Бизнес и здраве - мисията възможна

Какъв е модерният лайфстайл на жена, която работи по 14 часа на ден? Как уютът на дома и осъзнатото хранене дават енергия, самочувствие и усещане за благополучие? За дисциплината да направиш здравословния избор EVA разговаря с Даниела Георгиева, изпълнителен директор на търговска фирма

Елка Влаховска 01 June 2015

Снимка: Венцислава Василева

Професията налага на Даниела интензивен ритъм на работа и много пътувания, затова новият й дом е в спокойната палитра на уюта. Там е мястото за уединение, релакс и презареждане. Доверява се на интериорния дизайнер Кирил Станев (www.v7bg.com) за цялостното оформяне на дома, но налага и своите изисквания. В дизайна доминират земните и неутрални тонове, търсена е лаундж атмосфера, без претрупаност с детайли и без агресивни ръбове. Тъй като работата й налага да отсъства често от дома, избрани са тропически цветя със система за напояване и деликатна бяла орхидея, която красиво разделя къта на трапезарията и кухнята. Заедно с холната част те са в общо пространство, усвоено толкова функционално, че движението между тях е леко и удобно. Това, което прави впечатление, е организирането на кухнята. Тя е малка, като в типичен градски апартамент, но проектирана до последен детайл така, че да не липсва нищо – от уредите за готвене, до чекмеджетата, в които са подредени в елегантни системи за съхранение приборите за хранене, порцелановите сервизи, кристалните чаши. Едно от чекмеджетата крие съдове, пълни със здравословни храни: киноа, булгур, овесени ядки, сушено манго, амарант и сурови ядки – лешници, орехи, бадеми, кедрови ядки. Боже, какъв ред има във всичко! Аз никога не мога да постигна това у дома.  

Докато отпиваме от ароматния чай с пресни ментови листа и екологично чист мед, говорим за навиците на хранене на работещата жена. „Аз никога не пропускам закуската – казва Даниела. – Любима ми е палачинката с овес и белтъци. Прави се с един жълтък и три белтъка, малко канела, две лъжици овесени ядки и малко оризово или соево мляко с ванилия. Разбивам в блендера и за 2-3 минути паланчинката е готова в тигана. Добавям й мед, понякога пресни плодове или ядки и това е истинска енергийна бомба за деня.“

Преди закуската обаче Даниела пие чаша топла вода с няколко капки лимон, а през деня – минимум два литра нискоминерализирана вода. Убедена е, че това е необходимо за здравето и за добрата форма. „Винаги обядвам, имам следобедна закуска и вечеря, храня се минимум по 4 пъти на ден – разказва тя за всекидневния си режим. – Обичам риба, но не изключвам и различните видове месо, просто внимавам с грамажа. Дори да хапваш веднъж седмично нещо, което не е полезно, това не се отразява. А и намирам време за фитнес, като освен силова, правя и кардио тренировка. Предпочитам степ аеробика, защото на пътеката ми е скучно.“

Даниела от малка е научена да готви и обича да експериментира с храната. Докато й гостуваме, е подготвила и невероятно вкусна и полезна салата, която е нейната „запазена марка“. Споделя я с читателките на EVA за предстоящия пролетен сезон. В голяма купа се смесват листа айсберг, рукола, спанак и лоло росо. Към тях се прибавят сушени италиански домати и пресни испански черни домати, краставица, див лук, манго и малко биволско сирене. Поръсва се изобилно с препечени кедрови ядки. Салатата се залива с дресинг от мед, горчица, соев сос, зехтин и оцет балсамико. Едва дочакваме края на снимките, за да седнем на масата и да се насладим на този свеж и изискан вкус с чаша бяло вино.

2 КОМЕНТАРА
2
стара мома :)
03 June 2015, 15:08

Това дом на госпожица ли е? Ако няма семейство, не виждам нищо сложно да съчетаваш работата със свободното време- спорт и прочее кулинарни измишльотини, за които четем. Не виждам нищо красиво и стилно на снимките, вероятно това е статия за реклама на богата млада жена, за която аз чувам за първи път.

1
Или
01 June 2015, 13:40

На мен ли така ми се струва само, но този апартамент е пълен кич, не носи по никакъв начин самоличността на рдна успяла млада жена. Някаква смесица от соц и мутралукс...

ТВОЯТ КОМЕНТАР