Килими с мисия

18 дизайнери се вдъхновиха, за да подкрепят най-онеправданите в Непал

Елка Влаховска 27 December 2014

NODE е преди всичко социален проект, а не бизнес. Невероятно оригиналните и ръчно тъкани килими от 100% вълна са в лимитирана серия. Продават се в магазина на Design Museum в Лондон, а средствата отиват да подпомогнат образованието и трудовата реализация на инвалиди и техните деца в Непал.

Chris Haughton е по произход ирландец и живее в Англия. Известен е като брилянтен илюстратор на детски книги. Тази година е обявен от сп. Time за един от 100-те най-влиятелни съвременни дизайнери.

През 2010 г. той прекарва осем месеца в Индия. След среща с индийския предприемач Akshay Sthapit в Катманду, двамата решават да осъществят проекта NODE. Обединява ги общата визия да свържат именити световни дизайнери с традиционния занаят на тъкането на килими, а средствата да бъдат предоставени за образование и обучение на най-онеправданите.

Сега NODE вече е факт: 18 дизайнери предоставят техните оригинални рисунки. Килимите се тъкат на място по традиционна стара тибетска технология. Те са от чиста вълна, прана, сушена и боядисвана без химикали. Килимите са в лимитирани серии от 10 бройки и са с подпис на автора си. 18-те артисти са предоставили безвъзмездно дизайна си. За благодарност са получили по един килим.

Chris Haughton споделя за проекта: „Вярваме, че философията „trade not aid” (търговия, а не помощ) е най-доброто решение за капана на бедността в страните от развиващия се свят. Много са трудни решенията в държави, в които няма социална сигурност. Неграмотните, безработните и инвалидите нямат възможност да образоват децата си и това затваря порочен кръг на безпомощност. Проектът NODE е организиран, за да даде работа на тези хора и да прати на училище децата им. Въодушевени сме, че дизайнът може да бъде приложен да помогне в подобни ситуации.“

Досега програмата за ограмотяване и трудови умения за възрастни са завършили 6000 души. Средствата подпомагат училище за 260 деца и сиропиталище за 25 деца.

Непалски килим с оригинален дизайн по проекта NODE може да бъде поръчан на www.designmuseumshop.com

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР