Инжекционна блефаропластика

Или как предотвратяването на информационното стареене на очите допринася за сърцевидната форма на лицето

Свобoда Сидерова 02 January 2015

Спешно се нуждаете от лифтинг в околоочната зона. Не, не така. По-скоро кожата трябва да се „подпълни“ и да се „залепи“ обратно, за да изглеждате както в младите си години. Е, д-р Радина Денкова от столичната Aesthe Clinic го прави, при това без скалпел

Първото нещо, което се набива в очи при поредната ми среща с топдерматоложката, e новият сертификат на Allergan Medical Aesthetics Academy – Facial Aesthetics Trainer, удостоверяващ, че д-р Денкова е сред 20-те топ инжектори (как само звучи!) на марката за Източна и Централна Европа. Казано разбираемо, е тренер за България, Сърбия, Хърватия, Словения и Македония.  

Д-р Денкова, на световния конгрес по антиейдж медицина в Монако през април Allergan нарече 2014 г. годината на окото. Защо?

Снимка Марин Каравелов
Няма да ви занимавам с това, че кожата в околоочната област е тънка, няма подкожен мастен слой и остарява най-бързо. По-важно е, че проблемите зависят не толкова от възрастта, колкото от неправилните грижи, вредната околна среда... Да ги отстраните е по-сложно, отколкото да ги предотвратите. Напоследък се говори и за информационно стареене. При хора, които постоянно ползват мобилни устройства и компютри, погледът помръква, ъгълчетата на очите се отпускат, увеличават се тъмните кръгове и подпухванията.

Решението?

Отскоро Allergan стартира уникална програма за лечение на периорбиталната област, която безопасно и ефективно подмладява. При индивидуализирания и поетапен подход за съживяване на най-деликатната, изразителна и важна част на лицето се използват ботокс и филъри.

Защо е толкова важно цялостното подмладяване на околоочната зона? Нали „пачият крак“ може да се премахне с ботокс?

Подпухването под очите и глабеларните линии, или „бръчките на гнева“, между веждите също са в топ шест признаците, които безпокоят жените. Атрофията на мастните „възглавнички“ първо започва от очите, после от средата на бузите (под очите), след това идва ред на скулите и т. н. Загубата на обем в средната част на лицето води до отпускане на долната. Възстановяването му допринася за връщане на сърцевидната форма на овала. Именно тя придава младежки вид.  

Да се върнем към програмата.

Първо се поставя ботулиновият токсин Vistabel на Allergan в глабелата и „пачия крак“. Между другото, той е единственият одобрен от FDA (Американска агенция за контрол на храните и лекарствата) за тези зони. Изчаква се две седмици и тогава се инжектират дермални филъри. В средната част на бузите и скулите и „долината на сълзите“ се работи с Juvederm Voluma и Juvederm Volift. Целта на дълбокото контуриране е постигане на обем в зоната и тонизиране на долния клепач.

Периорбиталната зона – около очите и слъзната падина, се третира с  Juvederm Volbella. Така кожата се ревитализира, подобрява се тургорът й, заличават се признаците на умора и погледът не изглежда насълзен. С Juvederm Volift се прави лифтинг на веждите. Възможно е повдигане на кожата до 1 мм. Използваните при филърите техники са две – болус (пунктуална), и по хода на бръчките.

Разликата между филърите?

Voluma е за обем, Volift – за съживяване, и Volbella – за дефинирене. И в трите филъра Juvederm хиалуроновата киселина е с ниско молекулярно тегло, което позволява постигане на еднородна структура на гела. Освен мекота и пластичност, голям плюс е продължителният им ефект. Те са единствените филъри с удостоверение от FDA на основата на медицински изследвания за трайност: 12 месеца за Volbella, 14 – за Volift, и 18 – за Voluma.

Защо се изчакват 14 дни?

Трябва да се даде време на мускулите да се отпуснат (Vistabel започва да действа след няколко дни) и едва тогава идва ред на пълненето. По-безопасно е. Иначе има риск или от претоварване, или underfilling. Т. е. „мастните възглавнички“ или се виждат твърде много, или са твърде малко след изглаждане на челото и повдигане на веждите.

Цената и колко трае ефектът?

Пакетната излиза около 1500 лв. в зависимост от използваните продукти. За информационното стареене може да забравите за около година и половина, ако не смятаме действието на ботокса.

От какво зависи?

От това какво пациентите не харесват в себе си и какво се надяват да постигнат. За мен е много важно да разбера очакванията им. След обстоен преглед съставям адекватна програма. Главният ми критерий за добре свършена работа е и си остава естествеността.

Какви са рисковете и могат ли да се избегнат?

Почти няма, тъй като се избягва инжектиране в клепачите и по-дълбоките структури на околоочната зона. Познаването на анатомията на нервите също е от решаващо значение.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР