Красота с дъх на буря

Който е внимавал в часовете по химия, знае, че озонът (О3) е нестабилна форма на кислорода, в която третата „излишна” молекула е в свободно състояние.

28 October 2009

Д-р Радина Денкова
Който е внимавал в часовете по химия, знае, че озонът (О3) е нестабилна форма на кислорода, в която третата „излишна” молекула е в свободно състояние. Първите сведения за своеобразния газ с дъх на буря (озон в превод от гръцки означава мириша) датират още от XVIII в. След небивалия подем през Първата световна война – лекарите обработвали с него раните и изгарянията и стерилизирали операционните, озонът хваща прах в килера, докато бюти корифеите не го изваждат на светло.

Мадона например се прави на 30-годишна с апарата Intraceuticals System – кислород под налягане, който вкарва в кожата активни съставки: антиоксиданти и хиалуронова киселина. Мъжагата Стивън Сегал също разчита на живителния газ, за да поддържа  имиджа си на екшън герой. Други звезди пък с часове не излизат от барокамерата или не свалят маската с кислород. (Последните две терапии не спасиха Майкъл Джексън, но това е друга история.)

Ключът към успеха

Едновременно окислител и антиоксидант, озонът разширява съдовете, насища кръвта с кислород, активира метаболизма, подобрява микроциркулацията и елиминирането на токсини, намалява равнището на захар и „лош“ холестерол. Действа и антибактериално, противовъзпалително, зарастващо и имуностимулиращо.

Препоръчва се при гастрит, колит, язва, хепатит, цироза, артрит, артроза, атеросклероза, хипертония, диабет, подагра, бронхит, пневмония, астма, дископатия, гръбначни проблеми, пиелонефрит, цистит, атрофия на зрителния нерв, мигрена, алцхаймер, депресия, невроза, възпаления на половата система, екзема, дерматит, псориазис, херпес... Преди изброяването да ви отегчи, вижте приложението му в бюти индустрията.

P.S. Забравих за страничните ефекти. След happy hour в бара, пардон манипулационната, и розовото шампанско във вените (по-долу ще разберете как става) се нормализират хормоните, подобрява се настроението (ефектът на озона далеч надминава този на познатите антидепресанти от рода на шоколад и шопинг) и се повишава работоспособността, и то, забележете, следобед, когато по всички правила на здравословния начин на живот трябва да се поспива.

Въздушен допинг

Начините да се „надишате” с газ са два. При хемотрансфузията, което на разбираем език означава кръвопреливане, се работи с апарата Medozon на немската марка HAB Hermann. В специален контейнер се взема до 150 мл кръв от вената и се насища се комбинация от кислород и озон. Кръвта видимо порозовява, но главното е, че се променя структурата й. Обработена по този начин, се връща обратно във вената чрез същата система. При местната озонотерапия към въпросния апарат се включва система от 5 иглички с маркучета и смес от О2 и О3 се инжектира подкожно.

След като кожата се зачерви, игличките се местят. Активирането на биохимичните реакции „гони” отоци и тъмни кръгове под очите, топи мастни натрупвания, ликвидира застоя на течност, подобрява тена и тургора на кожата, коригира двойна брадичка и увиснали бузи и изглажда бръчки. За разлика от фото- и лазерното подмладяване озонотерапията се прави дори през лятото. Към апарата има специална приставка Aquazon за „газиране” на дестилирана вода, подходяща за компреси и влагалищни промивки.

Д-р Денкова, коя система е по-ефикасна - автохемотерапията или локалното инжектиране? Не можем ли просто да дишаме наситен с озон въздух след буря?

Венозното озониране на кръвта е най-бързият начин да се наситят с кислород тъканите в организма и да се стимулира имунната система. Затова спектърът му на действие е толкова широк: от обикновена простуда до херпес на устните. Що се отнася до последния въпрос, ефектът е краткотраен.

Разликата между локалната озоно- и мезотерапия. Коя е по-добра при целулит?

Двете се различават както по състав, така и по приложение. При озонотерапията сместа от кислород и озон се инжектира в биологично активните точки или по хода на бръчките. Ако при мезотерапията ефектът е видим след 4-5 процедури, то при озонирането кожата се изглажда още след първата. За сметка на засиления енергообмен теглото също се редуцира. При антицелулитния курс с О3 и О2 се повлияват още синдромът на тежките крака и оттоците. Двете терапии се комбинират, но само от лекар.

Заличават ли се стрии с озониране?

Напълно не, но може да се подобри състоянието им. Ивиците стават по-плътни, а цветът им се доближава до този на здравата кожа, особено ако са на не повече от година. О3 влияе благоприятно и на следите от акне, малки белези, както и на повърхностни капиляри. При последните процентът на успеваемост е висок - минус 80% за един сеанс. Активизирането на процеса на зарастване на рани и обмяната на веществата прави озонотерапията подходяща при рехабилитация след пластични операции.

Болезнено ли е вкарването на озон с игли?

Да, за някои. Попадайки под кожата, газът предизвиква леко боцкане. Затова при пациенти с повишена чувствителност се нанася обезболяващ крем.

Противопоказания?

Нарушена функция на щитовидната жлеза, нарушена съсирваемост на кръвта, бременност, алергия към озон. Последната се среща крайно рядко. При проведени над милион и половина сеанса в Щатите няма регистриран нито един случай на алергия.

Съвместима ли е озонотерапията с други процедури и лекарства?

Практиката показва, че О3 значително повишава ефекта на лекарствата, като в някои случаи позволява намаляване на дозата. Лечебният му потенциал е толкова голям, че неутрализира дори страничните ефекти при химио- и лъчетерапия и удължава живота на болните от рак.

След като озонът убива вируси и бактерии, не е ли опасен за клетките?

Напротив, той усилва не само естествените защитни сили, но и мембраните на клетките. Неслучайно на Запад няма клиника, където да не предлагат озонотерапия. Пациентите си тръгват подмладени, с добро самочувствие и с идеална фигура.  

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР