На гости в имение Обичковци
Една здравословна и алтернативна коледна трапеза в дома на Даниела Осиковска, управляващ съдружник във фирма Boyden
Елка Влаховска 24 December 2014
Снимка: Венцислава Василева
„Опитвам се да възстановя онова, което бабите ни са знаели по рождение. Разделям времето си между Имението Обичковци край Белоградчик и София, където отговарям за подбора на висш мениджърски персонал. В градината в имението експериментирам с пермакултура. Това е начин на живот, а не препитание. Отглеждам различни култури без химикали, препарати, хербициди и фунгициди, както са правели навремето бабите ни, а това знание е изчезнало.
А хлябът? Естествено, и той е домашно приготвен – от лимец, или от спелта и корасан (камут), които са от имението. Отглеждаме тук 20-ина декара лимец, който нито е торен, нито пръскан.
За Коледа първо запалваме печката – тя е центърът на живота в къщата. С нея се отоплява целия дом, готви се, топлата вода е от нея. Хляба го правим в машина и го печем. Приготвяме богат на зеленчуци гювеч или гювечета с овче и козе сирене и с наши домати, чушки, чубричка и яйца. Баницата също е част от коледната трапеза, както и печената тиква и сармите с листа от кейл. Има и други интересни неща: физалисът е като доматите, яде се на салата, на сладко, на туршия, а циклантерата е с вид на чушка и с вкус на краставица. Дори да падне дълбок сняг, можем да не излезем оттук повече от десет дни. Отопляваме се с дърва, има за целия сезон, храната е произведена от нас, стои в мазето. А и къщата никога не остава без гости – роднини, приятели, съседи.“
ТВОЯТ КОМЕНТАР