Виргиния Здравкова

Готви се за червената пътека на Оскарите

21 November 2007

Дизайнерката покори Дубай, Вегас и Мюнхен, наред са Москва и Берлин. В Холивуд тя беше посрещната с ръкопляскания и даде автограф на Кевин Костнър. Певици и миски от Америка се надпреварват да си поръчват рокли при нея.

Тя е само на 34 години, но е най-прочулата се по света българска дизайнерка. Създава приказни булчински рокли и официални тоалети. Прави към тях обувки и бижута. Автограф от нея поиска самият Кевин Костнър, след нейно ревю на борда на суперлуксозна яхта в Калифорния.

Родената в Пазарджик Виргиния Здравкова има магазини в Дубай, Мюнхен и Лас Вегас. Тя е официален дизайнер на конкурса Мисис Свят (Mrs Globe).

Интересното е, че е завършила автоматизация на производството в хранително-вкусовата промишленост. На шев и кройка я научава баба й. Първата булчинска рокля, която Виргиния сътворява, е за собствената й сватба - къса, от тафта и тюл. Пазарджиклийката има 3-годишно момченце, когато отваря булчински салон в родния си град през 1999. Две години по-късно ражда дъщеря си Изабела.

Големият пробив на Виргиния Здравкова е през 2003 с дебютно ревю в София, с откриване на магазин в столицата и спечелването на "Златната игла" за дизайнер на годината. Тя ушива булчинските рокли на Любка Качакова, на певицата Ирра, на най-добрата българска кларнетистка Деница Лахчиева, на ексшефката на "Ексграунд" Розалия Тинкова, а също и на фолкпевицата Десислава. Сред постоянните й клиентки са Лили Иванова, Глория, Таня Боева, Азис, Рени.


Как стана официален дизайнер на Mrs Globe и какво всъщност означава това?

Уших 11 тоалета за българската представителка Диана Андреева преди две години за различните тематични партита. Конкурсната й рокля - в цикламено и черно с огромен кринолин - е направила впечатление на шефката на конкурса Трейси Кембъл. Диана дала мой каталог и така организаторите се свързаха с мен. Водихме преговори и от 2004 станах официален дизайнер на Mrs Globe - изработвам официалните тоалети на 15-те финалистки по предварително изпратени техни мерки и номера на обувките, които също се правят в моето ателие. Пътувам за САЩ с минимум 30 рокли.

След тазгодишния конкурс Mrs Globe в Палм Спрингс направи ревю в САЩ на луксозна яхта, пълна със знаменитости. Как се стигна до това?

Организира го фондацията WIN - собственик на Mrs Globe. Беше в Ню Порт Бийч - една от най-скъпите зони, както е Бевърли Хилс в Ел Ей. Представлява канал, свързващ града с океана. Там е пълно с огромни и скъпи яхти, които побират към 300 човека. На тях се правят ревюта, сватби, коктейли, рождени дни. Тази, на която представих роклите си, беше цялата стъклена, на два етажа. Гостите се посрещаха с шампанско. На свечеряване яхтата излезе в океана. На флайърите на палубата пишеше, че фондацията WIN представя за първи път европейски дизайнер, т.е. мен. Показахме 25 модела и почти всички ги снимаха. Непрекъснато ръкопляскаха, викаха, ставаха на крака и се радваха.

Повечето бяха известни личности и всички дойдоха за автограф и си взеха от каталозите ми. Сред тях бяха Кевин Костнър и съпругата му, както и жената на Джон Уейн. В момента семейство Костнър е на почивка, но поддържаме кореспонденция. Повече не мога да разкажа, защото и те, и аз сме обвързани с пи ар агенции. Суеверна съм и не искам да говоря предварително, но нищо чудно мои тоалети да минат на червената пътека на Оскарите. Още на яхтата продадох няколко рокли и част от гостенките поръчаха да им ушия.

Разбра се, че и доста от участничките в Mrs Globe са направили поръчки от Virginia Аtelier.

Мисис U.S. of America Анджелина Бътлър беше на финала с бялата рокля, която на последното ми ревю демонстрира манекенката Таня Илиева. Г-жа Бътлър, известна американска певица, си поръча при мен сценични тоалети. Клиентки са ми също и миналогодишната Мисис Америка, както и тазгодишната Мисис Кентъки. На нея в последния момент й се скъса роклята и я облякох с моя в зелено на черни точки. Венецуелката Роза Ференцо, която стана тазгодишната Mrs Globe, също носеше мой тоалет в тревистозелено. Оказа се, че съм направила революция, защото до този момент в Америка никой не е носил официална дреха в този цвят. Там предпочитат рокли в бяло и шампанско.

Колко души работят за Virginia Аtelier?

20, скоро се преместихме в по-голямо ателие. Имаме готов проект да построим цяла фабрика. От близо две години имаме и ателие за обувки, където се правят ръчно моделите с марка "Virginia Shoes".

С колко модела рокли започна през 1999?

Десет-петнадесет. Първите платове набавих от вносители в Асеновград, където има най-много булчински ателиета. Тази година започнах да работя със световноизвестната френска фабрика за дантели "Беркер" в Лион, най-големият световен производител. Всички дизайнери в света ползват техните дантели за колекциите си "от кутюр". Метър от тези дантели струва от 100 до 800 евро. Трите типични булчински материи са сатенът, органзата и тафтата.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР