Градината на Руселма Тодорова

Елка Влаховска 31 July 2009

Винаги съм се удивлявала с колко усет и въображение Руселма Тодорова аранжира своите 4 столични магазина Селма-Ив и бутик Розентал. Не случайно ценителите на красивото редовно пазаруват оттам изящни сервизи, ювелирно изработени прибори, многобройни аксесоари за дома и подаръци. Всеки предмет - от луксозните сервизи на Розентал и Версаче до авангардните творби на Алеси, пластиките на Коста Бода или среброто на Кристофъл, е избиран и аранжиран с много любов, така че въздейства не само с магията на лукса, но и с „добавената стойност" - елегантната подредба. „Аз съм роб на красотата", казва Руселма с тон, в който звучи повече извинение. „Представям си как искам да изглеждат нещата, а после ги правя с търпение и взискателност." Но това са законите на нейния бизнес - да предложиш по най-добрия начин една от „най-трудните" стоки - луксозните предмети за дома.

Същото внимание и отношение и към най-дребния детайл личи и в дома й в полите на Витоша. Тук има усещане за лукс, но той не е показен: изразява се в интелигентния подход към мястото, пропорциите, принципите на декорацията - истински урок по стил. Всичко - и къщата, и градината, хармонично се вписват в природата, сякаш са част от нейната магия. Подход, противоположен на наложилите се мегаломански традиции, характерни за новите обитатели на престижния софийски район.

„Исках това място да създава спомени - казва Руселма. - През различните сезони или според настроението сменям декора на къщата и двора. Обичам да изненадвам гостите си с нещо ново и неочаквано, а и това ми доставя голямо удоволствие."

Тази година домът и стопанката са в своя розов период. За Великден цялата къща е била декорирана в розово и лилаво, красивата култивирана върба в двора е била украсена с розови яйца и панделки. За лятото от разсадник Руселма е подбрала мушката, сакъзчета и циганчета в цветове, чието търговско наименование е shocking pink - шокиращо розово, и shocking violet - шокиращо виолетово, които прекрасно се открояват на бялата фасада на къщата или сред зелената трева в двора. Руселма обича да се грижи за градината си, в която има вечнозелени дървета и храсти, добре поддържани тревни площи и много типични за българските дворове растения. Тази страст е наследила от майка си, която е отрупвала къщата им в центъра на София с цветя и ги е отглеждала с много любов. С изненада открих, че до „кладенчетата" на циганчетата сред тревата има вкопани тръби. През горещите месеци Руселма, преди да отиде на работа, поставя в тях изрисувани с розови точки чадърчета, за да предпази цветята от внезапни градушки.

Семейството всяка събота посреща приятели и им предлага магията на приказните вечери сред тишината на природата, далече от стреса на града. Спазват се традиционни ритуали - барбекю под открито небе в обособения кът със скарата с вулканични камъни, чаша вино пред вътрешната камина, сън в ленени и памучни завивки, ухаещи на лавандула. Неделният релакс продължава с топли мекички за закуска, съчетани с домашно приготвеното от Руселма сладко от кайсии или от череши и дълга разходка по горските пътеки. За да е всеки път преживяването различно, Руселма променя декора и подготвя със старание сценографията за новия сюжет. Понякога решава да изненада гостите си с „ориенталска вечер". Изважда свещници и фенери, поставя в двора наргилета, украсява масите с ориенталски сервизи със слонове и камили, мята везани възглавнички по тревата. Друг път носталгията по морето я подтиква да подреди „средиземноморски кът" - с перденца и сервизи в тюркоазено синьо, над които леко се полюшва от вятъра декоративна чайка. Така в сърцето на планината човек предприема вълнуващо пътешествие - към далечни земи, към спомените си, към душата си. И всеки остава със своето лично преживяване, своя спомен, вдъхновен от приказния декор.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР