паста, песто, пармезан
паста със скаридинеобходими продукти: 400 г паста по избор, 400 г почистени скариди, 1 с. л. зехтин, 2 скилидки чесън, 1 с. л. накълцан пресен босилек, ½ ч. л. чили, сол и черен пипер на вкус, 1 малък лимон, разрязан наполовина
15 September 2009
паста със скариди
необходими продукти: 400 г паста по избор, 400 г почистени скариди, 1 с. л. зехтин, 2 скилидки чесън, 1 с. л. накълцан пресен босилек, ½ ч. л. чили, сол и черен пипер на вкус, 1 малък лимон, разрязан наполовина
приготвяне: сварете пастата „алденте“. През това време загрейте зехтин в тигана на умерен огън. Добавете скилидките чесън и пуснете скаридите. Запържете ги до златисто. Овкусете с розмарин и чили. Задръжте на огъня около 3 мин. Отдръпнете и добавете сол и черен пипер на вкус. Отцедете пастата, сипете в затоплена купа и напръскайте със студено пресован зехтин. Разпределете в чиниите и сложете отгоре скаридите. Изстискайте отгоре лимонов сок.
спагети карбонара
необходими продукти: 1 пакет спагети, 300 г шунка, ½ ч. чаша настърган пармезан, 3 с. л. зехтин, 1 голяма глава лук, 3 скилидки чесън, сол и черен пипер на вкус, пресен босилек, 400 г заквасена сметана, 4 яйца
приготвяне: сварете спагетите в подсолена вода, извадете, отцедете и сложете в затоплена купа. Нарежете шунката на тънки ивици, а лука – на филийки. Запържете в предварително загретия зехтин до златисто. Добавете сметаната, разбъркайте и изчакайте, докато леко промени цвета си от бял на жълтеникав. Добавете жълтъците на яйцата и гответе не повече от 2 мин. Накрая овкусете със сол, черен пипер и босилек. Сипете спагетите в тигана и разбъркайте добре. Сервирайте ги топли с настърган пармезан.
вегетарианска паста
необходими продукти: 1 пакет спагети, 1 голяма глава лук, 2 скилидки чесън, 1 с. л. зехтин, 2 средни тиквички, 1 голям морков, 2 стръка пресен лук, свеж босилек, сол и черен пипер на вкус, настърган пармезан, ½ ч. чаша кедрови ядки
приготвяне: сварете спагетите в подсолена вода, като внимавате да не омекнат прекалено много. Извадете, отцедете и поставете в затоплена голяма купа. Накълцайте лука и чесъна и запържете в зехтин. Добавете морковите и тиквичките, предварително нарязани на тънки лентички. Долейте ½ ч. чаша топъл зеленчуков бульон. След като изври, сложете нарязания пресен лук. Разбъркайте и овкусете със сол и черен пипер. Накрая пуснете пресния босилек. Изсипете зеленчуковата смес при спагетите, разбъркайте и отгоре настържете пармезан и добавете по желание кедрови ядки.
паста със спанак и сметанов сос
необходими продукти: 1 пакет спагети, 3 с. л. масло, 1 голяма глава лук, 500 г пресен спанак, 500 мл заквасена сметана, 100 г синьо сирене, сол и черен пипер на вкус
приготвяне: сварете спагетите в подсолена вода. Задушете в маслото накълцания ситно лук и добавете измития и нарязан спанак. След като омекне, добавете сметаната, разбъркайте добре и натрошете синьото сирене. Овкусете със сол и черен пипер. Варете не повече от 2-3 мин. Отцедете спагетите, прехвърлете ги в затоплена чиния и залейте с приготвения сметанов сос.