прости удоволствия

Рецептите за месец септември: шишчета с гъби, гъби с плънка, рулца с пилешко и праз, брускети с ароматни треви.

13 May 2009

Шишчета с гъби


Необходими продукти: 500 г телешко или говеждо месо, 30 гъби печурки, 1 голяма червена чушка, 1 голяма зелена чушка, 1/2 ч. чаша олио, 1 с.л. подправка за барбекю.


Приготвяне: нарежете месото на кубчета. Почистете гъбите. Нарежете на едро чушките. Смесете всичко в купа и залейте с олиото и подправките. Разбъркайте и оставете минимум 1 час в хладилника да се маринова. Загрейте грила, намажете го с олио. Нанижете последователно месото, чушките и гъбите на шишове и печете, като обръщате от време на време - около 8-10 мин.   

 

Гъби с плънка


Необходими продукти: 30 гъби печурки, 3 с.л. зехтин, 1 малка глава лук, 1 скилидка чесън, 60 г прошуто, 100 г меко сирене, сол и черен пипер на вкус.


Приготвяне: измийте гъбите и отделете пънчетата. Загрейте зехтина и пуснете нарязаните ситно пънчета на гъбите, накълцания лук и счукания чесън. Запържете около 5 мин. и добавете лентичките прошуто, сол и черен пипер на вкус. Запържете още 5 мин. и добавете мекото сирене. Внимателно разбъркайте, докато получите еднородна смес. Отдръпнете от огъня и оставете леко да се охлади. Напълнете гъбите с плънката и печете в предварително загрята фурна около 15-20 мин.

Рулца с пилешко и праз


Необходими продукти: 500 г фини точени кори, 1/2 ч. чаша олио, 500 г пилешко филе, 300 г гъби печурки, 2 стръка праз, сол и черен пипер на вкус.


Приготвяне: почистете и сварете гъбите около 10 мин. в подсолена вода. Извадете и отцедете. Нарежете пилешкото на хапки, овкусете с малко черен пипер, кимион и джинджифил на прах. Оставете да се маринова половин час и после запържете до златисто в предварително загрято олио. Извадете и на негово място пуснете нарязания ситно праз. Задушете докато омекне. Добавете гъбите и пилешкото, овкусете със сол и черен пипер и свалете от огъня. Разделете корите на две. Намазвайте всяка с олио, подреждайте плънката и завивайте по краищата. Подредете в тавичка и печете около 15-20 мин. на 180 градуса в предварително загрята фурна.

Брускети с ароматни треви


Необходими продукти: 3 големи домата, 1 средно голяма глава червен лук, 4 скилидки чесън, 1/4 ч. чаша зехтин, 1/4 ч. чаша оцет балсамико, 1 с.л. нарязан пресен риган, 1 с.л. нарязан пресен босилек, 10 филии пълнозърнест хляб, 3/4 ч. чаша настъргано сирене чедър.


Приготвяне: нарежете доматите на малки кубчета. Добавете накълцания ситно лук, счукания чесън, зехтина, оцета и подправките. Разбъркайте добре и намажете внимателно с лъжица върху филийките. Оставете соса да попие в хляба. Загрейте парти-грила и запечете брускетите, като предварително сте ги наръсили обилно със сиренето чедър.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР