с дъх на бадеми

Ако искате да завоювате, да съблазните и да покорите мъжа на вашите мечти, намерете парфюм с аромат на горчив бадем.

Свобoда Сидерова 25 September 2009

 

Уханието му напомня дима от вещерско котле, където ври омайно биле за любовна магия. Не случайно наричат бадема "кралски орех" - любимо лакомство е на особите със синя кръв. В Япония почитат бадемовото дърво като свещено.

Там от незапомнени времена бадемовото масло се пази като голяма ценност в скъпи флакони от алабастър. И досега момите-англичанки преди женитба подаряват на гостите 5 бадема за здраве, щастие, изобилие, дълголетие и дом, пълен с деца.

Бадемът е рядък красавец. Изтънчената му форма е възпята от древния поет Омар Хаям, който я сравнява с разреза на очите на любимата. Не само романтична слава съпътства бадема, той е и много полезен. Става дума за сладкия, горчивият е отровен. Едва ли може да си представите по-пълен комплекс подхранващи вещества от шепа бадеми за организма.

Те са не само източник на протеини, целулоза, фолиева киселина и витамин Е, но и истинска съкровищница на минерали. 23 бадема съдържат толкова калций, колкото 2 чаши мляко, а по количеството на магнезий бадемът бие дори овесените ядки или спанака.


5 причини да заобичате бадема

1. Екстрактът от сладки бадеми е ценен от козметолозите заради регенериращите си свойства. Ще го намерите в подхранващите кремове, маските и средствата за очи. Съдържанието на протеини и аминокиселини, които влизат в състава на кератина - вещество, от което е изграден косъмът, го правят незаменима съставка и в продуктите за коса.

2. Бадемовото мляко, богато на витамин А и Е и минерални соли, действа подхранващо и омекотяващо, поддържа и предпазва от увреждане липидния слой на кожата и косата.

3. Бадемовото олио е ваканция за лицето, подложено на стрес и свикнало със "силна козметика". Може би няма по-добра формула за почистване на суха и раздразнена кожа. Естествен магнит за влагата, то е чест гост в хидратиращите кремове. Смесено с морска сол, е истински еликсир на красотата, който регулира нивото на влажност на кожата на главата и косата.

4. Бадемовото масло служи за основа при ароматерапията, към него се добавят 3-5 капки етерично масло.

5. Кадифеният, сладко-тръпчив, малко опушен и в същото време необичайно мек аромат на бадем носи радост на ума и сърцето, изостря чувствените възприятия. Ще го откриете в Omnia на Bvlgari, Aromatics Elixir на Clinique.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР