стъпки в снега

Нищо, дори и неблагоприятната прогноза на синоптиците не може да попречи на красотата ти, ако следваш програмата на EVA от 14 лесни стъпки.

Свобoда Сидерова 24 February 2009


Нищо, дори и неблагоприятната прогноза на синоптиците не може да попречи на красотата ти, ако следваш програмата на EVA от 14 лесни стъпки.


Не вярвай на мита, че през зимата кожата променя типа си

Студът действително затруднява работата на мастните жлези и забавя обновяването на клетките. В резултат хидролипидният слой изтънява и кожата губи еластичност. Това е възможно само ако си ски учителка или смяташ да останеш в Алпите за по-дълго. В случай, че не прекарваш много време навън, не си струва да „прехранваш“ кожата с кремове.

 


Не прекалявай с rich формулата

Богатата текстура на крема не винаги означава оптимално подхранване и хидратация, освен ако не е указано, че е за много суха кожа или студен климат. Като крема от серията HydraQuench Multi-Climate на Clarins. Прекалената доза липиди може да изиграе лоша шега на кожата като „бетонира“ мъртвите клетки и я лиши от блясък. Малък трик: преди крема нанеси хидратиращ серум, който е по-лек, но не по-малко концентриран.



Открий тайната на колд крема 

Старинно ръководство по фармакопея предписва в определени пропорции пчелен восък, парафин, масло от сладък бадем и розова вода. Вълшебството на колд крема не е превръщането на камъка в злато, а превръщането на сухата раздразнена кожа в кадифе. От Аvene замениха розовата вода с едноименната термална и запазиха в състава пчелния восък. Weleda също направи нов прочит на старинната рецепта.



 

 

 

 

Туширай червенината със зелени пигменти

Червеният нос и бузи на матрьошка никого не са украсили. Неприятния резултат от студова алергия, купероза или козметични процедури можеш да заличиш с база под макияж или коректор със зелени пигменти. Ако искаш да изкорениш причината, запаси се с козметика, на която пише Anti-Rougeurs. Ефектът от 3-те вида чай – бял, жълт и червен, в крема за постоянна червенина на Clinique например е близък с този на хидрокортизона, но не е толкова вреден.




Комбинирай SPF с антиоксиданти

Ако съчетанието „студ и слънце“ е прекрасно от поетична гледна точка, за кожата е истински кошмар. Едва ли е нужно да ти напомняме за защита срещу UVA-лъчите, виновни за преждевременните бръчки. Малък трик: значително ще усилиш ефекта на средството със SPF, като нанесеш първо богат на антиоксиданти серум. Този на Lancome например блокира на 99% (!!!) свободните радикали.

 

 


Не се вълнувай особено по повод бръчките

Бръчките могат да ти се сторят по-дълбоки поради сухостта на кожата. Това е временно. Ако решиш да се презастраховаш, използвай подхранващ анти-ейдж крем. Маслото от черна орхидея, черен мак и карите, патент на Lierac, например подобрява еластичността и заличава следите на времето. Ноу хау на Chanel е не само масло от жожоба и камелия, но и универсална текстура, подходяща както за лятото, така и за зимата. Терапията на Helena Rubinstein включва масло от есциум от Мадейра, богато на омега 3, плюс още 5 растителни масла.

 


Съкрати наполовина времето за гореща вана

Ако си премръзнала, горещата вана с масла или сол, сауната или парната баня са най-бързият начин да се стоплиш. Лошото е, че поглъщат влагата от кожата и енергията на тялото. Затова съкрати престоя до 10-15 минути, особено ако кожата ти е суха. Малък трик: на все още влажната кожа нанеси хидратант или масло за тяло и леко потупвайки с длани, остави да попие. Участъците, които изсъхват най-много, като колена и лакти, омекоти с продукт срещу вроговяване.

 

 

Потърси символа на Канада и знамето на Норвегия

Ключовият елемент в канадската формула е кленов сироп. От Garnier пренебрегнаха гурме качествата му и наблегнаха на възстановяващите. Продуктите с него са балсам за много сухата и чувствителна към температурна агресия кожа. Норвежката формула на Neutrogenа означава, че продуктите са адаптирани към сурови климатични условия. Другият им плюс е, че бързо заличават негативните последици от студа. Балсамът за устни например заздравява кървящите цепнатини за 5 дни. Кремовете за ръце (4 на брой) са абсолютен бестселър.

 


Дай почивка на косата

Минавайки на хидратиращ шампоан, който не „съблича“ напълно косата, и на подходящи моделиращи средства, ще осигуриш допълнителен почивен ден между две миения. Това означава, че ще пропуснеш сушенето със сешоар, което е голям плюс за здравината и блясъка на косъма.


Запаси се с продукти за коса без измиване

Средствата не са нови за пазара, но в момента преживяват ренесанс. Няма нищо за чудене. За гривата те са нещо като крема за лицето. Флуидът на Rene Furterer например с екстракт от смирна и масло от авокадо изглажда кичурите, придава им блясък и ги защитава от топлината на сешоара. Тайната на подхранващата и изглаждаща грижа на Klorane е мляко от папирус, известен стимулант на растежа на косата. L’Oreal разчита на вълшебната сила на пчелното млечице (съдържа цели 24 съставки) да възстанови сухата коса.   


Не се страхувай от думата super strong

Замени стилизиращите средства с нормална фиксация с такива със силна и много силна. Формулата memoire de forme например на L’Oreal запазва формата на прическата дори под шапка. Слепването на косата можеш да избегнеш и чрез начина на нанасяне на стилизантите. С пяна или лосион се обработват само краищата. При спрея е обратното. Първо се пръска в корените за обем, кичура се фиксира и едва накрая прическата се “оросява”. Малък трик: нагрей я със сешоар на разстояние 20 см, за да хване лакът.

 

 

 

Избягвай принципа на многослойност в макияжа

Той е подходящ само при дрехите. Ако „облечеш“ лицето с колд крем, фон дьо тен и пудра, ще „претовариш“ кожата. Достатъчно е само едно „подхранващо“ тонално средство, за предпочитане кремообразно, обогатено с масла, които образуват защитен филм. Ако кожата се бели, използвай тониращ хидратант. На ярката светлина плътното покритие подчертава още повече недостатъците.

 

 

 

Избери правилния балсам за устни

ако искаш да предотвратиш напукването им. Ефектът на някои съставки може да е обратен. Филмът, който образува вазелинът например, пречи на синтеза на липиди. Ароматизаторите и оцветителите пък изсушават кожата. Заложи на балсама с натурални масла. В ароматната грижа на Darphin те са 5 на брой – розмарин, слънчоглед, манго, кокум и арган.  Маслените вълшебства са незаменими при лющене на кожата. Малък трик: нанеси балсама на тънък слой на сухите участъци в качеството на нощен крем.

 


Не се увличай прекалено от  hi-tech материите

Вярно е, че предпазват от студ, но понякога могат да причинят неприятности от рода на запушени пори и враснали косъмчета. За да не задържат мъртви клетки, себум и пот, гледай дрехите да са „дишащи“ отвътре навън или поне вътрешният слой, който е в постоянен контакт с кожата, да е от натурална материя. И още: не забравяй да хидратираш кожата от главата до петите не само сутрин, но и вечер. Маслото от карите е идеалният вариант, тъй като е натурален антиоксидант и доказан овлажнител.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР