Очи в очи с Г-5*

* Голямата петорка – най-ценните трофеи в лова на диви африкански животни – слон, лъв, бивол, леопард, носорог

Елка Влаховска 17 December 2008

* Голямата петорка – най-ценните трофеи в лова на диви африкански животни – слон, лъв, бивол, леопард, носорог

Докато финансови министри и крупни банкери от Г-7 борят световната икономическа криза, има една друга великолепна (не седморка), а петорка, която нехае за Насдак и Дау Джоунс и живее безметежно под лъчите на африканското слънце, сред полюляващите се от вятъра треви на саваната. Г-5 - това са лъвът, леопардът, слонът, африканският бивол и носорогът, а срещата с тях е екзотична и вълнуваща. Не зная кое е по-престижно за модерната смела жена – да „отстреля“ финансов магнат или бивол...В житейското сафари обаче ние, дамите,  по-често тръгваме на лов за приключения, отколкото за трофеи. Да оставим ловната страст за мъжете. В студените зимни дни Африка примамва с топлина, цветове, екзотика и емоции и с авантюри, които всяка от нас заслужава. 

Танзания – ловци и хищници, ветрове и звезди

Обикновено в Танзания ходят мъжете индивидуално, с големи пушки и с големи амбиции. Не тръгвайте с такъв мъж, освен ако не сте четвъртата му съпруга, а той не е Хемингуей. Ще ви се наложи да спите в палатка (масивните сгради в ловните райони са забранени) и да сте насаме със себе си в по-голямата част от денонощието в дивата пустош, в която вилнеят ловци и хищници. Заложете на по-миролюбиви и по-организирани форми на авантюра. Приключението ви ще носи истинска изследователска тръпка, сякаш сте попаднали в епизод на Анимал планет, с организираната от туроператорите програма. Тя включва нощувки в лоджии в големите национални паркове и резервати на Танзания – Нгоронгоро, Серенгети, Маняра и Амбосели. В сутрешните и привечерните часове можете да направите вълнуващи джип сафарита, за да срещнете и да снимате стада от слонове и антилопи, биволи и зебри, гепарди и носорози. Сред златната савана можете да усетите естествения ритъм на живота в недокосната от цивилизацията земя.  И действително, африканските животни, чиито навици сте наблюдавали досега само по телевизията, ще бъдат буквално на метри пред очите ви.

Как пътувате – с международни полети София - Лондон – Найроби – Лондон – София, с автобуси и с джипове

Къде нощувате – в четиризвездни лоджии на база пълен пансион в Нгоронгоро, Серенгети, Маняра и Амбосели

Цени – от 2350 евро

Препоръки – ваксинация против жълта треска и профилактика срещу малария

Туроператори – Profi tours, Welcome Travel

 
Кения – по стъпките на масаите

Да опазват добитъка, да крадат от съседите и да търсят нови пасища е основното мъжко занимание на масаите, това иначе войнствено африканско племе. Заети с толкова важни дейности, едва ли ще ги срещнете на живо в Кения, освен ако не ги потърсите с водач в резервата Масай Мара. На сафарито в тази екзотична и много красива страна можете да видите над 450 вида птици, сред които щрауси със сини крака, лешояди, орли и марабу. Да не говорим за изключителния танц на розовото фламинго, което на ята обитава езерото Накуру. Там ще ви отведе част от маршрута на вашето кенийско сафари, след като сте се насладили на дълговрати жирафи, на зебри с помръдващи мъхести уши и на антилопата геренук, която, изправена на два крака, кротко унищожава акациевите горички в резервата Самбуру. Безспорно най-атрактивната част от пътешествието из саваните е прочутият резерват Масай Мара до границата с Танзания. Там е обителта на газелите Томсън и различните антилопи – гну, импала, орикс. И естествено там,  където живее плячката, живее и хищникът. Имате всички шансове да получите онова незабравимо преживяване, което не може да бъде описано с думи, при срещата „очи в очи“ с лъвовете или с леопардите. Много внимавайте при нощувката си в лоджата в резервата. Не се поддавайте на желанието да се отдалечавате или да се вживеете в ролята на трапери и да запалите огън. Сред мрака не е изключено да чуете смразяващ жилите лъвски рев или да изникне внезапно „пожарникарят на саваната“ - носорогът, който гаси безпощадно огнищата. При завръщането в Найроби ви предстои обяд в екзотичния ресторант Карниворе, където ще ви поднесат месо от четири вида диви представители на африканската фауна. За финал на дивото приключение туроператорите дават възможност за мирен преход към цивилизацията – последната нощувка е в петзвезден хотел в Момбаса, разположен на магичен бял плаж на крайбрежието на Индийския океан. 

Как пътувате – с международни полети София – Амстердам – Найроби, вътрешни полети Найроби – Момбаса -  Найроби и обратно Найроби – Амстердам – София; с минибусове с радиостанция

Къде нощувате – по една нощувка в 4* и 5* - звезден хотел, в лоджите в националните паркове Самбуру, Маунт Кения, езерото Накуру и резервата Масай Мара.

Цени – от 2696 евро 

Препоръки -  ваксина срещу жълта треска и профилактично таблетки против малария

Туроператори – Calisto Travel, Рейна-Тур

 
ЮАР – сафари в страната на диамантите

Един от най-примамливите маршрути за зимата – защото е топло, интересно и цивилизовано – дотолкова, че сафарито и шопингът могат да си съперничат. И все пак на сафари като на сафари... По изгрев слънце в открито превозно средство можете да преследвате голямата петорка в националния парк „Крюгер“, по-вълнуващата част обаче предстои в следобедните часове. Тогава в джип 4х4 в близък до парка частен резерват продължавате „лова“, изпращате  слънцето, което в Африка залязва, разгръщайки неописуема палитра от цветове, и потъвате в нощта сред дивия свят. Нощното сафари на прожектори ще внесе допълнителна емоция, пробуждаща атавистични инстинкти у всеки. Между ловната страст и страха, между риска и благоразумието – в дълбокия африкански мрак всеки може да открие неизследваните диви „територии“ в себе си.  В 12-дневната програма, която предлагат нашите туроператори, има примамлив „отскок“ и до Замбия. Хотелът Ройал Ливингстън е на пешеходно разстояние от най-голямата в света, спираща дъха водна каскада – водопада Виктория. Цял ден можете да потънете в съзерцание на падащата от отвесни скали водна маса и на издигащата се мъгла от ситните пръски, която придава мистичен вид на пейзажа. И ако досега още не сте се задъхали от емоциите и от красотата, с които само африканският континент може да ви залее, предстои още едно силно и обагрено преживяване – романтичният круиз по залез слънце по река Замбези. При завръщането в Кейптаун можете да отделите време и да отидете до Нос Кейп Пойнт – там, където се срещат Атлантическият и Индийският океан, за да видите защо сър Френсис Дрейк го е описал като „Най-красивият на цялата планета“, докато той всъщност е по-известен сред мореплавателите като „Носът на бурите“. А в свободното време да обходите магазините, да се порадвате на цветните улици и непременно да си купите оригинална африканска музика, която дълго ще ви напомня за красивата ви ваканция.  

Как пътувате – с международни полети: София-Париж, Париж-Йоханесбург, Йоханесбург-Ливингстън (Замбия), Ливингстън- Йоханесбург, вътрешен полет Йоханесбург-Кейптаун и обратно Кейптаун-Йоханесбург-Париж-София. Във вътрешността на страната – с автобуси и специално адаптирани джипове 4х4.

Къде нощувате – в 3* и 4* хотели или „на открито“ - в тухлени или каменни бунгала със сламен покрив, но със собствен санитарен възел и климатик

Цени - от 5990 лв. Препоръки – желателна е ваксинация против хепатит, малария и жълта треска

Туроператори – агенция Туршанс, Амигос травъл, Никона

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР