Две непознати парченца от рая

Ако говорим сериозно, Самуи е обявен от списание Конде Наст Травълър за един от десетте най-красиви острови в света.

Милена Попова, Ваня Шекерова 30 April 2006

Остров Самуи в югоизточната част на Тайланд сигурно е мястото, където Бог е седнал да си почине след шест дни усърдна работа по създаването на света. Огледал се е и е останал доволен - може би защото точно там, на тропика, е разхвърлял късчета от рая.

Лято през цялата година, ласкаво Южно китайско море, изобилие от ярки цветове, плодове и вода са дадености, които просто плачат да бъдат използвани за пълно разтоварване и релакс. ЕВА ви представя два нови комплекса по крайбрежието на острова, в които да заредите батериите с всички възможни познати досега средства за това.

Камалая

Каmalaya's Wellness Sanctuary and Holistic Spa работи от ноември миналата година. Би могло да се каже, че Камалая започва още от летището на остров Самуи - специален транспорт за гостите ги поема от пъстрите самолетчета, приземяващи се едно след друго на пистата. Само 30-40 минути и още не свикнал с топлата влага на въздуха тук, попадаш в по-различен сън. Комплексът е разположен на по-слабо населения южен бряг на Самуи на живописен каменист хълм над фантастично син (в три различни нюанса на синьото) широк идиличен залив само на километър от Градината на пеперудите.

Твърди се, че е уникален не само за острова, но и в цял Тайланд, където, повярвайте, има на какво да се учудвате непрекъснато. Проектиран е от австралийски архитект и в центъра му има малко светилище в пещера. Разказват, че на това свято и диво място е живял будистки монах, който се молел и медитирал в компанията на две кобри. Последният от обитателите на пещерата вече служи на Буда в храм на недалечен малък полуостров. А почиващите в Камалая палят ароматни свещи в пещерата, лекувайки душата си с молитви и медитация.

Може би именно пещерата, както и скалистият терен, са предрешили комплексът да е от елегантни индивидуални бунгала, разпръснати сред различни по форма и големина басейни, заобиколени от градини и палми. Дърво, полиран мрамор, стъкло в най-добрите традиции на минимализма с дзен-привкус създават усещане за вселенски покой. От пода до тавана плъзгащи врати извеждат обитателите на широка сенчеста тераса, от която се вижда заливът.

За най-мързеливите, които не обичат наклонени терени и стъпала, в комплекса са предвидени малки возилки, тип рикша. Тук впрочем предлагат и други видове традиционна физическа активност - фитнес и Пилатес, плуване, гребане, гмуркане с шнорхел, скално катерене, колоездене. Все в гамата на здравословния живот в хармония с райската природа.

Още с влизането в Камалая ще усетите духа на това място, чийто жив символ е лотосът - в малко изкуствено езеро са разтворили пъпките си няколко огромни розови лотоса.

Преди да се настаните и да изберете програмата, по която ще работите върху тялото и духа, ще ви предложат да изберете какъв сок веднага да ви изцедят - от пресни зеленчуци или плодове, само от един вид или комбиниран. После ще преминете през индивидуална консултация с натуропат и диетолог, за да потеглите по пътя към красотата отвън и отвътре. Ако има нужда, ще ви прегледа и лекар, ще ви бъдат назначени медицински изследвания. И в зависимост от състоянието ви, ще ви препоръчат лечение с методи от традиционната китайска медицина - акупунктура, акупресура, мокси, вендузи, масажи, билколечение, чи гонг, хранене.

Свещенодействието в името на здравето и красотата в Камалая включва масажи с ароматни масла, лимфодренаж, традиционен тай масаж, рейки. На разположение са парна баня в естествена пещера, кабини със сауни с инфрачервени лъчи, малки топли и студени басейнчета между тях. Тук могат да намерят разрешение на проблемите си страдащите от хронични заболявания на стомашно-чревния тракт - специалисти правят таоистки абдоминален масаж. Ако страдате от болки в гърба - пак много специфичен източен масаж ще разблокира енергията и ще й помогне да протича свободно по меридианите на тялото.

В група или индивидуално може да работите с перфектни инструктори по чи гонг, тай чи, йога, пранаяма, медитация. Комплексът предлага престой по обявени предварително програми, включващи обучение по фън шуй, йога, астрология... Например от 16-20 май т.г. в Камалая световно известен йога Калиджи ще води курс по трийога с практики.

На просторна покрита тераса с изглед към океана ни канят на час по йога с гуруто Саниа. Той ни предлага да започнем с дишане, след което включва комплекса Поздрав към слънцето. След финалното Ом-м-м, Саниа се съгласява да ни покаже някои асани от своята практика. Гледайки го, се усещаме леко прецакани - досега си мислехме, че изливайки кило пот, сме направили и ние нещо по темата. За утеха се опъваме на шезлонгите под една хубава сянка и се отдаваме на съзерцание и размисъл в коя от предлаганите програми за детоксикация и обновление да се включим.

Бандара

Пак много нов, само на една година, хотелски комплекс в ниската част на северното крайбрежие. Отстои на около 20 минути от летището на Самуи и на около 10 минути от големия пазар на Чоенг, където кипи нощният живот на острова - пазар, барове и открити кръчми, проститутки и травестити.

От входа с рецепцията се открива гледка към прелестна градина с три басейна един след друг - последният граничи с плажа, където има малък и много романтичен ресторант, в който се готви дневният морски улов.
Кухнята в Бандара включва както класическа тайландска храна - остри вкусове и комбинации между солено, кисело и сладко, така и традиционни европейски и американски специалитети.

Стаите са в две двуетажни сгради от двете страни на басейните. Няколко бунгала осигуряват пълна интимност за семейни или просто влюбени - с малко собствено дворче с баня на открито. Освен с плуване и фитнес, може да се позабавлявате с аквааеробика в големия басейн. Перфектното обслужване в Бандара включва и пресни плодове в стаята, и дискретно оставяне на дребни сладки, завити в палмови листа.

Интернетът е безплатен в случай, че искате да поддържате по този начин връзките си със света. По-вероятно обаче няма да ви се влиза в клубчето, което е на път към спа-центъра на Бандара, наречен Recreation (освежаване, ободряване, пресъздаване). Красиви като цветя девойки ще ви настанят в масажна кабина - напоследък много се търсели двойните, та и ние си избрахме такава - и ще ви направят избрания от вас масаж.

Сами си определяте продължителността - от час или час и половина-два. Опитахме едновременно тай и шведски ароматерапевтичен. За тай се облича специална дреха - тай пижама. Масажът е комбинация от древни техники от акупресура и йога. При него се използват пръстите и дланите, въздейства се върху енергийните меридиани. Включва стречинг за стимулиране на енергийните потоци и кръвообращението.

Шведският ароматерапевтичен се прави с комбинация от ароматни масла според вашата зодия. От предварително попълнената анкетна карта терапевтите научават не само нея, но и възрастта ви, здравословните ви проблеми, дали имате операции.

Масажът започва от ходилата. Натискът е дозиран - по някое време може да помислите, че масажистката - дребна и грациозна - ви гази с крака, друг път едва усещате допира на нежните й галещи пръсти. Масажните движения се комбинират с натиск върху биологично активни точки, ефектът е мигновен. След по-продължителен натиск едновременно в точки малко над кокалчето на глезена и някъде в слабините отпускането предизвиква разлив на топлина по крака. На някои от акупресурните упражнения се реагира с настръхване, на други - с чувство за лекота, сякаш летиш.

Тук се предлага и така популярният масаж на краката, който в Тайланд правят понякога и направо на плажа. Краката се масажират до коленете с растителни масажни масла, като се използват и дървени пръчици за въздействие върху точки по ходилото и по пръстите. Освен с гладка и мека като тайландска коприна кожа, от такъв масаж се сдобивате с походка на газела. И въобще не се изморявате да обикаляте безбройните храмове на Буда, както и островите от архипелага Анг Тонг, на един от които е сниман филмът "Плажът" с Леонардо ди Каприо.

Островите са изключителна атракция - до тях се стига с моторна лодка, наета от малко пристанище на около 10 минути разстояние с кола от Бандара. Обиколката им включва и два часа гмуркане с шнорхел и маска на риф с тропически риби Ко Тао, гребане с каяк на друг остров, обяд на Талинг Нам, населен с черни маймуни и част от национален природен парк Анг Тонг, катерене на скали, от които се открива приказна панорама на част от островната група.
За повече информация: www.kamalaya.com, www.bandararesort.com

досие Самуи

тропически остров в Южно китайско море, дълъг 25 и широк 21 километра

До него се стига с полет от Бангкок, има малко екзотично частно летище.

Почти цялото крайбрежие е гигантски плаж. Може да се отседне както в някои от безбройните четири и петзвездни хотели, така и да се наеме къща или бунгало.
Вътрешността на острова е планинска, пътищата са добре поддържани.

Средната месечна температура през октомври-април е 33-35 градуса по Целзий.

Паричната единица в Тайланд е баат по курс спрямо еврото се обменя около 46:1, към щатския долар около 37:1.
Забележителностите са Градината на пеперудите, Аквариумът, Фермата за крокодили, кораловите рифове Лаем Сет и Тонг Такиен

От следващия брой EVA (книжното издание) започва да публикува в пет последователни месеца талон, с който един от нашите читатели може да спечели едноседмична почивка в Тайланд за двама с поемане на разходите за път и хотел в курорта Патая. В томболата ще участват само онези, които съберат и изпратят и петте талона.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР