Малта - кефът на рицарите

Биляна Траянова 25 May 2007

[[photo:1125]]
Кактуси, палми и нетрадиционна, леко арабска архитектура, обратно на нашето пътно движение и автомобили с десен волан, тесни улички, липса на каквото и да било напрежение, на ругатни и клаксони, коли, които се движат с около 40-50км/ч - това е първото впечатление, което оставя Малта. Тук животът тече лежерно, кафето се пие ритуално бавно в крайбрежните бистра, а вечер зоната на удоволствията се измества към ресторантите със средиземноморска кухня и дискотеките. За слънцето в Малта казват, че грее 365 дни в годината. Архипелагът - защото държавата Малта се състои от няколко острова, на практика е най-южната точка на Европа и тук дори през "лютата зима" температурите не падат под 10-15 градуса. Климатът е влажен. Сезонът за къпане в морето започва през май и продължава до ноември.

До островната държава се пътува с "Ер Малта", която има редовни директни полети всеки ден, единственото неудобство е, че връщането към България е с междинно кацане в Истанбул. Очаква се от юли полетът Малта - София да стане директен. До Малта се стига и с ферибот от Сицилия - пътуването е около час и половина. Можете да се разходите до Сицилия, в случай че сте на острова за по-дълга ваканция. Круизите са най-популярното развлечение на курортистите. Освен до Сицилия се пътува до малтийските острови Гозо и Комино. Други любими развлечения са сърфинг, дайвинг (има много руски инструктори) и естествено - ходенето на плаж.

В Малта за предпочитане са 4 и 5-звездните хотели. Всъщност там 3-звездни хотели почти не съществуват. Лукс, любезно обслужване, собствен басейн и прекрасна гледка към средиземноморския бряг предлага например петзвездният хотел от световната верига Коринтия „Сейнт Джордж". Всяка стая има интернет връзка, а козметиката в баните е 100% натурална. В ресторанта ще ви изкушат с ястия от арабската и италианска кухня и разбира се - с изобилие от морски дарове. Цените са сравнително ниски за 5-звезден хотел. Например вечеря, задоволяваща всички капризи, струва около 25 евро.

 Столицата на Малта е Ла Валета - старинен град с улици - стълби, ограден от величествена крепостна стена. В Ла Валета още се усеща духът на рицарските времена, защото - ако помните, тук дълги години е властвал рицарският Малтийски орден. Историята диша от всяка къща, от всеки уличен камък. Музеите от времето на рицарите, със съхранени рицарски доспехи и реликви, както и множеството дворцови градини са изключително любопитни за туристите. Ще видите къща на Св. Йосиф, на Св. Филип, на Дева Мария и т.н.

Мдина, или както го наричат Тихия град, е древната столица на Малта. Той е с прекрасно запазена средновековна атмосфера. Да бродиш из тесните му каменни улички е като да се разхождаш във филмов декор. Малките магазинчета и кафенета те подканят за почивка и шопинг, а отвсякъде се носи наситеният, сладострастен аромат на портокалови дръвчета.

Малтийците са възпитани и гостоприемни хора. Езикът им е странна смесица от арабско и италианско звучене. Английски говорят и то абсолютно всички. Както разбрахме, повечето знаят от 3 до 5 езика.

Яхти, море и палми, приказки за рицари, крепости и тайни церемонии - всичко това малтийците са превърнали в несравнимо романтично място за семейни почивки, разходки на влюбени... и на немалко холивудски звезди като Брад Пит и Шарън Стоун, чиито снимки висят в посещаваните от тях ресторанти.

Кухня и купон

За малтийската кухня казват, че е смес от френската и италианската кулинарни традиции с известни арабски навеи. В малките семейни ресторантчета ще ви предложат да опитате "фенек" (заек), "браджоли" (ястие от говеждо месо) и "лампуки пай" (рибно блюдо). Задължителен ритуал на островния живот е дългото пиене на кафе в някоя от крайбрежните бистра. Най-популярните са в градчето Слима край едноименния залив. Поръчайте си капучино или по италиански силно еспресо и някой хрупкав сандвич със сирене пастизи и се насладете на малтийското слънце. Ако ви се иска напитка с повече добавено настроение в нея - чаша изстудено бяло вино Меридиана ще ви дойде добре. Непременно опитайте Kinnie - невероятно вкусната безалкохолна напитка, запазена марка на Малта. Правят я от настойка от горчиви портокали и букет от малтийски билки, на вкус напомня Martini Rosso.

Епицентърът на нощния живот е в градчетата Слима и Сент Джулианс. Най-популярните барове и дискотеки като огромната "Axis" са точно в Сент Джулианс, в квартала Пачевил, където купонът тече до зори. Там е и елегантното казино "Maltese".

В малтийските заведения е прието да се оставя бакшиш - около 10% от общата сметка.

Шопинг

Цените на острова са съвсем приемливи. Популярни сувенири са дантелените чадърчета, всякакви фигурки на рицари, стъкло и керамика. Също оригинални комплекти за шахмат, в които царицата е без корона, защото рицарите от Малтийския орден са давали обет за безбрачие и явно не са тачели особено жените, малтийски вина, брави за врата - казват, че в Малта няма две еднакви брави.

Материалът е част от съвместната поредица на предаването за пътешествия "Без багаж" по Нова телевизия (www.bezbagaz.com) и сп. EVA.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР