софия на длан
Такава гледка над центъра на София и в четирите посоки няма – под вас са и кубетата на храма „Александър Невски“, и Двореца на културата, и цялата градска дандания по жълтите павета и далеч извън тях! Осигурява я от 18-ия етаж на Министерството на транспорта ресторант „При орлите“.
Ваня Шекерова 13 September 2008
Очите се насищат още с влизането в основната зала, а апетитът е подпален от специалитетите на майстор-готвача Маргарита Динкова. На нейния вкус и познания в готварството се дължи най-добре приготвеният телешки стек с пресни трюфели, оценяван високо дори от претенциозни чужденци. Той минава за една от емблемите на заведението, затова и започвам представянето на менюто с него. А ако трябва да карам подред – от предястията бих препоръчала черните спагети от сепия с кралски скариди и сметаново-чеснов сос и арпаджик, от супите – крем супа от кестени със сотирани печурки.
В този сезон чудесен избор за основно ястие е и стекът от сьомга с козе сирене и билки върху канапе от толкова актуалния във всички здравословни диети спанак. Леко и много апетитно блюдо е трицветният ориз с трюфелова паста, пилешко филе и манатарки. А дивечът – фазан или заек, се харчи независимо от годишните времена и различните нрави. Допълва се вкусово от богатия избор на вина – предимно на бутикови български изби като Тера Тангра, Катаржина, Левент... Питайте сомелието на ресторанта дали пък да не насочите вниманието си към европейската винена листа, също достатъчно богата и интригуваща.
Един скъп коняк от категорията на “Хенеси” след някой от десертите (винаги приготвян в кухнята на „При орлите“) – чийз кейк „Мохито“ с прясна мента и аромат на ром, или освежаващ крем с ледени късчета кафе – ви кара да се чувствате като олимпийски бог в чертозите си високо над суетата на последната европейска столица.
За повече инфо и резервации: тел. 981 50 00