Храната, която ни прави щастливи

Лайфстайлът определя едва 7-8% от щастието, твърди Магдалена Кърлет, дипломиран експерт по натурално хранене

Елка Влаховска 26 December 2013

Снимка: личен архив

Най-лесният начин да променим света към по-добро е да направим себе си щастливи. В този смисъл изборът на храна е много важен, казва Магдалена Кърлет, дипломиран експерт по натурално хранене. Тя споделя философията на своя учител Дийпак Чопра, който й е преподавал в Нюйоркския институт за интегрирано хранене.

Маги, какво научи от Дийпак Чопра?

Научих, че здравето и щастието не зависят от придобивките - материални или нематериални. До известна степен умението да сме щастливи е вродено и  наследствеността играе важна роля. Ако сме свикнали да виждаме в детството си как родителите ни се фокусират върху проблемите, а не търсят решението им, най-вероятно и ние ще имаме същия подход като пораснем. Според Чопра щастливите хора търсят креативното решение във всяка ситуация, а хората, които са по-скоро нещастни, сякаш се хранят от това да говорят и преживяват проблема отново, да го свързват с други проблеми и да поддържат устойчиво ниво на тревога в себе си. 30 до 40% от усещането за щастие зависи от тази наша предразположеност.

Можем ли да я променим?

Ако практикуваме медитация, можем да осъзнаем себе си, любовта и щастието и да избягваме рефлекса на реакцията, наследена от родителите. Това може да се постигне и с психо-емоционална терапия.

Кои са другите фактори на щастието?

Ако си купим скъпа кола или отидем на екзотична ваканция, това е моментно усещане за щастие, което отлита. Лайфстайлът определя едва 7-8% от  щастието. За сметка на това, над 50% са свързани с личния избор, който търси удовлетворение от живота като цяло. Дийпак Чопра говори много за помощта към другите, за удовлетворението от професията и призванието, които избираме и практикуваме от сърце - това е щастието, което ни зарежда с енергия.

Каква е връзката между храната и щастието?

За да е здрав човек, не е достатъчно да яде здравословна храна и да спортува. Усвояването на хранителните вещества зависи от това дали сме щастливи или изпитваме умора и гняв. Познавам хора, изключително педантични към здравословния начин на хранене, но не могат да се освободят от негативните си емоции. В дългосрочен план те натрупват умора и стават болнави.

Как експертът решава този проблем?

В интегрираното хранене се започва с осмисляне на психо-емоционалните проблеми и оттам се установява връзката с храната и цялостното усещане за благополучие. Фокусът е върху храната и темпото на живот, определя се нивото на стрес, наследствените фактори за индивидуалното здраве. Минаваме през различни хранителни групи, като наблягаме на включването на добри храни в дневното меню. Така постепенно се променят нездравословните хранителни навици, което може да намали риска от генетично заболяване например.

Има ли универсална рецепта?

Може да говорим за универсални храни, полезни за всички. Това са плодовете и зеленчуците, колкото е възможно по-непреработени, сезонни, пресни и местно произведени. Вместо свинска пържола, която изисква поне 8 часа за преработване, съветвам да се яде повече риба, пуешко, пилешко. Суперхраните доставят дневната доза от витамини и минерали, препоръчвам по чаена лъжичка спирулина или пшеничена трева на прах, които могат да се добавят към шейкове за закуска.

Как да засилим имунитета преди зимата?

Можем да се храним много добре и пак да не ни достигат определени минерали и витамини – например витамин D, който получаваме в достатъчни количества само през лятото на плажа. Ако той е в дефицит в организма, не можем да усвоим калция и магнезия. В САЩ се изследва дори връзката между недостига на витамин D и рака на гърдата. Най-лесно ще подсилим имунитета, за да  преживеем зимата без настинки и вируси, като пием витамин D3 по 400 IU на ден (продава се в аптеките с търговското наименование Вигантол).

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР