Знам какво направи преди пет века във Флоренция

Автобиографията на Бенвенуто Челини „Моят живот“ (издадена от ИК „Кибеа“) е книгата, с която трябва да се пътува до Флоренция. Поне според мен.

22 June 2012
Автобиографията на Бенвенуто Челини „Моят живот“ (издадена от ИК „Кибеа“) е книгата, с която трябва да се пътува до Флоренция. Поне според мен. Челини е бижутер и скулптор, който е живял през XVI век. Тогава Флоренция все още е управлявана от Медичите и преживява златни години.
Челини е някакъв невъзможен по днешните стандарти за почтеност герой. Той е  убил поне двама души, но му се разминава, защото има връзки с властта или актуалния папа, постоянно врънка за пари, обижда наред, бие се по улицата, спи със слугите си и някои от най-милите си приятели. Дори е осъден на 4 г. затвор и тлъста глоба, защото 5 г. е държал Фернандо ди Джовани като своя съпруга! Има извънбрачна дъщеря от прислужницата си Пиера и още няколко брачни и полубрачни деца. Жени се млад-зелен на 62-годишна възраст. Ужасен самохвалко е. Единственият човек, за когото не изрича лоша дума, е Микеланджело, може би защото Микеланджело е хвалел уменията на Челини.
Има много интересни отношения с Козимо I Медичи, великия и плешив управник на Флоренция. Самият Козимо е не по-малко ренесансова личност от Челини. Сред постиженията му са 11 деца от първата съпруга, 3 от втората и една извънбрачна дъщеря. По време на управлението си, което си е било някаква софт форма на диктатура, строи като че ли ще е домакин на Олимпиада: галерията Уфици, замислена отначало като офис сграда (Уфици и офис са от един корен), градините Боболи, въздушният коридор на Джорджо Вазари, който свързва Палацо Пити с Палацо Векио през река Арно. Козимо I поръчва на Челини да направи скулптурата на Персей, вдигнал отрязаната глава на Медуза, която може да се види на Площада на Синьорията и е смятана за една от най-красивите бронзови скулптури на всички времена. Двамата са в бурни отношения: ту лоши, ту добри, ту много лоши, Челини все иска пари, за да работи, понякога ги получава, друг път – ядец. За изливането на Персей двамата дори се съдят, като накрая съдът постановява , че скулпторът е длъжник с 6583 либри.
И двамата са живели ужасно рисково според нашите разбирания, но с перфектен усет за красотата и това може да се види във Флоренция. И в автобиографията на Челини. Когато сте там, непременно отидете на Понте Векио. По средата на моста е паметникът на месер Бенвенуто, патрон на златарите, влюбените и живеещите смело.
ВИЖ КОМЕНТАРИ
ТВОЯТ КОМЕНТАР