Арт терапия под небето

С какво можеш да сравниш радостта да тичаш бос по морския пясък или да се търкаляш като дете по дъхава планинска поляна?

Елка Влаховска 08 August 2013

С какво можеш да сравниш радостта да тичаш бос по морския пясък или да се търкаляш като дете по дъхава планинска поляна? Може би с още едно пренебрегнато удоволствие от детските дни – рисуването

Три млади и усмихнати дами – Зара, Ваня и Хриси – от Академия Юнити в столицата са се заели с нелека задача: да събудят у всеки радостта от творчеството. Всяка година през лятото те организират пленери за любители и повярвайте, хората се прибират след това приключение с убеждението, че детето художник е все още живо в тях. Може би най-важната част от тази арт терапия е в това да преодолееш себе си и предразсъдъците си – че четките и боичките са изхвърлени от живота ти заедно с ученическата чанта или че сега, като професионалист, си толкова важна клечка, пък в рисуването си тооолкова неопитен. Зара, Ваня и Хриси търпеливо въвеждат в основните принципи на композицията и съчетаването на цветове и постепенно отключват емоциите.
Някои изпитват спонтанна радост от пресъздаването на красиви пейзажи, други изваждат потопени дълбоко в душата болки – и докато рисуват, буквално изплакват насъбралата се сдържана мъка. Преживяването е изключително пречистващо, в много дружелюбна и спокойна атмосфера и сред красива природа. Действа по-добре на душата от слушането на хубава музика или ден в луксозен спа център, защото отключва енергията за радостно изживяване на света, която притежаваме всички, но често оставяме да я затрупа прахолякът на всекидневието.
Пленерите на Академия Юнити са през цялото лято на красиви места – в Калофер, в Пирин, в Созопол. Осигурени са транспорт, нощувки и материали за рисуване. Продължават от три до пет дни, по избор. Подробна информация за графика и цените – на www.unity.bg.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР