Как парите на Ангел Бончев отидоха във фондация "Утре за всеки"

...обяснява Нина Хаджийска, инициатор за изграждането на рехабилитационен център за жени, претърпели операция от рак на гърдата...

Мариана Антонова 14 October 2008

...обяснява Нина Хаджийска, инициатор за изграждането на рехабилитационен център за жени, претърпели операция от рак на гърдата...


„Пет години след моята операция от рак на гърдата – разказва Нина Хаджийска, - си казах, че всяка жена като мен трябва да знае, че има едно място, където може да получи помощ.” Преди 2 години с група съмишленици тя започнала да реализира идеята си. Първата победа била, когато получили съгласие за съдействие от болница „Царица Йоанна“ (Исул) - втората след Онкологията с клиника по лъче- и химиотерапия и домакин на международния онкологичен медицински център у нас. Втората победа била, когато от Министерството на здравеопазването получили една от пустеещите сгради в двора на държавната болница под наем за 5 г. „Тогава регистрирахме фондация „Утре за всеки“, за да съберем средства от дарения за ремоант и оборудване.“ Така в сметката на фондацията попаднаха и 159 хиляди евро, дарени от Ангел Бончев.

 

Нина, защо Ангел Бончев реши да даде дарение точно на вас?

Защото само за три месеца направихме най-силната рекламна кампания у нас и станахме много популярни. Почти всички национални медии ни станаха медийни партньори, включително и ЕVA.   

 

Аз разбрах, че Бончев се е обърнал към бТВ с молба да му посочат някава рекламна кампания и те са посочили вашата.

Обаждането приел съпругът ми Марин Хаджийски - че имат дарител, физическо лице, който иска да ни направи парично дарение с условието да бъде излъчено по телевизия.

 

Казали ли са му кой е дарителят?

Не, както и каква ще бъде дарената сума. След като всеки лев за нас е добре дошъл, нямахме право да откажем.

 

Имате ли таван на средствата, които могат да ви бъдат дарени?

Не. Един дядо например ни даде 15 лв. от пенсията си, която е 85 лв. За нас това е значимо дарение.

 

Да се върнем към дарението на Ангел Бончев.

Марин разбрал кой е дарителят чак когато отишли в офиса на Бончев. Бончев обяснил, че тъй като в момента има сериозен житейски проблем – съпругата му е в неизвестност, а ракът на гърдата е предимно женска болест, иска да дари парите на нас. Допълнил, че не ни познава, но ни е избрал, защото се борим за нещо, с което не може да се злоупотребява. Попълнил и подписал договора и чак тогава казал, че дарява 159 хиляди евро, събрани от приятели за откупа на жена му. Започнал да изважда пачките на бюрото. Мъжът ми не се е развълнувал чак толкова от пачките, а от мъжкото държание на Бончев и същевременно от неговите слабост и мъка. После разбрахме от медиите, че преди дарението е бил посъветван от юристи да дари парите за благородна кауза.

 

Аз пък разбрах, че е бил заставен да даде парите като дарение от похитителите му.

И така да е, за мен е важно, че дори хора с агресия в себе си имат и една добра мисъл.

 

Значи за теб целта оправдава средствата?

Е, не мога да взема пари от убийство, проституция, наркомания или доказана незаконна търговия. С тези пари примерно 100 жени ще бъдат обгрижвани и лекувани, а доброто ще се мултиплицира, защото 100 семейства ще намерят помощ. Второ, дори дарението да е било условието да освободят жената на Бончев, като го приехме, ние помогнахме това да се случи. 

 

Колко пари освен тези имате събрани досега?

90 134 лв. Трябват ни още 100 000 лв. за довършване на ремонта и 200 000 лв. за обзавеждане. Много от средствата събираме в материален вид. Вече имаме фирмите за ремонта на сградата, от други осигурихме част от обзавеждането. Парите на Бончев ще използваме само за лечение и рехабилитация, както той е пожелал.

 

Кога смяташ, че центърът ще започне да работи?

През лятото на 2009 г. ще отвори врати. Първата консултация на всеки дошъл ще бъде безплатна.

 

Какво по-точно ще се прави в центъра?

Психотерапия, йога и медитация, ще говорим за специфичното хранене при онкоболните, за което досега не се говореше, ще прилагаме  специфична гимнастика и лимфодренажни масажи, различни от спортните и абсолютно необходими за хората с това заболяване. Ще има кабинети за периодични профилактични прегледи и социален работник, който ще обяснява подробно на всеки какво да направи и къде съобразно неговото състояние. За да облекчим заплащането на половина, кандидатстваме по здравните пътеки и европейски програми за финансиране на дейности по социални и здравни проблеми.

 

Каква е гаранцията, че при вас парите ще се ползват по предназначение?

Фондацията работи с преводи по банков път, които има право да прави единствено председателят й Румяна Козарева. Освен това в правилника ни е заложен периодичен вътрешен одит. За да бъдем още по-прозрачни, имаме обществен Контролен съвет от трима души, единият от които е финансист икономист. Плюс това всеки по-голям дарител има право по всяко време да направи проверка как изразходваме парите.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР