Надин Ротшилд: Най-хубавата професия на света е да си жена

В края на септември една от най-колоритните френски аристократки, баронеса Надин Ротшилд, дойде в България за премиерата на книгата си "Мъжете в моя живот", издадена от ик "Изток-Запад".

Мариана Антонова 22 December 2007

Усмихната, чаровна и доста младееща за възрастта си, съпругата на най-богатия банкер в Европа барон Едмон дьо Ротшилд продължава да предизвиква света с личната си история, която е като жива приказка. Надин произхожда от работническо семейство. Баща й е железничар, първата й работа е на конвейер във фабрика на автомобилната компания "Пежо". Твърдо решена, че заслужава нещо повече, тя се заема да промени живота си. В свободното си време позира на художници, с припечелените пари взема уроци по актьорско майсторство. Снима се в 15 филма, но във второстепенни роли.

Примирява се, че няма талант за звезда, но оценява по достойнство второто предимство на професията актриса - това, че попада в светското общество. Вече си е изяснила какво иска - богат съпруг, и то не какъв да е, а от първа ръка. В началото на 60-те съдбата й поднася мечтания подарък - барон Ротшилд, и тя не изпуска шанса си. Така го омайва, че още на първата им среща той признава, че е жената на мечтите му. Три дни по-късно започват да живеят заедно. След три години баронът се жени за чаровната си червенокоса любовница, когато тя е бременна в 9-ия месец. От тогава до смъртта му през 1997 г. Надин Ротшилд е еталон за примерна съпруга, която следва сляпо желанията и настроенията на съпруга си. Феминистките, възмутени от покорството й, я наричат гейша. Тя доказва, че е достойна за възхищение и дори за подражание. Със самочувствието на жена, която знае как да спечели и задържи един мъж, баронесата е написала повече от 10 книги, в които споделя опита си. Книгите й обикалят света, а две от тях - "Щастието да ни харесат, изкуството да преуспеем" и "По пътеките на любовта", са издавани от ик "Изток-Запад" и в България.

Любопитна за нас е и българската следа в живота на баронесата. Преди да се срещне с нея, Едмон дьо Ротшилд е бил женен за племенницата на Кимон Георгиев - художничката Веселина Георгиева. Двамата живеят заедно една година, после Лина го напуска. Официално бракът им приключва три месеца преди да се роди синът на Надин - Бенжамен, който днес ръководи империята Ротшилд. Баронесата признава, че ако красивата българка не си е тръгнала от живота на Едмон дьо Ротшилд, той никога нямало да я погледне.

Срещам се с Надин Ротшилд в Шератон София хотел Балкан, където тя е отседнала.

За първи път виждам баронеса. Притеснявам се как да разговарям с вас.

И двете сме родени голи и ще умрем голи. Това премахва всички проблеми с комуникацията.

Нашето списание е адресирано към истинската жена. Какво според вас е истинска жена?

Жена, която обича мъжа с всичките му положителни качества и с всичките му недостатъци.

Съвременната жена обаче не е безкритична към мъжките недостатъци.

Добре е, че жената днес е независима и самостоятелна, но пък, от друга страна, това я прави все по-изоставена от мъжете. Всяка вечер тя се храни сама. Вместо компания има чековата си книжка. Въпрос на избор е. Или позволявате на мъжа да влезе в живота ви като водач, а вие приемете да сте жена, която му дава всичко, което очаква от нея - любов, внимание, винаги да сте на разположение, да сте чаровна, да го прелъстявате и т.н. Или избирате да живеете в самота. Все повече мъже отиват при проститутки не заради секс, а за да говорят, да споделят с тях. Защото нормалните жени, които се прибират вкъщи уморени от работа, не умеят да слушат мъжете и не им позволяват да мечтаят. В наше време проститутките са по-топли и нежни, отколкото съпругите. Това е големият ни проблем. Забравяме, че любовта е най-хубавото нещо в живота.

Значи според вас по-добрият вариант е жената да не работи и да се посвети на мъжа си? Не е ли доста старомодно?

Защо да е старомодно? Има жени, които нямат капацитет да работят. Те трябва да стоят вкъщи. Разбира се, като получават пари от държавата за това, че гледат децата си. По-добре е, отколкото да се инвестира в детски градини, където малките растат без майките си. Между другото, днес все повече мъже търсят такава съпруга. Когато обаче една жена има висше образование и може сама да печели, би могла да плаща на домашна помощница да й помага за децата, а тя да се грижи за мъжа си.

Мъжът не е малко дете. А жената не му е майка.

Той винаги ще търси майка си в жената до себе си. Защото има нужда от топлина и нежност. Да си жена не е лесно, но е най-хубавият занаят на света - заная-тът на любовта.

През 80-те години са ви наричали гейша, тъй като сте се съобразявали изцяло със съпруга си.

Цял живот съм била така. Много го слушах и никога не съм му казала Не. Но пък правех, каквото си исках. Това е женствеността. Освен това въпреки богатството, винаги му напомнях, че трябва да работи повече, за да носи повече пари.

Наистина ли го правехте?

Правех го, разбира се!

Четох, че когато сте се запознали, баронът се влюбил във вас от пръв поглед.

Не беше от пръв поглед. Това, което ни привлече, беше чувството за хумор и при двамата.

А парите? Те не бяха ли важен фактор в избора ви?

Когато се срещнахме, баронът беше на 33 години. Висок, красив, привлекателен, интелигентен. И освен това - богат. Защо да казвам не? Трябваше да съм луда, за да го направя! Истината обаче е, че ако нямаше пари, нямаше да се омъжа за него. Защото имах амбицията да водя този живот.

Преди вас баронът е бил женен за българка.

Оженили се, след година тя решила, че не е мъжът на живота й, и си тръгнала. Тогава дойдох аз, видях, че той е мъжът на моя живот, и това продължи 40 години. Първата му съпруга никога не се е омъжила отново и е съжалявала, че го е напуснала. Ако не го беше направила, баронът нямаше да ме погледне. Бил е много влюбен в нея. Тя е най-красивата жена, която съм виждала... Което показва, че красотата не е най-важното за една жена.

Кое е най-важното за една жена?

Чарът, хуморът, нежността, умението да даваш.

След българката баронът сигурно е бил доста разочарован от жените и трудно се е решил на нова връзка.

Не беше чак толкова разочарован. Когато е трябвало, винаги е бил нежен. Беше си обикновен мъж със своите добри качества и недостатъци.

Все пак три години сте живели заедно, преди да сключите брак. И сте го направили малко преди да родите сина му...

Днес живеят без брак по 10 години, така че - къде е проблемът? От друга страна, когато принадлежите на фамилия като неговата, е съвсем нормално да искате да се уверите, че жената, за която ще се жените, може да ви роди дете. Още повече, че нямаше от предишната си жена. Затова първо направихме бебето. Освен това, когато се запознахме, той все още не беше разведен. Получи развода си три месеца преди да се роди синът ни.

Как ви приеха във висшето общество?

След като започнете да отговаряте на очакванията на хората от висшето общество и не искате живот, различен от техния, те ви приемат. Ротшилд е изключителна фамилия. Винаги съм вървяла в посоката, в която са искали. Положих труд, докато се науча. Но имах желание да го направя.

Как се научихте?

Наблюдавах внимателно как живеят жените около мен в тази среда. Не забравяйте и че бях актриса. Т.е. имах опит в общуване с известни личности, преди да попадна във фамилията. Макар че да си баронеса Ротшилд, е доста различно. Трябваше да организирам живота в 14 къщи и резиденции. Трябваше бързо да се приспособявам. А съпругът ми беше изключително взискателен. Той винаги ми казваше: имаш средствата, искам да си перфектна. Доста жени не биха издържали. А аз винаги правех това, което трябваше и се очакваше от мен.

Четох също, че по време на брака ви баронът е имал връзки с други жени.

Това само вие го знаете! (Смее се.) Вижте, един мъж не може цял живот да се храни в един ресторант с едно и също меню. Вярност не е дума от мъжки род. Впрочем днес вече не е и от женски. Така че всички сме виновни. Но когато държите на някого, полагате усилия да го запазите. Неприятното е, ако той има само една авантюра. Ако са много, е по-лесно. Когато един мъж знае, че няма проблеми вкъщи, той не иска да си тръгне окончателно и винаги се връща. И тук също е въпрос на избор от ваша страна. Или предприемате кратки дискретни флиртове и живеете с него, или оставате сама.

Значи сте за изневяра и от страна на жената?

При новото поколение - да. Аз принадлежа на старото.

Презентирате в България книгата си "Мъжете в моя живот". Кои са другите мъже с главна буква в живота ви?

Всички, които по някакъв начин са ми помагали. Което не значи, че са влизали в спалнята ми. Това е тънкостта на женствеността - да получаваш, без да даваш. Искам да кажа на младите жени, че стойността им е висока. Защото те се продават на много ниска цена и това е тяхната грешка. Вече нито един мъж не праща цветя, не купува парфюм, не ви кани на вечеря. Аз имах тонове цветя и парфюми, които пристигаха вкъщи. За съжаление това остана в миналото.

Ставате сутрин в 6 часа. Защо толкова рано?

Защото така ми харесва. Понякога, когато например искам да говоря с Щатите, ставам и по-рано. И защото така съм свикнала. Живях със съпруг, който не спеше нощем.

Как минава денят ви?

Вие как си го представяте?

Ленив, лъскав и луксозен.

Ще ви разочаровам. Мога всичко да си позволя, но не и да си пилея времето. Мисля, че съм 4 пъти по-заета от доста други жени. Баронът ми е оставил много неща, с които да се занимавам, и аз обичам да ги правя. Тъй като съм стегнат човек, дните ми са организирани професионално.

Изглеждате прекрасно. Каква е тайната?

Имам добри гени, сигурно трябва да благодаря на майка си. Също така е въпрос на дисциплина. Никога не излизам без грим. Плувах, ходех пеш, обожавам лова. Ползвам редовно медицински кремове, не от тези, които се рекламират по списанията. Редовно вземам витамин Е и калций. Имам прекрасни приятелки, с които се забавлявам. И още: обичам да се храня. Никога не съм пазила диети.

Какво е любимото ви меню?

Всичко, което се лепи отзад.

Не е ли противопоказно на чара ни всичко, което залепваме отзад?

Един мъж никога няма да пожелае жена, която яде по три грахчета и пие само кока кола лайт. Мъжете мразят жени, които не се хранят.

Но мъжете няма да пожелаят и жена, която е 100 кг.

Напротив. Мъжката сексуалност е без ограничения.

Какво ви доставя най-голямо удоволствие?

Простата мисъл, че утре е един друг ден. Получила съм най-хубавите бижута в света, познавам всички политически мъже, най-властните в света, видяла съм и сигурно още ще виждам най-красивите вечерни партита. Приемала съм всичко с радост и щастие и никога не ми е омръзвало. Моето мото е: още, още, още.

Дайте ни рецепта как да спечелим един богат мъж.

Защо трябва да е богат? Защо не просто един мъж?

Защото е по-добре да е красив, богат и здрав.

Безспорно. Никога не съм познавала бедни мъже. Веднъж искам да се запозная с един хубав и беден. (Смее се.) Това, разбира се, е шега. Парите помагат, но само те не правят човека щастлив. Според статистиките при богатите жени има точно толкова самоубийства, колкото и при бедните. В крайна сметка животът може да бъде хубав и с мъж без пари, ако го обичате. Още повече че мъж, който може да си позволи да си купи всичко, е много трудно да се запази.

Е, как успяхте?

Това вече са моите женски тайни. Шегувам се. Наистина мога да давам съвети на жените. Рецептите не са трудни. То е като в кулинарията: трябва да се намерят добрите продукти... Единственото, което баронът ми каза 15 дни преди смъртта си, беше: "Знаеш ли колко имам нужда от теб!" Това е най-прекрасният комплимент, който са ми правили. 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР