Народът срещу слънцето

На читателски въпроси отговаря д-р Мадлен Кокева, дерматолог в клиника Magic Line

02 September 2011

На читателски въпроси отговаря д-р Мадлен Кокева, дерматолог в клиника Magic Line


Какво представлява бронзовият загар като защитен механизъм на организма?

Тенът e пигмент, който защитава клетките от UV радиация. Под тяхно въздействие той се натрупва като чадър над ядрото им и предпазва ДНК-то от промени. ДНК осигурява пренасянето на генетичния материал и колкото по-дълго време не се променя, толкова по-дълго се съхранява младостта на кожата. Промяната в него става най-вече под въздействието на UVB лъчите. Те увреждат най-силно ядрото, водят до мутации на клетката, видоизменят я и причиняват заболявания на кожата.

Модно ли е да сме жертви на бронзовия тен?
В недалечното минало слънчевият загар беше признак на благосъстояние и здраве. Нагласите вече са променени. Според специалисти дерматолози силният бронзов загар е не само тотално демодиран, но и носи риск от рак на кожата. Ако преди фармацевтичните компании рекламираха продукти за бронзов тен, сега се преориентираха към производство на слънцезащитни продукти.

Важен ли е тенът на кожата за здравния тонус на една жена?
Слънцето има отношение към производството на витамин Д, отговорен за  плътността на костите и за профилактиката срещу остеопорозата. То влияе положително по много начини, но се препоръчва да се използва умерено.

Как трябва да се предпазват по-светлите жени?
По-светлите жени са обикновено втори фототип по Фицпатрик  – руси, със светли очи и бяла кожа. Хората от този тип са доста податливи на изгаряне и трудно придобиват тен. Нужно е да използват продукти с много висока степен на защита, както и разумно да се излагат на слънце. За щастие вече има продукти, които комбинират тези две възможности.

А ако искат да запазят т. нар. порцеланова кожа?
Дори в такъв случай можем да си позволим разумно излагане на слънце.

Когато природата естествено ни е подготвила за топлите дни на годината с малко по-тъмен цвят на кожата, това означава ли, че не можем да изгорим?
Хората с по-тъмна кожа се сдобиват с прекрасен тен и с по-малко стоене на слънце. Те изгарят значително по-рядко, но това не означава, че не трябва да се грижат за кожата си.  Необходимо е да използват слънцезащитна козметика със средна - SPF 30 и с ниска - SPF 15 степен на защита.

Може ли да се потъмнее, ако през цялото време се стои под чадъра по време на ваканцията?
Под чадър се получава загар, тъй като 80% от излъчванията попадат върху кожата, отразявайки се във водата и пясъка.

Вярно ли е, че бронзовият тен се получава по-бързо, ако се влиза по-често във водата?
Да, това е вярно. Водата има свойството да отразява 10% от слънчевите лъчи и така се  засилва въздействието им върху тена на кожата.

Би ли ни навредило, ако след края на ваканцията решим да поддържаме този така приятен спомен от лятото с посещения в солариум?
В продължение на много години се смяташе, че солариумите са по-безопасни от слънчевата светлина, но тази теза беше оборена. Всъщност те излъчват много повече от дългите ултравиолетови лъчи, отколкото слънцето. Според дерматолозите 20-минутен престой в солариум причинява толкова вреда, колкото цял ден на плажа. Именно затова трябва много внимателно да контролирате продължителността на посещенията си в солариума. Задължително е да ползвате специални защитни продукти, предназначени именно за тази цел.


Д-р Мадлен Кокева има специализации по естетична медицина в Бейрут (Ливан), естетична медицина (лифтинг) в Москва (Русия), естетична медицина в Бостон (САЩ), естетична медицина в Париж (Франция), хидроколон-терапия в Одеса (Украйна). Още по темата на: www.bioderma.bg
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР