Пенелопе Крус: Дуелирах се бременна в “Карибски пирати”

Специално за EVA от Лос Анджелис

12 July 2011

Специално за EVA от ЛОС АНДЖЕЛИС
Интервю на Пепа Петрова, осъществено със съдействието на “Форум Филм-България”

На 20 май, броени дни преди световната премиера на “Карибски пирати: В непознати води”, срещнах Пенелопе Крус два пъти за два поредни дни. Първия път - на пресконференцията, организирана от „Дисни“ в луксозния хотел “Монтажът” в Бевърли Хилс, където тя сякаш умишлено се криеше в сянката на Джак Спароу (Джони Деп), продуцента на филма Джери Брукхаймър и режисьора Роб Маршал. Пе бе почти без грим, в изключително семпла бяла роля и обувки на високи токчета. Изведнъж се сетих, че само преди четири месеца, на 21 януари, актрисата роди първото си дете, и си дадох сметка, че изглежда фантастично - стройна, дори слаба, с атлетични мускули, тънки, чувствителни пръсти и големи черни очи, които говорят вместо нея. На следващия ден - пак в хотел „Монтажът“, Пенелопе се появи в ослепителна рокля, на още по-високи токчета и с изискан дневен грим.
Тя се снима бременна в „Карибски пирати 4“ и в продължение на три месеца й се е наложило да се къпе в морето и дори да пишка там, защото на пустия плаж нямало тоалетни. В новата приключенска сага на “Дисни” Пенелопе играе Анджелика - дъщерята на най-опасния пират на всички времена - Черната Брада. Тя оплита отново в мрежите си бившия си приятел Джак Спароу и го кара да търсят извора на вечната младост.
Срещата ми с красивата испанка, носителка на “Оскар” и със собствена звезда на Алеята на славата в Холивуд, е неформална, но нямам право да й задавам лични въпроси и да я снимам.
 
Пенелопе, бях изненадана как се биете с Джони Деп като “мъж с мъж”. Имахте ли дубльорка за бойните сцени?
Цял екип от каскадьори и дубльори търпеливо ни учеха да се дуелираме повече от два месеца преди снимките. Всичко беше направено максимално безопасно за мен.
Кое беше най-предизвикателното нещо за бременна актриса на снимачната площадка?
Да не се смея толкова много, защото избухвах в смях точно когато трябваше да съм сериозна. Но Джони Деп импровизира толкова неочаквано, че в някои случаи просто не издържах. После пък той започваше да се смее. Веднъж екипът ни чака да се насмеем цели 2 часа.
Какво ви помогна да изградите ролята?
Първите два-три месеца в Хавай снимахме навън при спартански условия. После построиха декор със същия плаж в “Юнивърсъл Студиос”, след това отидохме в Пуерто Рико на частен остров и накрая в Лондон. Всички тези прекрасни места ми помогнаха да си представя какъв е бил светът на пиратите. Както и многото рисунки на пирати, които разглеждах.
Как намираш Джони от близо?
Той е това, което виждаш. Сигурно видя вчера (визира срещата на Джони Деп с журналисти предишния ден - б. а.) как разсмива хората! Същото е и с Роб Маршал - толкова деликатен човек и джентълмен. Работила съм и с двамата преди. За първи път приех роля, преди да съм прочела сценария. Защото исках да работя отново с тях.
Анджелика е силно манипулативна жена. Мислите ли, че всички жени са такива?
Абсолютно не. Аз я направих да бъде такава, защото тя е пират, следователно е възпитана да бъде манипулативна. Колкото до мен, не обичам да манипулирам мъжете и изобщо не ме бива да лъжа. Ако се опитам, устата ми се изкривява настрани (прави жест с устата, смее се).
Героинята ви се измъчва, че баща й може би не заслужава нейната преданост. Какво мислите вие за връзката родител-дете?
Тя казва, че баща й е единственият й близък човек и затова се бори той да се промени. Убедена е, че може да го направи по-добър. Сърцето й е наранено, тъй като другият мъж в живота й - Джак Спароу, я е предал навремето.
Джак Спароу напуска Анджелика заради приключенията. Смятате ли, че всички мъже предпочитат приключенията пред жените?
Не обичам да слагам всички мъже или жени под общ знаменател. Според мен Спароу е изплашен също като Анджелика. Тя е ужасена от чувствата си към него. Нещо подобно става и с Джак. Те не искат да се повтори отново станалото между тях в миналото.
Как бихте искали Анджелика да се развие като образ?
Поне да не умре от глад (смях), но се надявам тя да намери в себе си способностите на черната магия, които е наследила от баща си, за да осъществи намеренията си.
Брат ви Едуардо (актуалното гадже на Ева Лонгория - б. а.) и сестра ви Моника също участват във филма...
Тя изигра едно прекрасно танго, а той е чудесен музикант. Моника ме замести в някои сцени, включително в такива с дуелиране. Тя е танцьорка и подобни хореографии й се удават естествено. Освен това вече е снимала сцена с дуел в друг филм.
Играехте ли роли като дете?
Винаги съм играла някакви роли още от 3-4-годишна. Освен това бях доста активна физически, катерех се по големи камиони, правех неща, след които майка ми никак не беше доволна. Значи съм играла пират или нещо подобно много пъти като дете.
Изкушавам се да ви попитам кой е дизайнерът на вашата рокля?
Ролан Муре, французин.
От кой отбор сте – “Реал” (Мадрид) или “Барселона”?
Никога не съм казвала от кой отбор съм. По време на световното по футбол снимахме в Хавай. В първия снимачен ден на големия пиратски кораб облякох фланелката на Испания върху пиратския си сценичен костюм.
Работите ли по нов проект?
Предстои да снимам с Уди Алън в Рим за не повече от 2-3 седмици, перфектно за мен сега.


Режисьорът Роб Маршал:
Почувствах, че тя е единствената за тази роля

Роб, как сред стотиците пленителни красавици се спряхте точно на Пенелопе Крус за водещата женска роля?
Работил съм с нея във филма “9” (Nine). Пенелопе е много добра актриса, забавна, красива, но още и много “физическа”, силна, сръчна, умна и аз честно се запитах: коя друга може да направи тази роля за “Карибски пирати 4”? Ами май никоя. И аз, и Джери Брукхаймър, и Джони бяхме сигурни, че с нея ще се получи. Снимахме доста сцени, преди да е наедрял коремът й, дизайнерката по костюмите изработи специални корсети на ластик и те се разтягаха с напредването на бременността.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР