Мария Каварджикова

Влязох във форма за три седмици

Мариана Антонова 20 June 2011

Влязох във форма за три седмици

Не мога да кажа, че съм педант по отношение на здравословния начин на живот, досега не бях пробвала и никакви диети, не съм им любителка. Но се оказа, че просто трябва да ти дойде моментът. При мен това се случи с една книга. Казва се „10 години по-слаби” и в нея авторката д-р Кристин Лайдън представя 6-седмична програма за стройно и красиво тяло. Прочетох книгата още в насипно състояние преди 6 месеца, тя сега е на пазара. Признавам, че не четох всичко по ред. Прескочих първата част, в която се обяснява какво са белтъчините, мазнините и захарите, и се спрях само на това, което ме интересуваше - храните, които се позволяват. Описани са подробно и ми направи впечатление, че разнообразието им е голямо. Е, няма шоколад и тестени неща, които много обичам. Но реших и ги изхвърлих от менюто си. Просто повярвах, че може и без тях.
Докато спазвах този хранителен режим, не съм чувствала никакъв глад, защото ядях през 2-3 часа. По принцип не закусвам, но си наложих да го правя и сутрин хапвах ябълка или кисело мляко с лъжица мед. След 2 часа - салата, след още два - маслини - разрешават се много маслини, после варено яйце и т. н. Между храненията можеш да ядеш сурови ядки. И досега в чантата ми има някакви ядки и си хапвам по някоя от време на време. Два пъти в седмицата ядях пиле, веднъж - риба. Другите дни карах без месо, защото не съм чак толкова пристрастена към него. Последното хранене е преди лягане, не съм чувала в друга диета да се разрешава да ядеш точно преди сън. Така или иначе вечерята ми винаги е след 10 часа, тъй като се прибирам от театъра някъде по това време. Другото изискване на този хранителен режим е да пиеш вода при всяко хранене, за да чистиш токсините от организма. Не съм много по водата, но стигах до 2 л на ден без проблем.
Следващият елемент е движението. В книгата са показани приятни и елементарни упражнения, които може да се правят едва ли не навсякъде. Избрах си от всичките няколко. Например 2 вида лицеви опори и стъпване на пръсти-пети. Правех ги вкъщи и в гримьорната, когато имах почивка по време на репетиция. Тъй като съм динамичен човек, за мен това не беше проблем. По принцип не ползвам градски транспорт и ходя почти всеки ден пеш по 4 км. Не спрях да го правя и по времето, когато спазвах програмата на д-р Лайдън. Така си направих лична двигателна програма, която да ми е удобна и да не ми създава дискомфорт.
От книгата взех още един съвет - да пия хранителни добавки, но пак по свой си начин. Избрах рибено масло и калмацин - комбинация от калций и магнезий. Пих ги 10-12 дни. Не правих предварителни изследвания. Така реших и не се чувствах зле.
През цялото време не съм се качвала на кантар, просто усетих по сценичните си костюми как няколкото излишни килограма си отидоха. Приятно е и те мотивира да продължаваш. Но аз не спазвах програмата предвидените 6 седмици, а 3, сигурно толкова са ми били необходими.
В момента се храня постарому, упражненията продължавам да правя от време на време, но килограмите ми си останаха същите. Като свърши сезонът обаче, може би пак за малко ще се върна към тази здравословна схема. Ефектът е бърз, а и в общи линии я приспособих към себе си и резултатът ме удовлетворява.

други книги за здравословен живот
Програма за дълголетие, науката в помощ на храненето
д-р Жан-Пол Кюрте и Тиери Сукар, ИК Колибри
Отслабнете завинаги, лесният път към стройната фигура
Маргарита Королева, ИК Ентусиаст
Лекарят, моят приятел, отговори на всички въпроси, които бихте задали на вашия лекар
Фабрицио Дуранти, ИК Колибри
Без страх, седемте принципа за спокойствие на духа
Бренда Шошана, ИК Обсидиан
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР