Миро

„Винаги се заричам повече да не правя дуети и следващото ми парче пак дует се получава.“

Ваня Шекерова 26 July 2008

Така се изказа Миро на промоцията на клипа на парчето „Нирвана“ само ден след като в дует с малката Дивна отвя конкуренцията в шоуто „Пей с мен“. С такава дуетна партньорка – непълнолетна – Миро не беше се пробвал. Получи му се. Така, както му се получи стартът на „Каризма“ с Галя, пробата с фолк певицата Анелия, с Мариана Попова и последно с чернокожия хип-хоп изпълнител Майк Джонсън.. И вече не е тайна, че въпреки дуетните парчета, ОМИРОТВОРЕН е авторски албум и говори на публиката с лицето на Миро, с гласа на Миро, със страстите на Миро.


Парчето „Омиротворен“ имам шанс да чуя на живо – сам Мирослав ми го пее в съпровод на аранжимента на Евгени Димитров-Маестрото. Седим на задната седалка в колата му, чисто нов Линкълн, купен не с парите от наградата, а на лизинг. Миро е вдигнал тъмните си очила и се държи като на сцената – ентусиазиран, истински, одухотворен, даже дирижира въображаемия хор на местата, където трябва да се обажда в парчето. Нищо че само аз и шофьорът сме публиката му.

Права ли съм да смятам, че няма по-дуетна личност от теб, Мирославе, макар да се изявяваш и като перфектен солист?

Като малък започнах да работя като част от вариететни програми -от град на град– това ме направи адаптивен, но и много самотен. Усещам, че не ми е интересно да работя сам, трябва да има с кого да се закачам на сцената. Дори  това да е балетът. 


Значи мястото ти беше в „Пей с мен“. Вярно ли е, че си отказал участие във „Великолепната шесторка“ заради него?

Вярно е. Направих го заради Евгени, Куку бенд и сценарния екип на Слави – работата с тях беше като завръщане при стари приятели и исках да го преживея. „Седем осми“ са вид семейство и за мен, и за Кали, Орхан, Софи Маринова, Камелия Тодорова. Мнозина от артистите го усещат по този начин.

Като победи, ми каза, че победителите не ги съдят. Обаче чух осъдителни думи за избора ти на Дивна, което не е било нарушение на правилата, но все пак не е било препоръчително.

Талантът е талант – няма възраст. Изключителният талант е още по-рядък и трябва да се адмирира. Заложих на него и впоследствие, избирайки Дивна, аз изгубих чувството, че пея с дете. Само на 11, тя има изявен нюх към правилната песен, остър ум и страхотен потенциал. Журналистите се стряскаха, като я интервюираха на живо. И не съм се отнасял с нея като с дете, а като с равнопоставен партньор. Тя не беше първият ми избор, първият ми партньор отиде в „Мюзик айдъл“, какво можех да направя? Когато реших да участвам в „Пей с мен“, много се молих. Имах притеснения, опасения, бях предубеден към реалити форматите. Никой досега не ме е виждал в реалити шоу. А характерът на артиста зад медийния образ не винаги се приема позитивно от публиката. Слава на Бога, хората разбраха и оцениха посланието ми.

Сега би ли участвал в друго реалити? Например във Вип Брадър?

В никакъв случай. Знам къде ми е мястото – в студиото, пред компютъра или на концерти. И винаги съм казвал, че ако не върша нищо дълго време, ще дам накъсо. Прекалената работа и неправенето на нищо трябва да бъдат избягвани. Не виждам с какво ще съм полезен в едно такова нещо. Нали помниш „Седемте смъртни гряха“ на Паулу Коелю? 

Да, неправенето на нищо се случва не в рая, както си мисли героят, а в ада. Любопитна съм дали още в самото начало си обещал на Дивна да делите, ако спечелите, или това решение ти дойде в последния момент на финала?

Е, трябва да има истински стимул. Аз приех да участвам не заради наградата, а за да бъда с екипа, вече го казах. Слави е мъжкар, който си държи на думата. Но грях ми на душата, през цялото време бях под влияние на витаещите съмнения, че вотът е предрешен, че всичко е нагласено. За Софи се съмнявах, за Десислава, а за Кали и други колеги дори открито в средите се обсъждаше, че са купени предплатени карти. На финала отидох като за концерт. Повтарях на Дивна, че най-важното е да се представим достойно, че има морални и финансови победители. И ние бяхме моралните от самото начало. Твърдя го като зрител, не като участник. За нас гласуваха 40% от зрителите, слагам ги за Дивна тези гласове, за бъдещето, за таланта. И въпреки всичко не можех да повярвам, имах проблем да преживея победата – няколко пъти попитах Дивна дали е чула добре, че ние сме, след като й шепнех, че щом сме останали само ние и Иво Гюров и Яница, значи много хора са ни подкрепили.   

Какво ще правиш с твоята част от наградата?

О, няма да ги харча. Бели пари за черни дни. Иначе като всички нормални хора и аз имам кредити и лизинг, които си плащам. Установих обаче, че колкото повече пари имаш, толкова по-малко се налага да плащаш с тях. 

Написаха някъде, че си купил имот в южен столичен квартал.

Да, даже написаха колко квадрата е. Няма такова нещо. Имам един приятел, собственик на огромни терени за строителство. Предлага да ми подари един декар, за да си направя къща. Още не съм решил, но имам човек, който ме обича, чака ме у дома и с него искам да инвестираме в общо бъдеще.

За жена ли говориш? Покажи ми я поне на снимка!

Рано е, ще ти я покажа. Лъв, повече няма да говоря.

Няма начин да не те питам за Галя. Обади ли ти се да те поздрави за победата?

Не. Може да не е успяла да се свърже, а може и да не е в страната. Кое е важното: приятелското предприятие „Каризма“ мина на заден план. Трябваше да направя предприятие „Миро“, собствен бизнес за благоденствие на мен и на любовта на живота ми. Може би един ден приказката „Каризма“ ще има продължение. Бих вдигнал и наздравица за това – Някой ден - Може би! Дотогава - всеки малък успех ми носи себеуважение и друго ниво, както и обостря апетита ми за още и още... Да общувам със партньорите си, както и с личности, на които се възхищавам като Ана-Мария Тонкова, Слави Трифонов, Маестрото и жив - здрав да вървя по пътя на успеха. И дори да правя грешки – но да са мои – това е всичко, което искам. 

По времето, когато течеше „Пей с мен“, ти отхвърли и сума други работи – записва, снима... 

Завърших си албума „Омиротворен“. За първи път бях продуцент на видеото, бях артист пред камера и зад камера. Не е важно какво съм свършил, важно е хората, като видят клипа, да оценят труда зад него. Отбил съм 50% от цените, но в крайна сметка клипът ми струваше 70 хиляди лева и сигурно има още да додавам. Обаче в деня, в който спечелихме с Дивна „Пей с мен“, часове преди ефира подписах и договор с мебели ”Varano”, която обезпечава албума изцяло. Постъпиха като меценати и истински аристократи. И като споменах тях, не мога да пропусна и D&G, единствените дрехи, в които се чувствам секси, дори и облечен.

Чия е идеята на обложката на албума ти да стои лицето ти в златно?

Моя. Самоиронията е очевидна (а може и да не е, знам ли) - „Златният Буда”. Обиколих музикалните магазини и не видях нищо подобно, затова и го направих. 

Защо Евгени Минчев се заяжда с теб?

Баща ми казва, че всеки прави това, което му ражда канчето. Това явно е начинът на Евгени Минчев да каже, че го има, да помаха с ръка и да се отличи от околните.

Много ли са желаещите да го направят на твой гръб, особено сега?

Да се редят на опашката, но гишето не работи. 

Помагаш ли на семейството си?

Те ми помагат. Емоционално. Последния път като се чух с мама, тя плачеше, защото прочела, че съм болен и мра. Казах й – мамо, те пишат, че съм и милионер. Описах й работния си график за деня и я попитах при това положение дали вижда време да се справям с емоционалните й проблеми, причинени от желанието да чете жълта преса –  нещо, което съм я помолил да избягва. Нещо подобно се случи със сестра ми – имаше възможност да изкара с мен един ден в София, а той беше от леките. Ужаси се от оборотите и спря да ми звъни и да пита „как си, кака“. Стана пестелива в думите си през работно време . 

Ще си почиваш ли сега? 

Имам чувството, че след като съм получил много, много трябва и да дам, така че не. През август ще си намеря парче пясък за хавлията край морето, ще ям картофки с двойна порция сирене и мно-о-го цаца (ама на Слънчев бряг няма цаца, проверих).

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР