Една продукция на Катето Евро

Не се опитвайте да се свържете с него по телефона. Обикновено не вдига и се включва телефонен секретар, който с гласа на Катето Евро казва: „Здравейте, аз съм майката на Сашо. Той си има сериозна приятелка, така че повече не го търсете. Дочуване!

25 July 2008

 

Добре, приятелката е сериозна, а той? Сериозен ли е Александър Георгиев Кадиев, 24-годишен, висок, с албанска жилка по майчина линия, дипломиран артист и съвсем отскоро поканен да играе в Малък градски театър зад канала?

Не, не е, като изключим моментите, часовете по-точно, в които играе на плейстейшън и на нинтендо. Рекордът му е три денонощия, без да спи. Съжалявам за това, което ще чуете, но животът е несправедлив и трябва да се примирим с фактите. Сашо, Сашко, Сашенце или както там му казват най-близките хора, не се спуква от работа и въпреки това нещата му вървят по мед и масло (извинявам се за суперкалоричния фразеологизъм с поне 3000 ккал!). 

Само в близките месеци му се случи да участва в спектакъла на Мариус „Укротяване на опърничавата“ след покана лично от режисьора, завърши НАТФИЗ с наградата „Най-най-най“ за любимец на випуска, определяна от студентите и преподавателите, и му предложиха страхотна работа. За да заслужи всичко това Сашо, Сашко, Сашенце предимно спеше до късно, закъсняваше за репетиции в НАТФИЗ и пиеше кафе вместо нервно да пуши, преди да излезе на сцената. Също така не тренираше в домашния фитнес, нито посещаваше домашната сауна или басейн с цел да вае фигурата си. Но когато видите Сашко-Сашенце, веднага разбирате причината за меда и маслото (уф, още 3000 калории).

Или поне една от причините. Това момче има чар и енергия, даже свръхпродукция от чар и енергия. Когато отиваме да го снимаме в апартамента на прекрасната му и влюбена приятелка – Илияна Коджабашева, го заварваме да подскача полугол из стаите като някакъв анимационен герой, радостен и лек като балонче, готов на всичко за снимките, дори да се избръсне. Настроението ни, поувяхнало след софийските задръствания, се оправя, още повече, че Илияна и Сашо са ни сготвили пилешки бутчета със сметана и синьо сирене, които ние не ядем, но самата мисъл за тях е вече някак...

Илияна и Сашо са състуденти от театралната академия и се харесват още в началото на първи курс. Илияна е дъщеря на легендата във вдигането на тежести Антон Коджабашев, талантлива млада актриса, която Сашо описва така: „Много по-сериозна, по-умна и по-отговорна от мен. Аз фактически съм си един лекомислен човек, докато тя е доста по-чувствителна и дълбока.“ В началото той дори малко е уплашен от тази дълбочина, но после се хвърля в нея: „Тя си ме заобича такъв глупав, аз си я заобичах такава умна.“ Казва, че понякога не се държи добре с нея, защото е егоист и дори майка му му се кара и го съветва да бъде по-внимателен с думите, а не толкова импулсивен, както си му е по наследство. Катето Евро много държала на връзката му с Илияна, много я харесвала.

Сашо добре помни първия секс с приятелката си: на 6 декември, Никулден, Илияна за първи път го кани в апартамента си. „Риби, истории, пихме вино, правихме много хубав секс и така се загаджихме.“ Това се случва два месеца след началото на флирта, което Сашо оценява като доста време за наши дни. 

Сега двамата живеят в апартамента на Илияна, разхвърлят дрехи по леглото, учат заедно роли, явяват се на кастинги, понякога си готвят. Сашо много обича да пазарува, после да си пуши и да се върти край печката. В творческите му планове влиза овладяването на гювеча, винения кебап и фрикасето. Когато не знае някоя рецепта, се обажда на Катето. 

Изобщо Катето... Много я харесва синът й. Никакви забележки няма – нито към участието й във ВИП Брадър, нито в шоуто на Азис: „Майка ми се забавлява там, а и печели пари. Тя е изпълнена с енергия и талант. За нея професията не е на първо място. Нейният талант е животът с всичките му хора и емоции. За мен професията също не е на първо място. Най-важни са семейството и децата, после отношенията между хората. Така ме е възпитала майка ми. Тя ми е ходила по г...а, носила ми е червейчета в устата. Израсъл съм в любов и уют.

Нямам никакъв проблем с нейната известност. Хората я знаят вече 30 години и това не ме потиска. Даже мисля, че съм по-добър от нея, защото съм професионален актьор и така трябва да бъде. Децата трябва да са по-добри от родителите си.“ 
Сашо се различава и по друго. Той е домошар. Не обича да излиза много навън, обаждат му се приятели: хайде, бе Саше! И той: добре, добре, ама тъкмо съм се прибрал. Знае кога да си пази енергията и не обича да я пилее много в разговори. И майка му така казвала: „Радвам се, Саше, че ти си пазиш енергията. Аз това го разбрах на 40 години.“ Иначе е супер контактен, говори бързо с някаква особено поверителна интонация и с онази лека шкурка, която я има и в гласа на Катето. 

На сцената е енергичен, което се отразява зле на дрехите му. Те пукат по шевовете, служейки на изкуството и на Сашковия темперамент. В НАТФИЗ той учи в класа на Стефан Данаилов, а за конкурсния изпит го готвят Ваня Щерева и Мариус Куркински. Напоследък, около завършването си, Сашо беше изпаднал в някаква микроскопична криза и се чудеше дали става за театър. Беше решил, че ако до три години не се утвърди като актьор, ще се откаже от професията, защото не иска да е „някакъв убитак“, който само се мотае по сцената. Не, не, ако трябва повече да полагам усилия, отколкото да играя по вътрешно чувство, ще се махам, твърдеше Сашо. Но ето че Бина Харалампиева гледала неговия дипломен спектакъл в НАТФИЗ „Красива птичка с цвят зелен“, харесала го и го поканила в Театъра зад канала. И затова сега Сашко с лека ръка дава своята рецепта за успех: Да си спите до късно. Да си се забавлявате. 

И това ако не е почеркът на Катето Евро! Впрочем за такива случаи на наследственост лекарите травматолози питат: Има ли и друг във вашето семейство, падал от круша? 

Още за Илияна 

Майка й я ражда на 16 години. Сега Илияна е на 24 и има 9-годишна сестра. Александър много харесва баща й Антон Коджабашев не само защото е шеф на Федерацията по вдигане на тежести и следователно - човек с тежест. За него той е олицетворение на мъж в много отношения, сериозен и абсолютно отговорен към всичко, върши милион неща наведнъж, изключителен пич. Семейството на Илияна си живее в Бургас, обожават града си. Сашо им гостува всяко лято по 2-3 седмици. 

Илияна по признанието на преподавателите им е много талантлива актриса. Тя беше номинирана също като Сашко за витизчийския Оскар „Най-най-най“ за главна женска роля. Предстои да я гледаме заедно с Александър в пиесата на Пинтър „Колекцията“ в Сфумато, постановката е на Антон Угринов. Че е много сериозна и държи на думата си се убедихме лично. Бяхме помолили да не разтребва апартамента за снимките и колкото и да й беше неудобно да кани непознати в творческия хаос в стаите, факт, направи го.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР