Внимание: UV облъчване

Как да се предпазим от преждевременно стареене, загуба на тонус и дехидратация?

Свобoда Сидерова 26 May 2011

Как да се предпазим от преждевременно стареене, загуба на тонус и дехидратация? Проблемите решават новите слънцезащитни средства

Слава богу, UV лъчите нямат нищо общо с тези от Фукушима, но са не по-малко опасни. Препържената кожа, съсухрена и белязана от петна и бръчки, вече се възприема като престъпление към самите вас. Съгласете се, в ерата на здравословния начин на живот подобно поведение граничи с глупост, да не кажа невежество. Фенка на органиката, Жизел Бюндхен например не ползва защитна козметика, тъй като приема слънчеви бани само до 10 часа сутрин. Откъде да знае милата, че повишеният риск от рак на кожата според учени от Стандфордския университет в Калифорния не зависи от живеенето в район с интензивно слънце, а от социалния статус и културните норми. Продуцентите в Холивуд реагираха на новата тенденция мигновено. Филмовите героини флиртуват под чадър, еротично втривайки крем със SPF 50 (да не бъдем максималистки - и 30 стига) в кожата.

код: градска среда

Което ще рече: жителки на мегаполиса, проявете благоразумие. Не е за вярване, но докато разхождате кучето или обядвате на открито, облъчването може да стигне до 80%. Като прибавим и мръсния въздух от отработените газове и индустриалния пушек, става ясно защо трябва да се предпазите от околната среда (което не ви пречи да мислите как да не й навредите). За разлика от „плажните“ т. нар. градски кремове не са подходящи за продължително излагане на слънце. За сметка на това предлагат защита срещу UV лъчите, замърсяванията и свободните радикали. Обновеният крем UV Plus HP SPF 40 на Clarins например снабдява кожата с един от най-мощните антиоксиданти – екстракт от пъпеш, и забавящи стареенето ензими. Плюс това съдържа 100% минерални екрани, а те, както знаете, са толерантни към кожата, както и комплекс срещу всички видове замърсявания, включително и електромагнитните. И най-важното -  нанася се веднъж дневно.

умната със слънцето
Стоенето на сянка е сигурна гаранция, че красотата ви няма да пострада. Но кой би се отказал от приятно прекараното време на плажа? Изходът са слънчевите средства ново поколение. Освен широкоспектърната UVA/UVB защита те предпазват кожата от оксидативен стрес, раздразнения и изгаряне и стимулират самозащитния й и възстановяващ механизъм. Тайната на флуида за лице Essentials Sun Protection Face SPF 50+ на Skincode например е СМ-глюкан (полизахарид от мая), който ускорява обновяването на клетките и подобрява кожната бариера. Усещането за кадифена и гладка кожа се дължи на витамин Е и масло от карите. Възстановяващ ефект на клетъчно ниво и антиейдж действие са съставките на успеха на лосиона за тяло Sun Age Control Body SPF 30  на Lancaster. Натурален ензим, който се активира от светлината, „поправя“ повредения участък от ДНК веригата. Грижа за еластичността на кожата имат екстракти от соя и грах. Avene пък залага на опаковка джобен формат. „Манерката“ с водоустойчивата емулсия Reflexe 50+SPF за чувствителна кожа (липсата на парабени се подразбира) се побира навсякъде и винаги е подръка в буквалния смисъл на думата.  
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР