Поли Генова

Феята със сините коси

08 May 2011

Феята със сините коси

текст лилия стамболова
фотография венцислава василева и асен емилов
криейтив георги манов
грим и коса даниела аврамова
за снимките са използвани облекла на марките PENNYBLACK, Max&Co. и United Colours of Benetton

Виждаме се с Поли Генова месец преди да представи България на конкурса Евровизия в Дюселдорф, след множество нейни пътувания в Молдова, Гърция и Австрия и записи на видеото на парчето й, между участия в телевизии, интервюта за вестници... Пристига в редакцията ни с тишърт, дънки, високи ботуши Sisley, сако и под него дълга плетена на една кука жилетка. И всичко е черно, черно, черно в контраст с русата й, подстригана късо в стил Риана, коса. На живо изглежда мъничка. Висока е 1,60 м. На 24 години е, а прилича на ученичка не само заради ръста си, но и заради начина, по който се облича. Животът й напоследък тече на бързи обороти. По средата на разговора ни, когато леко напрегнато започва да ми разказва колко вкусно готви, разбирам, че е гладна. Не е хапвала от предишния ден, а вече минава 15 ч.

един пораснал бонбон

Поли Генова пее професионално от осемгодишна, когато попаднала в телевизионното предаване „Бонбон“ и започнала да се учи да бъде на сцена и на екран. Т.е. да е дисциплинирана, работлива и реалист. И същевременно да приема всякакви експерименти и с начина си на обличане, и с прическите си. Казва, че има безпогрешен усет кога да смени цвета на косата си и този акт обикновено оказва магическо влияние върху всичко останало. Новото хилядолетие посрещнала, пеейки навръх Нова година на площад Батенберг с турскосиня грива. Все още се пита накъде ще я отведе пътят на Момиче със сини коси.
бялата или черната царица?
Когато отвори гардероба си, Поли се изправя пред шахматно положение. „Обичам комбинацията черно-бяло. Почитател съм на изчистените линии и на семплия аутфит.“ И разказва за майка си - архитект, екстравагантна и шармантна жена, обличаща се в ярки цветове и носеща огромни помпозни бижута. „Аз съм много самостоятелна и със силен характер – дава си сметка Поли. - И може би не съм искала да казват, че приличам на нея.“ Но все пак, ако реши да си купи нещо различно от ин и ян нюансите, избира по-скоро ярки цветове, които да отиват на косата й – червено, лилаво, синьо, и е, добре де, милитъри зелено. Любими марки са й MaxMara, Max&Co, Benetton, Marella и обувките на Trend Box.
и малко е на настроения
Има дни, когато се събужда и решава – край с дънките! „Айде малко да сме дами!“ – казва си и слага къса пола и високи ботуши над коляното. Поли е от малкото хора, които обичат студеното време. Но не заради ските, а защото тогава може да носи ботуши непрекъснато. „Имам много, с всякакви дължини. И непрекъснато си купувам. Или с равни подметки, за да са ми удобни за всеки ден, или с много високи токчета – за сцена, защото съм миньонче.“
звезди хамелеони
Две певици я вдъхновяват. Лейди Гага я провокира със свободата си и уроците за това колко е важно за един изпълнител да е различен и характерен. Риана – с елегантността й да експериментира с най-различни стилове. Самата Поли, като истинска звезда, си има стилистка – Ирена Ангелова. Ирена от много години работи за външния й вид на сцена. Намесва се и преподавателката й по пеене и неин продуцент Рози Караславова.
боички, аромати и спомени
Започнала да се гримира в осми клас, но никога не си е позволявала да ходи на училище с макияж. „За мен беше израз на неуважение към учителите. Беше ми неудобно. Виждам сега децата – момиче на 12 изглежда на 25. А кога ще изживее времето, когато е била на 12, и какво ще прави на 25?“ - задава реторичен въпрос и заравя ръка в чантата си тип торба, голяма почти колкото малкото русо момиче. Вади оттам бонбони за гърло. Освен тях вътре има и слушалки - задължително - ключове, зарядни за телефони, резервни гримове и най-важното - парфюм! В момента е Donna Karan Pure. Поли обожава ароматите. Като малка събирала шишета от парфюми. Има остро обоняние и е много чувствителна. Случвало й се е да се задъха, усещайки определен мъжки парфюм по улицата.
любов
Може би парфюмът е отключил спомен от миналата година. Тогава се е влюбвала два пъти - първия път в някого, с когото работела във Виена. Но той не бил свободен и въпреки електричеството помежду им чувствата им си останали някъде във времето. Втория път - 3 месеца по-късно, в началото на лятото отново усетила привличане към един мъж извън професионалния й живот. Много силно и интензивно, пак без продължение. Възстановявала се месеци и научила, че емоционалните рани се лекуват само когато оставиш нещата да отлежат и отвориш сетивата си за други емоции.
любимият й град
е Виена. Прекарала там около месец миналата година, за да работи по първата си песен - „Едва ли“. Обожава заведенията с жива черна музика в австрийската столица и любопитно наблюдава хората, които ги посещават - разни емигранти - чернокожи, азиатци, араби. И освен това обича да танцува на аренби.
спортува ли?
Нередовно – пояснява, – само когато някой й се обади и й каже: „Хей, хайде да плуваме!“ Или: „Хайде на фитнес!“ Или: „Знаеш ли, отиваме на една нова йога. Искаш ли да я пробваме?“ Иначе ходи много пеша. А понякога кара и малкото си синьо Polo.
хубавата кухня
Определя се като гастроном и ценител на храната. Може да меси пити и погачи, да прави супи. Добра е в приготвянето на италиански, средиземноморски и гръцки специалитети. Почитател е на здравословното хранене. Пазарува и обича биопродукти, защото освен че усеща тялото си по-леко благодарение на тях, са и по-вкусни. И се усеща заредена с повече енергия. И без връзка с екопродуктите добавя, че обожава френски сирена с вино. Едно от любимите й предястия в ресторант е камамбер със сладко от боровинки. И суши - изучила е всички суши ресторанти в София.
какво й предстои
На 12 май в Дюселдорф – конкурсът Евровизия. Дотогава – сериозна подготовка, а след това има предложение да работи като асистент-режисьор на предаването „Бонбон“, което стартира отново по една от националните телевизии. Още – да завърши режисура в Нов български, която засега е прекъснала. И едно прекрасно лято, този път може би с осъществена любов!

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР