евритмия или хармония чрез движение

"човек е създаден за ритъм и хармония" аристотел

Мариана Антонова 03 February 2010

Снимка: светослав караджов

"човек е създаден за ритъм и хармония" аристотел

Звучи Лунната соната и тя превръща в движение всеки мотив от нежната музика. В един момент е вглъбена в себе си, в следващия се отваря като цвете за всичко наоколо - хората, предметите в стаята и извън нея, Космоса. Облечена е в ефирна рокля и пелерина в топло изумрудено зелено. Пелерината следва ръцете й в галещия ритъм на морските вълни.Присъствам на първия курс по евритмия, провеждан у нас от Галина Бертелсен, единствената българка професионална евритмистка, и се мъча да определя какво точно виждам: танц, каланетика, шамански ритуал?

По-късно Галина обяснява, че всъщност евритмията е съвкупност от тези три неща. Ето какво още разказа тя за този атрактивен и въздействащ танц и за това как се влюбила в него.

любов от пръв поглед

Галина е рехабилитатор с диплома от Софийския университет. От доста години живее в Швеция, където е работила в рехабилитационна клиника, практикуваща антропософска медицина. (Антропософия - буквален превод: мъдрост за човека. Наука, чиито основен предмет на изследване е човекът като материално, душевно /психика/ и духовно /мисъл/ същество.)

Именно там се срещнала с евритмията и се влюбила в нея. "Издействах си държавната стипендия от 200 долара на месец, която в Швеция се дава за всяка висша специалност, и прекъснах работа за четирите години, докато учех." Въпросът ми дали евритмията не е мистика, или пък нещо модно и случайно, автоматично отпада.


от древните ритуали до заводите Волво


- Корените на евритмията идват от древните времена, когато движението, речта, драмата и песента били изпълнявани от духовниците, които са и лечители.


- Техните простички обредни движения в кръг, обогатени по-късно в Египет, Месопотамия и Древна Гърция, стават основа на съвременната евритмия, създадена през 1925 г. от един от основателите на антропософията Рудолф Щайнер - философ и математик.


- Постепенно се оформят няколко насоки - лечебна, педагогична, социална и сценична евритмия.


- В рехабилитационната клиника, в която е работила Галина, пациентите пристигат по лекарско назначение. Лечението - от 2 до 4 седмици, се заплаща от здравната каса. Пациентите са предимно с хронични нервни, ревматоидни заболявания или с фибромилгии (заболявания на мускулите с болезненост по цялото тяло). Има и раково болни.


Целта е да се отпуснат, да намерят нови пътища за съществуване, да осмислят живота си. По статистика на лекарите, работещи в клиниката, лечението с евритмия е с голям положителен ефект.


- Школи за обучение по евритмия има в Швейцария, Швеция, Германия, Франция, Австрия, където тя се изучава и в училищата. Същевременно си пробива път и като модерно сценично изкуство.


- Курсове по социална евритмия се провеждат както с хора с много високо ниво на компетентност, така и сред такива, чиято работа е свързана с механични движения. В Швеция например заводите Волво работят със социални евритмисти.


"Евритмията не измества традиционните методи на лечение, а ги допълва и ни прави по-жизнени. Познавам евритмисти, които на 70 г. са с тонус на 40-годишни", уточнява Галина.


евритмията - едно красиво движение

Щайнер създава набор от движения, които възраждат древния хармоничен начин на човека да се движи и да изразява себе си. "Бързият ритъм на живот - обяснява Галина - ни кара да правим нещата механично. Евритмията отново ни връща към древния ритъм, в който има паузи и в тях тялото отново се хармонизира. Днес хората не умеят да релаксират, непрекъснато са напрегнати.

Евритмията ги учи както да се отпускат, така и бързо да влизат в интензивен тонус, когато пожелаят. Откакто се занимавам с нея, се чувствам много добре. Научих се как да се движа, как да ходя, започнах да работя по-ефективно, без стрес."


Специално за читателките на EVA Галина изигра серия от упражнения по евритмия, които помагат бързо да влезем в ефективен ритъм без стрес, подходящи за жени в менопауза

Започва се с 3 повторения на ден с пауза между тях. Максимален брой повторения - 7. Към всяко упражнение има стих (мантра), който произнасяме, когато застанем в съответната поза. Стиховете също са преведени от Галина специално за читателките на EVA.

 
1. Краката са прибрани един до друг, ръцете - изпънати встрани, успоредно на раменете, с длани надолу.

  стих: Аз мисля.

2. Краката са леко разтворени, ръцете - изпънати встрани на нивото на щитовидната жлеза.

стих: Аз говоря.


3. Краката са разтворени малко повече от поза 2, ръцете - изпънати встрани на нивото на сърцето.

стих: Аз казах.


4. Краката и изпънатите ръце са в поза, изобразяваща буквата Х. Лявата ръка е в една линия с десния крак и обратно.

стих: Аз търся себе си в духовното.

5. Краката са леко по-прибрани от предишната поза, ръцете - на нивото на главата.

стих: Аз съм в себе си.


6. Краката са събрани един до друг, ръцете - изпънати нагоре с длани една към друга.

стих: Аз съм на път към духовното си начало.


7. Краката са събрани един до друг, ръцете - сгънати в лактите и събрани пред тялото. Това е поза за пауза.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР