Лейди Фло: Съблазнителна е щедрата жена

Бурлеската, едно близо 150-годишно изкуство, позалязло малко преди Втората световна война, изживява ренесанс.

Адриана Попова 13 February 2011

Още през 90-те години в Ню Йорк бурлеска спектакли започват да събират млада публика, отегчена от бруталността на стриптийз баровете и изпитваща носталгия към един по-дискретен сексапил. Като световен тренд бурлеската беше наложена от Дита фон Тийз, а около премиерата на филма “Бурлеска” с Кристина Агилера у нас за първи път видяхме френски бурлеска спектакъл. Трупата Neo Retro на парижанката Лейди Фло дойде отново през януари и събра в Sofia Live Club хора, които обичайно виждаш в най-модните места в столицата.

С Лейди Фло се срещаме пред гримьорната в Sofia Live Club. След малко тя ще излезе пред публиката, затова вече е със сценично облекло – безкомпромисно червена рокля, подсилена от също толкова ярко червило. С тънка талия и пищен ханш, с млечнобяла кожа и отривист, леко циничен смях, Лейди Фло е жена, която не можеш да подминеш току-така.

От колко време се занимавате с бурлеска и как я открихте?
Аз не съм стриптийзъорка като повечето от бурлеска актрисите. Занимавам се с история, имам диплома по история на изкуството от Сорбоната. Бурлеската ме привлече, защото беше въплъщение на прочетеното в книгите за живота на прочутите жени от историята, от киното и модата. Интересувам се от визията на жената от края на XIX век до появата на феминизма.

Кога беше първото ви шоу?
От малка обичам сцената. Първият ми бурлеска спектакъл беше, когато бях на 5 г. Леля ми ме обличаше като Мерлин Монро и правех спектакли пред семейството си.
После се занимавах с танци, актьорско майсторство, пеене. Докато следвах, също организирах различни представления.

Всяка жена ли може да изглежда прелъстително като вас?
Силно вярвам, че всички жени могат да бъдат много красиви. Още повече, че критериите за красота се променят. През 20-те и 30-те години са харесвани много слаби жени. По-късно, през 50-те, се търси пищност. Самата аз не смятам, че имам перфектно тяло. Според съвременните изисквания за красота съм леко пълна.

Но харесвате тялото си, нали?
Най-важното е да намерим човек, който да ни обича такива, каквито сме. Когато правим бурлеска, публиката също ни обича такива, каквито сме.

Как се грижите за себе си, за да изглеждате добре на сцената?
Важното е да си позитивен и да гледаш на нещата от добрата им страна. Да изпитваш удоволствие от всичко, което правиш.

Какъв е вашият ритуал сутрин, за да се чувствате добре през деня?
Правя любов.

Какво цените у един мъж?
Галантността. Трябва да знае как да целува ръка.

Дита фон Тийз е канена за представления от много известни личности. Вие срещали ли сте прочути хора?
Била съм водеща на голям спектакъл в “Крейзи хорс”, едно от най-прочутите кабарета в Париж. Тогава се срещнах и работих с Дита.

А какво мислите за филма “Бурлеска”?
Това е хубава музикална комедия, която няма нищо общо с действителността. Като всеки друг американски филм – “Мулен руж”, “Чикаго”. Може би гледам прекалено исторически на нещата и се вглеждам в детайлите.

Направихте уъркшоп с български момичета, на които показвахте как да бъдат съблазнителни. Като че ли съвременната жена има проблем със своята потисната женственост, така ли е?
Точно затова 80% от публиката на съвременната бурлеска са жени. Гледат този тип спектакли едва ли не от носталгия.

Една малка тайна за съблазняване…
Жената трябва да е щедра, за всичко.

Лейди Фло излиза на сцената, флиртува с публиката, пее, представя петте момичета, които провокират елегантно с огнено шоу, артистичен стриптийз и еротични танци. Кани на сцената мъж, който трябва да целуне ръката на дамата си. О, дошъл сте по риза и сини джинси, казва Лейди Фло, леко учудена. О-ла-ла!

 

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР