15 истини за красотата

Великата Коко Шанел е твърдяла, че ако към 30-те жената не е станала красавица, значи е просто... глупачка.

21 October 2009

 


Великата Коко Шанел смята, че ако към 30 жената не е станала красавица, значи е просто...глупачка. На пръв поглед, твърдението изглежда малко нелогично. Но ако помислите, госпожица Шанел е абсолютно права. Колкото напредват годините, толкова повече неща знаем, толкова по-малко грешки правим и имаме повече възможности да станем такива, каквито ни се иска. От години дерматолозите ни съветват да пием много вода, да не ядем шоколад и да се мажем с различни кремове, за да избегнем неприятните обриви, пъпки, акне, както и да намалим бръчките и петната от слънчевото изгаряне. Специалисти от САЩ и Великобритания обаче отричат някои от тези твърдения. Надяваме се, че съветите ще са ви от полза, дори още да не сте навършили 30. Винаги е по-добре да се учим от чуждите грешки.

 
1. Водата не е решаваща за кожата на лицето.
Ако пиете по литър на ден от минералната течност, това няма да направи кожата като на 15-годишно момиче. Многото вода просто е полезна за организма като цяло - подпомага храносмилането, предотвратява подпухването и поддържа нормалната работа на органите. Д-р Хауърд Мурад, дерматологът, който отговаря за перфектната кожа на Луси Лиу, Калиста Флокхарт и Брук Шийлдс, твърди, че въпросът не е какво количество пиеш, а какво задържаш. Ако консумирате повече храни, съдържащи жизнено необходимите мастни киселини (маслена риба, сьомга), или вземате хранителни добавки, съдържащи Омега 3-мастни киселини, тялото ви ще задържа повече вода.

 

2. Някои поражения от слънцето могат да бъдат поправени.

За една 28-годишна жена, която се е пекла повече от полезното през годините, има изход. В момента, когато забележи първите признаци на увреждане на кожата, тя трябва да мине на кремове, съдържащи ретинол. Например нощният крем против бръчки Retinоl Consentre Bi-Actif или кремът с тройно действие Retinol A + C + E на RoС. За по-възрастните дами с проблеми с пигмента, слънчеви петна или дълбоки бръчки има друг вариант. Лазерните процедури могат да премахнат доста от неприятните увреждания, причинени от прекаленото излагане на слънце. Дерматолозите са единодушни, че за да избегнете по-нататъшното увреждане на кожата, трябва да използвате кремове с висок фактор на слънчева защита.

 

3. Кремовете с колаген не са магически.

Ако те наистина имаха качествата, които им приписват, всички щяхме да приличаме на холивудската звезда Манди Мур. Молекулите на колагена са толкова големи, че по никакъв начин не могат да проникнат през епидермиса. Камо ли да достигат до по-дълбоките пластове на кожата, за да имат този невероятен ефект, който всички производители рекламират. Колагеновите кремове само временно изпълват горния слой на кожата и я овлажняват. Тя изглежда добре, но не задълго.

 

4. Лютите храни трябва да се избягват.

Ако си падате по пикантно пиле или други ястия с "горещи" подправки, това със сигурност ще се отрази на кожата ви. Кръвта моментално ги усвоява и така те бързо стигат до епидермиса. Резултатът може да е бузи, възпалени от т.нар. розацея (rosacea). Това е състояние на кожата, при което лицето ви се зачервява, усещате, че пари, и се появяват пъпки. Ако стигнете дотам, начинът да се справите е коктейл мултивитамини, съдържащ цинк и селен. Някои лекари препоръчват и масло от ленено семе за такива случаи.

 

5. Не прекалявайте с ексфолиантите.

Разголването не е нещо лошо, когато става дума за секс, но не го правете с кожата на лицето си. Грубите частици в ексфолиантите, особено тези на базата на плодови черупки, могат да увредят мастните жлези. Освен това почистващите маски изсушават лицето, опъват го и могат да причинят сърбежи. Ограничете използването на ексфолиращи кремове до веднъж седмично и не търкайте силно, защото може да си докарате спукани капиляри на лицето.

 

6. Не всички сапуни са еднакви.

Откриването на най-доброто почистващо средство е като намирането на точния мъж - иска време и търпение. Не ползвайте за кожата на лицето дезодориращи сапуни. Те ще я повредят със сигурност. По-добре е да пробвате Cream Bar на Dove или специално почистващ гел за вашия тип кожа. Как да разберете кой е подходящ за вас? Ако 20 минути след употребата му усещате лицето много опънато, значи той е прекалено груб за вас. Ако пък кожата остава мазна, това значи, че гелът е прекалено наситен и тежък за вас. И още един съвет. Никога не мийте лицето с гореща вода. Тя също го изсушава.

 

7. Тониците за лице са губене на време.

Единствената полза от тях е, че отстраняват малка част от мъртвите клетки. Това обяснява и петната по памучния тампон или почистващата кърпичка след почистване с тоник. И освен това онези тъмни точки по целия ви нос не са просто петна. Те са окислените от светлината връхчета на препълнените с мазнини пори. Остатъци от кожа също запълват порите и се окисляват. За да разтворите тези наноси и остатъци, трябва да прибегнете до почистващи продукти, съдържащи салицилова киселина. Например Clear Difference Purifying Cleanising Gel на Estee Lauder. Може да прибегнете и към по-мек ексфолиант също със салицилова киселина.

 

8. Витамините и хранителните добавки няма да направят кожата ви като на Никол Кидман.

Вземането на витамини е полезно за организма, ако не ядете балансирано. До момента няма научни доказателства, че те са полезни за кожата. Едва след 10-20 години е възможно да има добавки с доказан ефект върху епидермиса.

 

9. Никога, ама никога не изстисквайте нищо по лицето си.

Първо, защото може да ви остане белег и, второ, може да получите инфекция. Сигурно е, че от мястото ще потече кръв, а вие ще придобиете "младежки" вид. Статистиката сочи, че точките сами изчезват до 3-4 дни, без вашата "хирургия пред огледалото". Така че, колкото и апетитни за изстискване да изглеждат онези черни или бели връхчета, опитайте да устоите на порива си да ги махнете сами.

 

10. Продуктите със слънцезащитен фактор са жизненонеобходими.

Те осигуряват най-добрата защита. През лятото, дори и да сте в офиса и времето да е мрачно, трябва да използвате крем с фактор 15. За разходката в слънчев ден минете най-малко на SPF 30. Можете да се предпазите допълнително и ако употребявате серум за кожа с витамини C и E. Препоръчително е и да търсите върху опаковките на продуктите думите "broad spectrum" (широк спектър), което ще рече, че кремът блокира достъпа едновременно на UVA и UVB лъчите. Пробвайте Creme Solaire Anti Rides Tres Haute Protection SPF 30 на Clarins.

 

11. Широките пори могат да бъдат намалени.

Но това едва ли ще стане с ледени компреси. Размерът на порите е генетично предопределен, така че винете родителите си, ако не сте доволни. Друга причина може да е прекаляването със слънчеви бани. На пазара вече има достатъчно продукти, които могат поне частично да намалят "кратерите" по лицето ви. Например серията на Clinique - Pore minimizer. Те могат да изглеждат по-малки, ако ползвате абсорбираща мазнините пудра или такава със светлоотразяващ ефект. Козметичните трикове могат да оправят нещата.

 

12. Някои специалисти твърдят, че не е задължително да купувате нощен крем.

Причината е, че кожата не може да отмерва времето и не са ни нужни различни кремове за различните части от денонощието. Нито пък за различните части на лицето. Един овлажняващ крем със слънцезащитен фактор минимум 15 става и за през деня, и за през нощта. Ако не ви дразни, може да го ползвате и в зоната около очите.

 

13. Мимиките и смехът не увеличават бръчките.

Ако причиняват нещо, то е минимално. Както е известно, сухата и дехидратирана кожа остарява по-бързо от мазната. Генетичното наследство, пушенето, замърсяването на околната среда и стресът също са определящи за състоянието на кожата ви. Един от начините да се борите срещу бръчките е да си осигурите стая за непушачи на работното място. Другите са неосъществими за съжаление. Например да не виждате дневна светлина и да се изселите в страна с чист въздух като Норвегия. Ако работите в помещение с климатик, обезателно си набавете овлажнител за въздух.

 

14. Натуралното не винаги е най-доброто.

Няма 100% натурални козметични продукти. Във всички тях има изкуствени консерванти. Най-добре е да изберете продукта, който ще допадне на кожата ви. Гледайте дали на опаковката пише "non-comedogenic", което значи, че няма да запуши кожата ви, и "dermatogically tested" т.е. че няма да ви дразни. Търсете и продукти за алергични хора. Например Anti-Blemish Solutions Cleanising Foam на Clinique.

 

15. Скъпата козметика не е задължителна.

Защо да хвърляте купища излишни пари за кремове? Те влияят минимално на структурата на кожата. Ако понасяте добре по-евтините продукти, ако те миришат приятно и кожата ви ги харесва, това е достатъчно. В крайна сметка вие се движите върху леда, ако наистина вярвате, че всички онези безкрайно рекламирани съставки на кремовете проникват в кожата ви. Не забравяйте, че тя е създадена от природата, за да пречи на всичко, което иска да влезе в тялото.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР