как се убива папилома вирус

д-р Тиана Николова от аг клиника „Св.Лазар“ за рака на шийката на матката и начините  да се предпазим от него

Мариана Антонова 17 September 2009

д-р Тиана Николова от аг клиника „Св.Лазар“ за рака на шийката на матката и начините  да се предпазим от него


Д-р Николова, защо смятате, че трябва да говорим за рака на шийката на матката? Толкова ли е сериозно положението?

След рака на гърдата това е второто по честота раково заболяване сред жените между 20 и 45 години. Статистиката сочи, че на всеки 2 минути някъде по света от него умира една жена. У нас всяка година се разболяват 1100, за почти половината болестта е фатална.

Вече знаем, че причината е инфекция от човешки папилома вирус, която се предава при полов акт.

Не само. Можете да се заразите дори при интимни ласки. И тъй като заболяването е коварно – протича без симптоми и в повечето случаи се развива между 10 и 20 години, представете си колко хора може да зарази неволно един носител на инфекцията.

Все пак само около 12 типа на вируса от 60 предизвикват рак на шийката на матката.

Всичките обаче предизвикват изменение на тъканите, което в последствие може да доведе до злокачествено заболяване. Затова задължително трябва да се лекуват.

Как да започнем да се лекуваме, след като няма как да разберем, че сме болни?

Затова е профилактичният преглед. Младите жени трябва да го правят 1 път годишно, по-възрастните – 2 пъти. Има два вида рак на маточната шийка. Единият се оформя по плоскостенната тъкан от външната й страна и може да се установи с колпоскопски преглед. Когато се хване навреме, се лекува. Вторият вид рак произтича от жлезистия епител, който се намира в канала на маточната шийка. Той се установява чрез добре познатата на всяка жена цитонамазка. Искам дебело да подчертая, че е възможно да имате прекрасни резултати от цитонамазка и същевременно изменение на плоскостенната тъкан на маточната шийка. Затова задължително при профилактичния преглед трябва да се правят двата вида изследвания – колпоскопия и цитонамазка.

Четох някъде, че процентът на заболеваемост от рак на шийката на матката в арабските страни е по-нисък. На по-консервативен морал ли се дължи?

Не мога да коментирам морала в арабските страни, но мъжете там се обрязват. Папилома вирусът се крие именно в онази кожичка около главата на мъжкия член. Така мъжете пренасят  инфекцията, от която самите те не страдат. От тук идва и все по-големият интерес към обрязването в Америка.

И вие ли сте привърженичка на предпазването от инфекция с папилома вирус по този начин?

Обрязването е въпрос на култура. Аз съм привърженичка на предпазването чрез ваксина. Засега тя се прилага при жени, но вече има тенденция да се инжектират и момчета.

Ваксината като всяка друга съдържа малък процент вирусни клетки. Няма ли опасност да се разболеем от нея?

Ваксината не съдържа вирусна ДНК, а малка доза високо пречистени вирусоподобни частици, които не могат да инфектират клетки, да се възпроизвеждат и да причиняват заболяване. Тя се бие на три пъти – начален, на втория и на шестия месец.

За какъв период от време може да ни предпази от действието на папилома вируса?

Тъй като е открита сравнително скоро, досега са проследени 25 хиляди ваксинирани жени в продължение на 5 години. Нито една от тях не е развила рак на матката от инфекция с най-опасните типове на папилома вирус, които са обхванати от ваксината. Затова се смята, че дава устойчив и траен имунитет.

На каква възраст трябва да се ваксинираме?

Идеалният вариант е преди да започнем да водим полов живот. И тъй като това вече става във все по-млада възраст, е добре да ваксинираме детето си между 14-ата и 16-ата година. Разбира се, всяка млада жена в активна репродуктивна възраст, която не се е ваксинирала в тийнейджърските си години просто защото все още не е имало ваксина, трябва да го направи сега.

Защо да се ваксинирам, ако имам постоянен партньор?

Защото не можеш да знаеш дали той вече не е носител на вируса, а и няма гаранция, че няма да му се случи странична връзка. Впрочем можеш ли да гарантираш това и за себе си?

Вие ваксинирахте ли дъщеря си?

Не, защото е на 12 години, но когато му дойде времето, задължително ще го направя. Мои колеги обаче ваксинираха дъщерите си тийнейджърки веднага щом ваксината се появи у нас.

С какво друго освен с рак може да ни сюрпризира папилома вирусът?

С кондиломи - вирусни израстъци на гениталиите. Трябва да се оперирате, за да се отървете от тях, но в 50 % от случаите те рецидивират. Махаш ги, след 3-4 месеца – пак и така до 3 пъти.

В много страни ваксинирането срещу инфекции от папилома вирус е безплатно, а ние трябва да дадем от 600 до 700 лева, за да си купим ваксина.

Една операция за отстраняване на кондиломи струва между 400 и 600 лв. Една химиотерапия – колкото 100 ваксини... Да не говорим, че ако не сте взели мерки навреме, болестта може да ви струва живота. Не е ли по-добре, макар че държавата не го прави, да се погрижим сами за себе си и да дадем тези пари за профилактика?

за повече инфо www. hpvgard.org

 

1 КОМЕНТАР
1
Мариян
19 May 2018, 14:57

Здравейте ! Значи аз страдам от тези брадавици в интимната област вече 5 г.... премехвал съм ги с Азот и с лазери 20-ина пъти и съм пил всички видове имуностимуланти...резултат няма при мен ! В момента имам по цялолото тяло .Нито в БГ нито в Германия ме излекуваха. Започвам да мисля че това заприличва на рак на кожата и се питам-"толкова ли не съществуват препарати които да отслабят плавно ефекта на вируса" Аз всеки ден откривам нови брадавици по цялото си тяло ! Моля помогнете !

ТВОЯТ КОМЕНТАР