най-после контрацептиви и за мъже

Бомбата хвърли д-р Режин Ситрюк-Уеар (експерт по въпросите на репродуктивното здраве към Световната здравна организация в Института по здравеопазване и в Медицинския институт към Националната академия на науките на САЩ, преподавател в университета „Рокфелер“ в Ню Йорк) на Световния ден на контрацепцията, който се проведе в края на септември в Лондон.

Мариана Антонова 17 September 2009

Лондон, световен ден на контрацепцията

със съдействието на Байер Шеринг Фарма за България


Бомбата хвърли д-р Режин Ситрюк-Уеар (експерт по въпросите на репродуктивното здраве към Световната здравна организация в Института по здравеопазване и в Медицинския институт към Националната академия на науките на САЩ, преподавател в университета „Рокфелер“ в Ню Йорк) на Световния ден на контрацепцията, който се проведе в края на септември в Лондон. И тъй като повечето от присъстващите над 200 журналисти от цял свят бяха жени, новината, естествено, ги очарова. Става дума за

 

миниатюрен имплант, който ще се поставя под кожата на ръката на мъжа

за срок от една година. В него ще се съдържа андроген, който пречи на растежа на простатната жлеза. Така имплантът освен че ще предпазва жените от забременяване, ще предпазва и мъжете от проблеми с жлезата, които често ги мъчат в по-зряла възраст. И макар че хитрият продукт ще се появи на пазара след около 7 години, ентусиазмът на женската аудитория не намаля, защото се оказа се, че върху идеята за мъжки контрацептив работят и други университети и изследователски центрове. Кои протеини участват във феномена на проникването само на един сперматозоид в яйцеклетката и защо тя приема точно него? Кои фактори му помагат да си свърши работата? Това са част от въпросите, които се опитват да разрешат учените, за да попречат на сперматозоида да се придвижи до яйцеклетката или да влезе в нея, или пък да предотвратят узряването му.

Ние пък се запитахме готови ли са мъжете да поемат отговорността за предпазване от нежелана бременност?  Да, увери д-р Ситрюк-Уеар. Резултатите от голямо изследване, направено преди 3 години, в което са интервюирани 9342 мъже от различни континенти, показват, че те биха използвали контрацептиви. Най-много са желаещите от Европа – 62,7%, следват ги мъжете от Латинска Америка – 57,6% и САЩ – 49,2%. В Индонезия процентът на отговорилите положително бил 28,5%.

На форума в Лондон стана дума за нови съблазнителни бъдещи предложения и за жените. Например трансдермални лепенки за ръката. Между другото, един вид от тях вече е на пазара, но все още не на нашия. Или пък специални миниспрейове, които спокойно може да се носят в дамската чанта. Малкото контейнерче ще е пълно с хормонална течност, която ще се пръска също като парфюм върху кожата от вътрешната страна на китката. Третото предложение са вагинални гелове с малки количества хормон, който ще се абсорбира във вагината и ще блокира овулацията. Разработва се и вид гел за ползване само преди или след акта. Любопитство предизвикаха вагиналните пръстени, които всяка жена сама, без помощта на лекар ще може да поставя, а после да сваля по време на менструацията. Вече е готов модел за срок от 1 месец. Предстои да бъдат разработени варианти за 3 и за 12 месеца. Новото при добре познатите спирали е, че съдържат малка доза хормон, който намалява кървенето при менструация. Учените се трудят и върху доста смели идеи. Например вагинален пръстен, който едновременно ще предпазва от забременяване и от СПИН. Проучванията все още са на начален етап, но един ден и това ще бъде факт, убедени са те. Засега призивът на специалистите от цял свят е 

хапче анти-бебе + презерватив

Кондом – заради СПИН и другите болести, предавани по полов път. Хапче – за почти 100-процентова гаранция, че няма да забременеете, ако презервативът, да речем, се спука. Плюс това последните поколения таблетки, обогатени с новата съставка  Дроспиренон, предлагат допълнителни екстри: стабилизиране на теглото, подобряване на състоянието на кожата, регулиране на цикъла и облекчаване на предменструалния синдром.

Не е ли прекалено маниакално презастраховането с два вида контрацептиви? След признанието на 23-годишната Кели Озбърн, че с нейния приятел ползват и кондом, и хапчета, принципът на двойната защита от забременяване бе приет като част от философията на младото поколение. Дъщерята на прочутия рокаджия Ози Озбърн, певица и радио- и тв водеща е лице на тазгодишната кампания за популяризиране на контрацепцията. Тя изрази позицията си от трибуната на международния форум, облечена в малка черна рокля и дълго кремаво вталено сако с буфан ръкав. И въпреки татуировките по ръцете и плътния черен грим бе изключително елегантна, убедителна и секси. 

Разбира се, изследователите продължават да усъвършенстват и хапчето. Последната тенденция е да се използва естествен вместо изкуствен естроген. Работят и върху създаването на нови прогестини (втория хормон в таблетката), които ще предпазват още по-сигурно от повишаване на кръвното налягане, от появата на акне и от напълняване. Скоро ще се появят и таблетки, които се пият всеки ден и блокират менструацията.

„Твоето тяло, твоят живот, твоят избор”, е мотото на кампанията и на Световния ден на контрацепцията тази година. Те са подкрепени от няколко международни организации за сексуално и репродуктивно здраве и от фармацевтичния гигант „Байер Шеринг Фарма”. „Стани майка, когато си готова”, е мотото на кампанията в България.

Още за Световния ден на контрацепцията и за съвременните контрацептиви ще намерите в  www.yasmina.bg и  www.your-life.com.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР