лазер, ботокс и скалпел вече действат в синхрон

Възможна ли е операция в полунощ, как се постигат скули а ла Марлене Дитрих, с колко литра можете да олекнете, без да умрете и още куп интересни неща от американския опит.

Свобoда Сидерова 28 November 2004

 

Възможна ли е операция в полунощ, защо в Англия си режат единия крак, как се постигат скули а ла Марлене Дитрих, с колко литра можете да олекнете, без да умрете, какво става с мазнините от липосукцията, стигаме ли американките с 2 х 400 кубика в бюста, може ли с балон в стомаха да се потисне апетитът и още куп интересни неща от американския опит.

"Ще те оперира мъж, зодия лъв, точно в полунощ на еди-коя си дата." Това предсказала врачка на една жена и тя хукнала да търси "пластичен лъв". Може да ви звучи като виц, но е самата истина. Това е най-шантавото желание в практиката на д-р Ефремов от Клиника Малинов. Не е ясно дали пациентката се е страхувала, че след дванайсетия час като Пепеляшка ще остане без спонсори. Не е ясно и откъде е научила рождената дата на доктора, но била много настоятелна и финансово добре се аргументирала. Е, предсказанието се сбъднало. В три часа призори се събудила с нови гърди, вещо изваяни от д-р Ефремов.

Не за пръв път EVA наднича в операционната му. (Спомнете си репортажа за увеличаване на бюста с шокиращи снимки, за пръв път публикувани в нашия печат.) Заедно с още 4 наши специалисти - доц. Емил Георгиев, д-р Скерлев, д-р Василев и д-р Янков, д-р Ефремов е приет за член на Международното дружество по Естетична пластична хирургия със седалище Хюстън, САЩ. Така към 7-те дипломи на стената за членство в престижни дружества по пластична, реконструктивна и естетична хирургия, изгаряния и хирургия на ръката (нямащи нищо общо с обичайните удостоверения за завършен курс) се прибави още една.


д-р Ефремов, известно е, че срещу заплащане човек може да стане член на каквото си иска дружество. Подборът за международното дружество по естетична пластична хирургия е много прецизен. За членове се приемат само лекари с доказано реноме в страната си, с придобита специалност по пластична хирургия и със стаж минимум 3 години след придобиването й. Необходими са и 2 писмени препоръки от активни членове. Освен това за членство не се подава молба, а става след писмена покана. Бях поканен лично от Катрин Фос, генерален секретар на дружеството, а препоръките ми бяха от Миодраг Цолич от Белград и Рончевич от Загреб, тъй като до тази година в дружеството нямаше български представители. Приемането ми не е само лична заслуга, а признание за равнището на естетичната пластична хирургия в България.

какво "купихте" от американците? Има промяна в стратегията за подмладяване. Ако допреди десетина години на върха бе голямата хирургия като техниката mask lift например (през голям разрез на главата кожата се "сваля" и отново се натяга), сега се атакува отделен сегмент от лицето чрез поредица от манипулации: инжекции ботокс за мимически бръчки, лазерен ресърфесинг (шлифовка с лазер) на пачия крак, бръчките на челото и тези от носа към устата, липофилинг (чрез липосукция се изтеглят мазнини, обработват се и отново се инжектират за обем), ендоскопски лифтинг на горната част на лицето (прави се през малък разрез в косата с оптични инструменти). По този начин намесата на хирурзите е минимална и жените приличат на себе си въпреки че видимо са подмладени, а не като преди, когато губеха мимика и отдалеч личеше, че са лягали под ножа.

кой от всички методи търпи най-голямо развитие? Според мен може би липофилингът. Промени се начинът на взимане на мазнините, обработката също е много важна (мазнините се центрофугират със специален апарат), от значение е и коя фракция ще се вземе и къде ще се постави - в мускулите, под тях или подкожно в зависимост от различните части на лицето. Например при клепачите се поставя подкожно, при устните - и подкожно, и мускулно. Има и други новости - да вземем например блефаропластиката на долния клепач. В много случаи не се прави самостоятелно, а по време на ендоскопски лифтинг. Излишната кожа не се реже, а се опъва с липофилинг...

гаранциите за успех? организмът не абсорбира ли мазнините? "Трансплантацията" е успешна в около 70% от случаите, преди бяха само 50%.

вярно ли е, че гънките покрай ушите в легнало състояние са индикация, че е време за лифтинг на лицето? Да, това е една от индикациите за лифтинг. За да е успешна операцията, от значение е и характеристиката на кожата и подкожно намиращите се мускули. Най-често лифтинг на лицето се извършва след четвъртото десетилетие.

колко пъти може да се прави лифтинг, без да изглежда лицето неестествено? Няма точен брой. Зависи от възрастта, от типа кожа и от хормоналния статус. Колкото по-малко, по-добре. Иначе рискувате да се скелетонизирате, т.е. да станат видими костите през кожата.

безопасен ли е лазерният ресърфесинг? В естетичната пластична хирургия има едно неоспоримо правило. За ефективността на метода се съди след време.

нещо като "проверено, мини няма"? Точно. След 10 години резултатите са абсолютно положителни с голяма доза категоричност. Оказа се, че при по-повърхностните лазери с малка мощност ефектът е незадоволителен. Новото е, че се използват все по-мощни лазери за сметка на продължителността на импулса. Така намалява рискът от увреждане на тъканите. По-мощният и по-дълбок вид лазер е незаменим при бръчки на горна устна, около очите, белези от хирургична намеса, изгаряния, травми и акне.

а при липосукцията? И там има промяна. Допреди 10 години неуспехите, включително и смъртни случаи, бяха в над 25-30% от случаите. С познанието за подкожната мастна тъкан, механизма, по който липосукцията нарушава дейността на организма (извличане на електролити и клетъчен материал, понижение на телесната температура), и супер мощната реанимация процентът се свежда до 1. Анестезиологът не дава само упойка, а активно изпълнява ролята на реаниматор, което повиши степента на сигурност. Вече се правят немислими по обем операции, и то в амбулаторни условия. През 1980 г. се смяташе, че източването на литър мазнини е опасно. Доскоро 5 литра заплашваха със смърт. В Остин, столицата на щат Тексас, бе извършена липосукция на 13 л и два часа след това пациентката си отиде вкъщи. Там правят процедурата по стандартния метод, но разбиват мазнините с виброканюла (нещо като железен шиш) и ги изсмукват с аспиратор. Ултразвуковата липосукция (мазнините се разбиват с ултразвук) се използва под 1% заради усложнения. Пръв я въведе известният италиански хирург проф. Гаспароти и резултатите бяха блестящи. Последваха го много колеги, които решиха, че е бърз и безвреден метод, а вижте какво се получи.

къде отиват мазнините от липосукцията? В едно от изданията на "Горещо"Венета Райкова показа откъс от филм, където ги крадяха за сапун. Мазнините са биологичен отпадък. Заедно с другите ги събираме в приземието в заключващ се фризер (лично съм го виждала - б.а.). После се извозват за изгаряне в пещта на Военно-медицинска академия.

лесно ли се махат татуировките с лазер? На последния тату-фест, състоял се наскоро в София, начинаещ худужник твърдеше, че е фасулска работа? Зависи къде е разположен пигментът. Ако е на нивото на основния клетъчен слой на кожата (където се формират клетките) или под него, е много опасно. Може да предизвика кожен дефект. Ако е разположен повърхностно над този слой, премахването е лесно.

с какво ги стигаме американците? С хирургията на гърдата. Всичко, което правят те, правим и ние. Отдава се значение на формата повече, отколкото на големината на имплантантите. На мода са гърди, излизащи извън силуета и подчертаващи линията на гръдния кош. т.е. ширината е по-голяма от височината. Получава се страхотен секси релеф. Що се касае до размера, българката направо догонва американката.
Ако допреди 2 години 300 кубика бяха максимумът, сега се търсят 350-400. Единствената разлика е, че в Америка използват гладки протези, а ние в Европа - грапави. Томас Бигс, председател на международното дружество и завеждащ Клиниката по пластична хирургия в Хюстън, не признава други освен гладките, може би защото е сред създателите им през 60-те. И досега продължавам да твърдя, че капковидните протези на Мак Ган нямат равни на себе си. Формата им дава възможност за различни варианти на поставяне, а грапавата им повърхност - за срастване със собствената тъкан. Така се избягва рискът от въртене и разместване.

Щатите реабилитираха ли силикона? След забраната през 90-те години силиконът отново е разрешен с решение на специална комисия на Европейския съюз. Доказано е, че силикон-геловите протези не влияят по време на бременност, не предизвикват рак и алергични реакции и че до този момент са най-добрите имплантанти. След него не е измислено нещо по-добро. Опитаха с титаниево покритие, но няма още данни за странични ефекти. Имаше протези с пълнеж от соево масло, но фирмата ги изкупи обратно през 1999 г.

а тези, които бяха имплантирани? Привикаха всички жени с имплантанти, махнаха соевите и сложиха нови със силикон за сметка на фирмата.

възможно ли е това в България? У нас няма регистър за имплантантите. Д-р Евстатиев (председател на Асоциацията по пластична, реконструктивна и естетична хирургия), вече 2 години се бори да създаде такъв с данните на всяка жена с имплантанти, но безуспешно.

с какво не можем да ги стигнем американците? С хирургията на силуета, най-вече при дебелите хора с тегло над 140 - 240 кг, която те превърнаха в отделен клон на медицината. Наред с прилаганите традиционно липосукция, абдоминопластика (операция на коремна стена), се извършват и различни по вид и обем хирургични манипулации - лифтинг на бедра, седалище и ръце. При някои участъци се налага покриване на дефекти чрез преместване на тъкани от едно място на друго, за да изглежда силуетът хармоничен. Процесът трае от 6 месеца до година.

прави ли се у нас, както в Америка, гастропластика (създаване на втори стомах с цел поглъщане на по-малко храна)? Операцията се прави отдавна, но старите методи даваха тежки усложнения. Тъй като част от храната не преминава по естествен път, а се пренасочва към долните етажи на червата, организмът страда от недоимък. Има по-съвременен метод, който е подходящ и за дебелаци с тегло 200-250 кг нагоре. Специален балон се вкарва с гастроскопия в стомаха. Той притиска рецепторите за глад. След това (или като отделна процедура) може да се постави "ограничител" на приетото количество храна. В най-скоро време Клиниката ще започне работа с метода. Изделията са производство на холдинга, който предлага и капковидните грапави протези, споменати по-горе. Досега се бавехме заради маркетинговото проучване, тъй като цената е висока. Самото изделие е над 1000 евро, а операцията се очаква да бъде 2000-3000. Първите 10 пациенти вече са подбрани.

вярно ли е, че като се извадят мъдреците, се постига изражение на лицето като на Марлене Дитрих? Остарял и варварски метод. Високите скули се постигат чрез намаляване на бузите или увеличаване на скулите с липофилинг. Инжектират се и други видове собствена тъкан - съединителна или хрущялна под надкостницата. Използват се и имплантанти от силикон. Има и специален гел, но към него имам известни резерви - може да "мигрира" по лицето. Цената на имплантантите е около 600 долара, стойността на операцията зависи от сложността й.

говори се, че англичанките, запленени от секси петичките на Сара Джесика Паркър в "Сексът и градът", са луднали да си поставят имплантанти там. Не знам за подобен случай, но идеята не е блестяща. Натоварването НА ПЕТАТА е много голямо и със сигурност бедничките ще изпитват трудности при ходенето, да не говорим, че трябва непрекъснато да си гледат в краката, защото няма да усещат къде стъпват. Подобни неудобства носят и протезите на седалището. Дамите се оплакват, че не могат да сядат. Виж, имплантанти в прасците и липосукция на глезена е рутинна операция. Има нещо друго шокиращо, което със сигурност не знаете. Преди няколко години Англия се прочу като първата страна в света, където един пациент се подложи на доброволна ампутация на крака. Страдаше от разстройство на себевъзприятието. Опитал всичко от психоанализата и психиатрията, но се почувствал пълноценен едва с един ампутиран крак. Имаше още 1-2 последователи, докато не забраниха операциите.

кое е по-трудно при смяна на пола - от мъж в жена или обратното и кое изисква най-много усилия? От жена в мъж. Основната трудност е изграждането на пенис, който да е чувствителен и да функционира. Преходът от мъж в жена включва изграждането на женски полови органи, "феминизиращи" операции на лицето - корекция на скули, брадичка, нос, изграждане на бюст.

компютърната пластика преди ринопластика дава ли реална представа на пациента? Компютърното моделиране служи единствено за подпомагане разговора между лекаря и пациента. Не е нагледно доказателство за крайния резултат, тъй като хирургичната корекция е съвсем различна от компютърната анимация. Пациентите не трябва да се подвеждат и склоняват към операция чрез компютърно моделирани образи. Ако се интересуват какво ще се случи, има снимки на други пациенти, които са се съгласили да бъдат използвани фотографиите им, преди операцията, на седмия ден, десетия, след три месеца...

вярно ли е, че ботоксът не се абсорбира с години и при повторни инжекции се натрупва между очите и дори се стича над веждите? Ботоксът е силна отрова за парализа на мускулите. Формата за инжектиране е толкова разредена, че от една инжекция не се получава траен ефект - необходима е втора и трета след определен период. Една от опасностите при прилагане на ботокс е свързана именно с миграция на препарата и парализа на непредвидени мускулни групи. Ето защо ефектът му е временен.

в България вече е регистриран Dysport, един от видовете токсин на ботулизма, френско производство. Може ли да се бие в бръчките, спускащи се от носа към устата? А в шията? Не е американският Botox, но и цената не е американска. Dysport разглажда мимическите бръчки на челото, между веждите и очите. Различните зони изискват различно количество препарат и различен брой апликации. Например в зоната на челото се препоръчват около 10, между веждите от 3 до 5 и в зоната на очите до 3. При бръчките, които ви интересуват, не се използва, тъй като там има сложна плетеница от мускули. Цената варира между 250 и 350 евро в зависимост от големината на участъка. В последно време извършват опити за инжектиране на ботокс за корекция на надлъжните бръчки на шията. Лично аз го използвам за чело, тъй като нямам опит при поставяне под нивото на носа. Не искам да падам в капана на новостите. Моят принцип е да не вредя и да не излагам на риск пациентите.  Това не е животоспасяваща операция, където по молба на пациента се използват още неодобрени лекарства и методи, както, да кажем, в лечението на някои от стадиите на рака или СПИН. В пластичната хирургия е друго. Нашите пациенти са здрави и богати.

 

Клиника Малинов е първата лястовичка от дошлата от Америка мода пластични операции на живо. С тази разлика, че там се предават по телевизията, а у нас ги наблюдава само пишещото братство. Като в реалити шоу, фолк дивата Кати смъкна дънките, за да й махнат белег от апандисит с лазер. Бившата й колежка и настояща телевизионна звезда Сашка Васева само седмица след липосукцията "вдигна" крака пред обективите. Незабравима гледка за папараците. Те и без това, въоръжени с вода и храна за един ден, нощуват пред задния вход на клиниката. Така известни депутатки бяха обвинени, че харчат народна пара за разкрасяване, докато лекували други болежки (клиниката е и медицински център). Но, както твърди швейцарското зайче на родния Плейбой - Теди Церовска, също от фен клуба на клиниката, ловците на сензации не гледат в правилната посока. Много по-лесно е да следят по приемите административния управител на клиниката. Поздрави ли го дадена персона, могат да продължат с питието, обърне ли встрани глава, това е знак да оставят чашите и да хукнат след нея. Клиника Малинов е първата, която замисля разкрасяване на лизинг. В момента текат преговори с 3 банки за изгодни условия за пациентите.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР