new look по ендоскопски

Всеки тълкува по своему фразата „нов поглед“. Според Мадона това е философското осмисляне на живота след посещение на център по Кабала. Модните редактори няма да пропуснат да се изфукат с познанията си за  the new look на Кристиян Диор. Разговаряйки с д-р Ильо Стоянов, един от топспециалистите по пластична и естетична хирургия у нас, бих казала, че ендоскопският лифтинг е „нов поглед“ върху подмладяването

Свобoда Сидерова 23 November 2009

Д-р Стоянов закъснява за срещата, което не е характерно за него. Единственото обяснение е дълго продължила операция. По уморения вид и ръцете, изцапани с талк, разбирам, че съм права. Докато го чакам да реанимира с кафе и цигара, водим светски разговор. От рода на какви операции си е правила Шарън Стоун. „Със сигурност е уголемявала гърдите си. На снимка се виждат ръбовете на имплантите. По формата на очите съдя, че си е правила и блефаропластика. Може би и ендоскопски лифтинг на скулите“, прави дисекция на съблазнителката докторът. GSM-ът му иззвънява. По бързината, с която го грабва, разбирам, че обаждането е оча-квано. Виждайки щастливото му изражение, предполагам, че го търси съпругата му (д-р Стоянов е „пресен“ младоженец), но въпросите „изплези ли език“ и „свирна ли“ ме озадачават. Оказва се, че става въпрос за пациентката, чиято операция е приключила преди малко. За 8 часа тя е претърпяла пълна промяна – горен, среден и долен лифтинг, по ендоскопски и класически открит начин. А въпросите, които ми прозвучаха странно, били, за да се види, че няма засегнат клон на лицевия нерв. Вече напълно спокоен, д-р Стоянов е готов за интервюто. 


с ендоскопския лифтинг пътят към вечната младост е още по-кратък и по-безопасен горен
Прави се само по ендоскопски начин. Никой вече не оперира с коронарен достъп, т.е. чрез сваляне (точната дума е скалпиране – б.а.) на кожата. При ендоскопския лифтинг се повдигат ъгълчетата на очите и веждите, изглаждат се вертикалните и хоризонталните бръчки между веждите и в областта на челото, а излишната кожа при клепачите се изрязва. През малки разрези от по 8-10 мм на границата с окосмената част на главата се влиза с ендоскопска техника и мускулите в областта на веждите и челото се прерязват, надрязват или се изтъняват със специален накрайник на CO2 лазер. Най-големият плюс на горния лифтинг е, че възстановява баланса между различните групи мускули в областта на челото. Така се ликвидира причината, довела до появата на бръчки – с годините мускулите, които отговарят за свиването на веждите надолу, вземат превес над тези, които ги повдигат нагоре. Друго предимство - разрезите са добре скрити и не се виждат.  
среден
Подходящ е за по-млади жени с фино лице и немного мастна тъкан. Ендоскопската техника се комбинира с разрез в устната кухина над венците. Тъканите в областта на назолабиалните гънки (бръчките, спускащи се покрай устата – б. а.) се повдигат към скулите нагоре и леко назад към ушите. Падналите надолу краища на устните, които придават тъжен вид на усмивката като на Мона Лиза, също се коригират.  
долен
Прави се пластика на платизмата (мускул, минаващ от ключиците към долната челюст и разслояващ се в областта на скулата), която изпълнява роля на естествен сутиен в областта на лицето и шията. Може още да се премахне двойната брадичка, а чрез частична резекция на слюнчените жлези се получава остър ъгъл между челюстта и шията за придаване на младежки вид. Премахването на т. нар. бузи на булдог става чрез ендоскопско отпрепариране на кожата и подкожните дълбоки структури от брадичката до средата на долната челюст. Последната техника е съвсем нова, от около година насам.  

д-р Стоянов, коя е най-голямата грешка при фейслифтинга?
Пациентите си мислят, че лифтинг се прави след 55-годишна възраст. Аз пък твърдя, че това трябва да стане 10 години по-рано. Веднага ще ви обясня защо (докторът е известен с това, че обстоятелствено се аргументира – б. а.). На 45 години резервите на кожата – колагенът и еластинът, от които зависи тургорът й, все още не са изчерпани. След менопаузата и хормоналния дисбаланс обаче тя става ригидна, т.е. като дървена, и не може да се опъва. Подкожните структури също се отпускат. Разтегля се и СМАС фасцията – слоят между кожата и мимическите мускули. Третото преимущество на ранния лифтинг е по-бързото възстановяване и зарастване на раните.
но дерматолозите твърдят обратното – че първо се започва с ботокс, филъри и лазерна шлифовка и едва тогава се прибягва до лифтинг.  
Нека си казват, каквото искат – те не са истински лекари. Това е шега, разбира се.
доста силно обвинение, макар и на шега. Мога ли да го пиша?
Защо не? След като Хю Лори от сериала „Д-р Хаус“ казва, че пластичните хирурзи не са истински лекари, защо аз да не мога да кажа същото за дерматолозите? Ботоксът, филърите и лазерът имат своето място, но те не са панацея, т.е. не премахват причината, довела до този вид лицето. Подобен спор водят кардиолозите и кардиохирурзите. Първите крепят пациента с хапчета, докато ефектът от една бъдеща операция на сърцето стане спорен. Дерматолозите са ни длъжници. Трябва да знаят кога да спрат с малките ремонти и да кажат на пациента: „Аз бях дотук. По-нататък само хирург може да ви помогне.“ В моята клиника работи един от най-добрите козметични дерматолози у нас – д-р Денкова. Ние с нея сме синхронизирали действията си и тя много добре знае докога пациентът е нейн и кога вече трябва да дойде при мен.
какво представлява 3D лифтингът, с който сте известен?
3D е последно 4-о поколение лифтинг. При него не само се опъват кожата и подкожната структура в различни посоки както при традиционната СМАС техника, но и се придава определен обем в различни области. Например в скулите, които най-много страдат от отпускането на тъканите.
може ли да се появят бели полета в окосмената част на главата от разрезите?
Изключено. Косата няма как да пострада, тя просто се разделя.
как се фиксират тъканите при различните видове лифтинг и кога се налага изрязване на кожа?
При горния лифтинг фиксирането става с титаниеви скобки. При средния и долния тъканите се отлепят от костта и се зашиват наново, но вече на по-високо ниво. Долният лифтинг почти винаги е свързан с изрязване на кожа.
противопоказен ли е ендоскопският лифтинг при филъри? А при ботокс?
Наличието на пълнители с хиалуронова киселина не е противопоказание. Същото важи и за ботокса. Въпреки това моят съвет е да се изчака около 4 месеца, докато премине действието им, и след това да се мисли за лифтинг. Аз трябва да направя оценка и да начертая план за операцията върху свободно от каквито и да е корекции лице.
може ли само с горен лифтинг да се постигне освежаване на лицето? 
Може, но всичко зависи от възрастта на пациентката. При по-зряла кожа ефектът на горния ендоскопски лифтинг, колкото и да е добре направен, се размива на фона на общата картина. Интересното е, че някои жени, които не са склонни към тотална промяна, се връщат след горния лифтинг и казват: „Докторе, бяхте прав. Искам среден или долен.“
комбинира ли се ендоскопският лифтинг с други техники на подмладяване?
Ако освен отпускането на кожата проблемът е и мрежа от ситни бръчици, препоръчвам лазерен ресърфисинг (шлифовка). Но не едновременно, а чак след 2 месеца, след като мине отокът и оздравяването приключи.  Ендоскопският лифтинг може да се комбинира и с поставяне на силиконов имплант в брадичката. При скулите вече почти никой не го слага, тъй като стои неестествено.      
какво премълчават хирурзите, или кои са подводните камъни при ендоскопския лифтинг?
Засягане на клонче на лицевия нерв. За щастие проблемът е преходен и отшумява след 6 до 8 седмици. При недостатъчен опит или липса на модерна ендоскопска техника може да се засегне група мускули. Трайна пареза се получава обикновено при долен лифтинг, но тя трудно се вижда от неспециалист. Имам пълен комплект толкова съвременна ендоскопска апаратура, че всички колеги от чужбина, които посетиха клиниката ми по време на снимките на „Пълна промяна“, благородно завиждаха. При 3D лифтинга възможните грешки са сведени до минимум. По-големият проблем е, че в повечето случаи се прави лифтинг от първо поколение, т.е. опъва се само кожата. Това обаче се разбира година по-късно, когато тя се върне в старото положение.
всеки пластичен хирург се стреми да подчертае своята незаменимост и суперпрофесионализъм. Ето, вие казвате, че единствен разполагате с толкова скъпа техника. Как човек да се ориентира?
Преди всичко хирургът трябва да е честен. Ние сме лекари, а не продавачи на надежда. Съвременните жени са много взискателни. Те няма да легнат под ножа, без да видят резултатите от предишни операции. Някои дори си съставят мнение от изказванията по форумите, които за съжаление не са професионални. А и аз съм достатъчно директен и винаги казвам какво може да се очаква и какво не. Но в някои случаи маркетингът върви преди науката. Ако пусна реклама, че мога да правя ендоскопски лифтинг без разрези, бих имал повече пациентки, отколкото ако кажа истината, че разрезите са минимални и не се виждат.   
да не би да има такава методика?
Това са глупости. Дори и при ендоскопския лифтинг се правят разрези. Няма значение дали са малки или скрити, пак се нарушава целостта на кожата, а мускулите се травмират. Рехабилитационният процес, макар и кратък, не може се избегне.     
интересуват ли се мъжете до какви уловки прибягват жените, за да са привлекателни?
Ще ви разкрия една тайна. Мъжът не иска да знае защо точно харесва дадена жена. Той предпочита крайния резултат. Т.е. леката загадъчност го вълнува повече, отколкото откровеността. Жените може би чувстват това на подсъзнателно ниво и мълчат.

 


ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР