солариумите, нежното слънце

Лекарите твърдят, че загарът е вреден, някои гримьори - че вече не е модерен. Но ние продължаваме да го обичаме, защото гони депресията и ни прави щастливи, скрива целулита, кръговете под очите и досадните пъпки.

Свобoда Сидерова 29 January 2010

Лекарите твърдят, че загарът е вреден, някои гримьори - че вече не е модерен. Но ние продължаваме да го обичаме, защото гони депресията и ни прави щастливи, скрива целулита, кръговете под очите и досадните пъпки. Освен това, съвсем не ни се иска да изглеждаме неприлично бледи на фона на успелите да се сдобият с прекрасен шоколадов загар посред зима. Изход има - солариумите ново поколение. Някакви си 5-10 минути един път седмично и вече сме готови за ролята на Кармен. Остава само да изберем вида "лежанка" - класическата с възглавничка под главата или повтарящата контурите на тялото.

необходимо уточнение

Нека изясним нещо от самото начало. Абсолютно здравословен загар няма. Известни са и ползата, и вредата, която носи слънцето за кожата. Ако вътрешно спорите със себе си по този въпрос, трябва да знаете, че загарът в солариума е много по-безопасен, отколкото на слънце, тъй като излъчването е дозирано и се подбира в зависимост от типа кожа. Ултравиолетовата светлина активизира по-голямата част от процесите в организма - дишане, обмяна на веществата, кръвообращение, помага за синтеза на витамин Д, отговорен за здравината на костите, укрепва имунната система. С помощта на солариумите през зимата можете да решите и някои кожни проблеми - акне, екзема, псориазис. А за работещите градски момичета солариумът е начин да се преборят със стреса, да глътнат малко самочувствие и да забравят за зимната депресия - ултравиолетовите лъчи помагат за синтеза на хормоните, които влияят на нашето настроение и чувство за щастие.

безпочвените страхове

Ще се опитаме да разсеем "страшните приказки" за изкуственото слънце, които понякога са едностранчиви или се търси сензация. Първите солариуми действително бяха с прекалено силно ултравиолетово излъчване. Често процедурата завършваше трагично: вместо красив и равен загар - изгаряне. Другият важен момент са лампите - разчетени за определен период време, след което произвеждат вредни за кожата лъчи. Това налага замяната им с нови. В старите солариуми никога не бяхме сигурни дали лампите са подменяни скоро. В солариумите ново поколение обаче има специални датчици, които показват колко време работят лампите. Новите солариуми са напълно компютъризирани и параметрите се задават автоматично - например интензивността на излъчването или продължителността на сеанса. Ако стриктно спазвате всички предпазни мерки, никаква опасност не ви застрашава. И така - напред към солариума!

 

Въпросът е: какво да изберете?

Ergoline - мерцедесът на солариумите

Със солариуми Ergoline са оборудвани соларното студио Ergoline на бул. П. Евтимий 16 (ъгъла с ул. Иван Шишман), бул. Евлоги Георгиев 86, спортен клуб "Атама" в хотел Кемпински-Зографски и спортният клуб в бившата баня на Ситняково. Твърдението, че апаратите приличат на космически кораби, не е пресилено. А и няма как да е другояче, тъй като се смятат за мерцедеса сред солариумите. Те са на принципа на светлинния тунел, т.е тенът навсякъде е равномерен и не се налага обръщане. "Лежанката" следва контурите на тялото, което превръща печенето в приятно удоволствие - тялото се отпуска, подобрява се кръвообращението.

Солариумите са подходящи за всеки тип кожа. Съотношението между UVA и UVB-лъчите е балансирано, което свежда до минимум риска от изгаряне. Продължителността на сеанса варира от 4 до 20 минути в зависимост от модела и вида лампи. Бутоните във вътрешността на апарата позволяват да се намали мощността на лампите в областта на лицето или да се изключат. Регулират се и вентилаторите. Илюзията, че сте на морския бряг и ви гали нежен летен бриз, е пълна.

Топмоделът е Open Sun 600. Солариумът е отворен от всички страни, ако страдате от неприятно чувство в затворени помещение той е за вас. Всички UV лампи са монтирани в основата на ложето. Ултрамодерни стъклени рефлектори отразяват лъчите и ги насочват обратно към тялото.

Turbo Evantgarde 600 е най-мощен и съответно времето на облъчване е намалено от 4 минути, както е при другите модели - на 3.

Open Sun A.R.T. 450 е отворен в областта на лицето. Първите два модела имат вграден панел за музика. Апаратите се задвижват с жетони, солариумът тръгва 1 минута след пускането им. Цената на 1 жетон независимо от времетраенето е 4 лв.

каква козметика да ползвате?

В солариума слънцезащитният крем е безполезен. Използва се специално разработена козметика - без защитен филтър, но привлича ултравиолетовите лъчи към кожата, като осигурява бърз и равномерен загар. Другият й плюс са хидратацията и поддържане на равномерен тен. В соларните студия Ergoline предлагат немската козметика B'ody Cosmetics и английската Sun Pearls. Повечето продукти на B'ody Cosmetics съдържат алое вера, витамин А и Е, масло от авокадо, екстракт от бъз. Предназначени са за хора с чувствителна кожа. Sun Pearls е според типа кожа - синята серия е за хора с светла кожа, червената - за леко почерняла, зелената - за загоряла.

Олиото е за всеки тип кожа. Интересни са перлите за лице, които много приличат на прочутите перли със серамиди на Елизабет Арден. Козметиката Ergoline е предназначена за след солариум и включва гел и лосион за тяло.

съвети за добър тен

колкото и да е добър солариумът, специалистите са на мнение, че не бива да се облъчвате повече от 20 минути наведнъж и повече от 50 часа в година (включително и слънчевите бани)

не бива да се подлагате на облъчване по-често от веднъж дневно. След посещение в солариум избягвайте да се излагате на слънце. За поддържане на загара може да правите по 1-2 сеанса седмично

солариумът не се препоръчва при проблеми с щитовидната жлеза, гинекологични заболявания и при бременност

на сеансите в солариума може да пострада косата (също както и от слънчевите лъчи). Тя се изсушава, изгаря, става чуплива и безжизнена. Така че лека памучна кърпа ще й дойде добре

въпреки разпространеното мнение, не е достатъчно само да затворите очи, за да ги предпазите от лъчите в солариума. Ултравиолетът лесно прониква през тънките клепачи, въздейства пагубно на ретината и единствената защита е UV-филтър, какъвто имат специалните очила

още едно уязвимо място е кожата на устните, която не е защитена от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи. При посещение на солариум използвайте балсам за устни със защитен фактор

за да бъде загарът равномерен и по-дълготраен, преди солариума използвайте скраб за тяло, а след него нанесете овлажняваща емулсия

някои козметични и парфюмерийни продукти засилват чувствителността на кожата към ултравиолета, поради което е добре преди солариум да я почистите от тях

при къпане след солариума използвайте само неутрални миещи средства, не посягайте към скраб и съдържащи спирт лосиони

някои лекарства се преобразуват химически под въздействието на светлината. Ако приемате антибиотици, отводняващи или противозачатъчни средства, се консултирайте с лекар, преди да започнете облъчване в солариум.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР