ароматните богове на любовта

Древните мъдреци смятали, че ароматите, покровители на влюбените, са съвършената роза, харизматичният жасмин и подправките, усилващи насладата от любовната игра.

Свобoда Сидерова 23 April 2009

Искате ли да бъдете незабравими, вълнуващи, привлекателни и дяволски съблазнителни? Нека един от тези прекрасни аромати ви помогне! Very Irresistible Sensuаl Velvet на Givenchy се разкрива в цялото гламурно великолепие на кадифето. Свръхдозата рози (5 вида, обогатени със специално селектирана за Лив Тейлър - лице на аромата) говори за неординерността на уханието. Розовата градина цъфти сред звезден анасон и върбинка. През чувствената привлекателност на турската роза в Michael на Michael Kors прониква мощен акорд на тубероза и вкусно ухание на кайсия и смокиня. В резултат се е получило нещо възхитително и възбуждащо. Самият Майкъл Корс сравнява индивидуалността и интимността на самоизразяването чрез аромата с отпечатък от палец. Слоганът на Escada S е: „Стоп на скуката! Разкрасете всеки един момент от живота си." Да изтъкнете колоритната си страна ви помагат както нотките на роза, така и на бадемови цветчета и момина сълза, подправени с пипер и лешник.

Розова симфония

Парфюмеристите един през друг й посвещават сонети. Соло, в букет или като мимолетно присъствие, Нейно величество Розата е прекрасна. Както заради сладкия, с нищо несравним аромат, който символизира цялата страст на женската любов, пробужда желанието, усилва чувствеността и сексуалните фантазии, така и заради недвусмисленото послание, което отправя: „Днес или никога!" За парфюмите с роза казват, че не миришат, а звучат. В малкия флакон симфонията е разиграна като по ноти - от ярки, страстни, понякога изгарящи, до леки, срамежливи и почти неуловими. В парфюмерията от стотиците видове рози използват предимно 2 - сентифолия, растяща в долината Грас във Франция и Мароко, и дамаска, отглеждана в България и Турция.

Само с едно напръскване кадифената роза към Very Irresistible Sensuаl Velvet на Givenchy се превръща в оръжие за съблазняване. Носена като гривна, брошка или аксесоар за коса, тя добавя нужната доза сексапил. Very Irresistible (от англ. много неотразимо)

Просто цветето

Ако розата е царицата на цветята, то жасминът е царят. Толкова е популярен в Грас, че местните жители го наричат просто цветето. Повечето свързват цъфналите, като че ли направени от восък цветове, с лятото, но за „носовете" те са неизменен атрибут на изтънчената женственост. На Изток наричат жасмина ясмин. Подобно на необикновен скъпоценен камък, той дарява вълшебна способност към трансформация. Харизматичната му сила е причината да присъства в арсенала на махараджи и махарани. Смята се, че жасминът открива истината, скрита зад илюзии. Не случайно в Индия го наричат „лунна светлина на любовта". В периода на растяща луна древните красавици го използвали за разпалване на флирта и за освобождаване от задръжки. Когато луната намалявала, жасминът разобличавал неверността и връщал загубените чувства.

Преди да открехнете вратата към чувствените преживявания от Кама Сутра, вижте кои аромати го съдържат: Хипнотичен като заклинание е Hypnose Elixir на Lancome във вариант еликсир (модифицирана версия на парфюмната вода). Един от най-ценните видове жасмин - самбак, пръска на талази сладко медено усещане, от което ви се завива свят. В комбинация с амбра, ванилия и ветивер, белите цветя пулсират с безгранична женственост и стоят на кожата като бижу. Gold на Donna Karan възпява не само жасмина, но и любимите на Дона Каран лилия от Казабланка и кехлибар. Истински образец на разкоша, златният дизайн е нещо като каноничен образ. „Благородният метал е прост и чист елемент, топъл и сексапилен, а отгоре на всичкото неостаряващ", твърди дизайнерката. За жените, които въплъщават и светлината, и огъня! В Ungaro Pour Femme ултра женствените нотки на жасмин, подправени с щипка шафран и преливащи в ориенталско звучене на амбра, носят изключително чувствено послание. Lolita Lempicka отбелязва 10-годишнината на концептуалния си аромат Midnight с Midnight Flower. Композицията на нощния римейк е същата като при оригинала - жасмин, бръшлян, смирна, анасон, виолетка и ирис, и съвсем точно уловя духа на Коледа.

Сияещи звезди на фона на тъмно небе. Разкошен символ на среднощната приказка, разказана от Lolita Lempicka. Дивният будоар на Шехерезада - това е първото нещо, което ви идва наум, виждайки флакона на Midnight Flower. Съчетанието между метална дантела и виолетово стъкло е обсебващо

Пикантно, дървесно, секси

В последно време като че ли парфюмеристите преоткриват ориенталската екзотика на индийското орехче и черния пипер. Уханията с тях действат като глътка водка - изгарящо хладна отначало, преминаваща в приятна топлина. Класика в жанра за джентълмените, които искат да внушат, че любовта им е опияняващо чувствена. Французите добавят кардамон в ликьорите, арабите в кафето. „Носовете" пък го харесват заради острия дъх с оттенък на евкалипт, лимон и камфор, който е невъзможно да бъде забравен. Според астролозите маслото от кедър, намиращо се под влиянието на Уран, запазва мъжката сила. Но магичното му действие бледнее пред популярността на уханието на кедрова гора. Може би затова топлият, леко тръпчив мирис е водещ в повечето мъжки парфюми. Да не говорим, че само по себе си дървото се асоциира с мъжественост, надеждност и опора.

Погледи. Случайни докосвания. Страстта към мъжа пред вас се надига и ви застига като тайфун, от който е невъзможно да избягаш: Man на Calvin Klein. Лаконичното име, както и самото ухание, са издържани в традициите на марката - мъжественост, минимализъм и изисканост. Дафинов лист и индийско орехче. Плюс дървесни нотки. Типично по мъжки. Буквата F явно се оказа знакова за Ferragamo. Чувствата, които вълнуват притежателя на F Pour Homme, също започват с F. Force като сила, Feel като усещане за любов, Fascination като чар. Ако ги преведем на благоуханен език, ще получите нещо твърде чувствено - черен пипер, лавандула и хрупкава ябълка. Хладен и енергизиращ като слънчев зимен ден, Declaration Bois Bleu на Cartier също потапя в море от усещания. Оставете се на нотките на кардамон и горчив портокал да ви приласкаят и да ви положат на дървесно ложе. Преди 90 години наричаха Colonia на Acqua Di Parma „диханието на свеж вятър". Днес вятърът смени посоката си и довя Colonia Intensa - първия мъжки аромат на марката. Акордът на кедър придава на одеколона тръпчиво и секси излъчване, характерно за италианците, а нотките на калабрийски бергамот и сицилиански лимон се асоциират с кожен салон на Ferrari, паркирано в цитрусова горичка. Дървесина от кедър Вирджиния присъства и в Dior Homme Intense. В комбинация с лавандула и ирис, тя изгражда отличителния лайтмотив на уханието, а именно непостижимо мистично чувство и изключителна интимна чувственост, които могат да „разцъфнат", забележете, единствено в среднощна атмосфера.

Алюзията с филма „Мъже в черно", който предизвиква Man на Calvin Klein, идва от тъмния правоъгълен флакон с хромирани краища.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР