Кухня на колела с шеф Светлана Илиева
Първият им съвместен кулинарен проект – „Тефтерът на баба“,
се радва на голям интерес и на пореден тираж. И аз често отварям тази книга. Най-вече за да приготвям онези сиренки с вкус на детство, който ме връща към слънчевите следобеди на село с моята прабаба
23 November 2025
Шеф Светлана Илиева и кулинарният фотограф Илиан Илиев този път се впускат в ново красиво предизвикателство. Втората им съвместна кулинарна книга – отново вкусна и цветна, този път се ражда между професионалната кухня и емблематичната подвижна кухня – веселия зелен трабант на Светла, с който се явява и на ретро паради. Виждала съм я с очите си.
Наскоро книгата „Светлана – моят кулинарен свят“ (издателство „АТЕА“) беше отличена в юбилейното 30-о издание на световния конкурс Gourmand Awards. Съвсем заслужено „кулинарен Оскар“ от церемонията в Португалия получи и фотографът Илиан Илиев – признание за неговия цялостен принос в популяризирането на кулинарното изкуство.

Днес Шеф Светлана Илиева твори в малкото и уютно заведение „Светла“. „Да имам ресторант винаги е било моя мечта и едно от най-високите стъпала, на което дълго време събирах смелост да се кача.“
МАГДАНОЗЕНА САЛАТА С ДОМАТ И АВОКАДО

Тази салата е един от моите фаворити. Свежестта на лимона в комбинация с така любимия ми магданоз и авокадото е перфектно допълнение към хубавия градински домат – непретенциозно, семпло и вкусно. Необходими продукти: 150 г домат, 1 авокадо, 1 връзка магданоз, 5 г сусам за овкусяване: зехтин, лимон и сол Почистете и нарежете половината авокадо на кубчета, заедно с домата и наситнения магданоз. Овкусете с пресен лимонов сок, сол и зехтин. Поставете в ринг. Другата половина авокадо нарежете на слайсове, подредете отгоре и поръсете със зехтин и сусам.
САЛАТАТА НА ЧИЧИ

Илиан Илиев, или Чичи (фамилията Илиев е съвпадене на имената и е повод за чести шеги между тях), както аз го наричам, е всестранно развита личност. Дори да не го познавате лично, сигурно сте чели зашеметяващата му биография на фотограф. Готви превъзходно, а в Кеймбридж, където живее, има градина в двора си. Отглежда огромни домати и хрупкави краставици и учи съседите си как да правят шопска салата. Необходими продукти: 2-3 големи червени чушки, 120 г сирене, 100 г пресен спанак, 2 твърдо сварени яйца. Почистете чушките от семките, спанака нарежете на ситно, а яйцето и сиренето поотделно намачкайте с вилица. Напълнете чушките, без предварително да смесвате продуктите. Редувайте спанак, сирене, яйце и не се притеснявайте, когато нарежете чушката – продуктите ще са се смесили и ще бъдат много фотогенични.
МАЛИНОВО КРЕМ БРЮЛЕ

400 мл сладкарска сметана, 120 г захар, 100 пресни малини, 5 жълтъка, ванилия
Пасирайте малините и ги минете през цедка, за да се получи гладко пюре. Сметаната загрейте до момент на завиране, заедно с половината захар и ванилията. Жълтъците разбийте на крем с останалата захар. Към тях на тънка струйка и при непрекъснато разбиване, добавете врялата сметана. Накрая добавете малиновото пюре. Върнете на котлона и кипнете за още 5 минути. Сместа се разпределя в 6 керамични формички и се оставя за няколко часа да се охлади.

