Как най-лесно да включим тиквата в менюто си
eva.bg 03 October 2025

Тиквата е един от най-символичните есенни продукти – ароматна, питателна и богата на витамини. Освен че съдържа фибри, антиоксиданти и полезни минерали, тя е и изключително универсална в кухнята. Ако се чудите как лесно да я добавите в ежедневното си меню, ето няколко практични идеи:
1. Крем супа от тиква
Една от най-популярните и лесни рецепти. Нарязвате тиквата на кубчета, сварявате я заедно с морков, картоф или лук, след което пасирате всичко с малко зехтин и подправки. Получава се нежна, топла и засищаща супа, подходяща както за обяд, така и за вечеря.
2. Печена тиква за десерт или закуска
Печената тиква е класика, но често я подценяваме. Просто нарязвате на парчета, поръсвате с канела, мед или малко кафява захар и печете до златисто. Това е здравословна алтернатива на сладките закуски и може да се комбинира с кисело мляко или ядки.
3. Тиквено пюре
Може да се приготви предварително и да се съхранява в хладилник. Сервирайте като гарнитура към месо или риба, или използвайте като основа за сосове и дори тестени изделия.
4. Тиква в печива
Тиквените мъфини, сладкиши и хлябове са вкусен начин да внесем сезонен аромат на масата. Настъргана или пасирана тиква придава влажност и мекота на тестото, като същевременно го обогатява с хранителни вещества.
5. Смути с тиква
Ако харесвате свежи напитки, опитайте смути от тиква. Смесете печена тиква, банан, малко кисело или растително мляко, канела и джинджифил – получава се хранителна и засищаща напитка за начало на деня.
6. Солени ястия с тиква
Освен в сладки рецепти, тиквата чудесно се съчетава със сирена, спанак или ориз. Можете да я използвате в лазаня, ризото или салати – комбинацията ѝ с ядки и зелени подправки е впечатляваща.
Тиквата е много повече от есенна украса – тя е истинско съкровище в кухнята. Лесна за приготвяне, вкусна и полезна, тя може да намери място във всяко хранене – от закуска до вечеря. Достатъчно е да опитате един-два от тези начина, за да се убедите колко универсална е.