Красива модна приказка в сърцето на Париж – от архивите на Dior и Питър Линдберг

Една изложба, която не бива да пропускате

eva.bg 23 October 2024

Снимка: instagram

„Ако фотографите са отговорни за създаването или отразяването на образа на жените в обществото, тогава трябва да кажа, че има само един правилен път и той е да дефинираме жените като силни и независими. Това трябва да бъде отговорността на фотографите днес: да освободят жените от ужаса на младостта и съвършенството“, каза преди време покойният фотограф Питър Линдберг.

Известен с модната си фотография, но най-вече с начина да показва жените в нова и автентична светлина, пет години след смъртта му творбите и ценностите му продължават да блестят.

Сега в Galerie Dior в Париж неговото изкуство е представено в съвместна изложба, смесваща мода, фотография и история – вижте снимки в галерията ни.

Изложбата включва чисто нова селекция от архивите на Dior, украсяваща 13-те стаи на музея, заедно с не по-малко от 100 снимки на Линдберг.

Фотографът Питър Линдберг, който почина през 2019 г., прекара 30 години в документиране на Christian Dior чрез работата на петима различни художествени директори.

Първата му модна фотосесия е за френския Vogue през 1988 г. А неговата последна и епохална книга обхваща цялата тогавашна 71-годишна история на модната къщата – тя бе поръчана от Dior през 2018 г.

Изложбата Dior/Lindbergh бе открита тази седмица в La Galerie Dior - музеят е създаден в историческата централа на Dior на Avenue Montaigne 30. На 2000 квадратни метра това е най-голямото изложбено пространство, посветено на модата, която може да видите в Париж.

Не я изпускайте. А междувременно заповядайте на виртуална разходка в галерията ни.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Dior Official (@dior)

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР