Не книга за смъртта, а за тъгата по живота, който си отива. Има разлика

„Градинарят и смъртта“ – новият роман на Георги Господинов вече в книжарниците

eva.bg 28 August 2024

„Градинарят и смъртта“ – новият роман на Георги Господинов вече може да бъде намерен във всички книжарници на страната.

Той излиза в самия край на август – следобедът на годината, както Господинов нарича този месец. А неговата премиера ще бъде само след няколко дни, на 1 септември, от 19 часа, под небето на Созопол в двора на Художествената галерия, като част от юбилейното издание на Аполония.

„До днес тази книга беше само моя и на неколцината й тайни читатели. От днес тя е по книжарниците и е отворена за всички. Останалото е градина. Няма страшно, както казваше героят на този роман“, сподели Георги Господинов.

Това е първата книга след Международния Букър, който Георги Господинов спечели през 2023 г. Оформлението е дело на Люба Халева.

Премиерата на 1 септември е със специалното участие на актьора Владимир Пенев и музиканта Михаил Йосифов.

„Макар че всичките ми книга са лични, тази май е най-личната след „Естествен роман“. Надявам се сама да намери пътя до следобедите на своите читатели.

Баща ми беше градинар. Сега е градина.

Тази книга няма лесен жанр, трябва сама да си го изобрети. Както смъртта няма жанр. Както животът. Както градината. Роман елегия, роман градина – има ли значение за ботаниката на тъгата.

История за отиващите си бащи в един отиващ си свят. За тези трагични пушачи, често отсъстващи, вкопчени в шнорхела на цигарата, плуващи в други води и облаци. За баща ми, който крепеше на раменете си тонове минало и не спираше да го разказва. Тази Шехерезада – баща ми. Сега миналото се пропуква тихо и започва да се срутва над мен с всичките си следобеди.

Не книга за смъртта, а за тъгата по живота, който си отива. Има разлика.“

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР