Най-старото кафене в Париж се завръща към корените си

Наследството на Франческо Прокопио

Калина Константинова 10 August 2024

Le Procope в квартала „Сен Жермен де Пре“ е най-старото кафене в Париж, създадено още през 1686 г. от сицилианеца Франческо Прокопио деи Колтели.

Той е първият, който лансира модата да се пие кафе и да се яде сладолед в порцеланови сервизи на маса в заведение. Мястото много бързо печели популярност. Негови чести посетители са писатели, политици, интелектуалци. Говори се, че тук Дидро е започнал да пише своята Енциклопедия, а Бенжамин Франклин – първите текстове от Конституцията на САЩ.

През 19. век чести посетители са Жорж Санд, Теофил Готие, Алфред дьо Мюсе… И до днес мястото привлича чуждестранни туристи, но и хора от квартала, които изпитват удовлетворение от дълголетието му в този толкова променлив свят. С годините се превръщало по-скоро в ресторант.

Актуалните собственици искали да върнат спомена за първоначалната идея и обособили напълно нов салон за пиене на кафе. С декорацията и обзавеждането му се заемат Friedmann & Versace, парижко архитектурно студио, което не спира да печели престижни проекти. Новата зона е трябвало да се впише в общата архитектурна стилистика.

„Трябваше да създадем на практика от нищо интериор, който да изглежда, че е бил тук повече от три века. Наложи ни се да изследваме стари занаятчийски техники и материали.“ За да се постигне обживяност и автентичност, всички стени са покрити с дървени панели.

Медальоните, изрисувани с флорални мотиви, внасят доза екзотичност. Антикварните сифонни кафемашини и месинговите фунии в ролята на осветителни тела, вдъхновени от другия специалитет на заведението – сладоледа, допълват очарованието на атмосферата. Прокопио би бил щастлив.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР