Рециклирането е модерно

Люба Вангелова 20 July 2024

Снимка: пресофис на марката

За пореден път Филип Морис България ни убеди, че бъдещето може да е по-щадящо към околната среда, достъпно е и всеки от нас може да направи нещо за това конкретно в ежедневието си. Направи го чрез представянето на новата линия IQOS ILUMA Refreshed. Различното е, че чрез нея се дава втори живот на употребявани устройства.

“Малък щрих от голямата картина на бъдещето, която искаме да изградим – по-малко електронни отпадъци, повече кръгово използване на материали и продукти на по-достъпна цена.“ Така Полина Нинова, ръководител "Маркетинг и потребителско изживяване за категория бездимни продукти" на Филип Морис България, представи пред гостите концепцията на новата линия.

Концепцията и новото мислене

Събитието за представянето на IQOS ILUMA Refreshed се състоя в уютното сърце на същинския градски център, сред артистична атмосфера на модерност и креативност. Гостите осезаемо се потопиха в модерното настояще и бъдеще. На събитието бе представена колаборацията за повода със стилиста и дизайнер Антония Йорданова. Тя е първата от поредица инициативи с български артисти от света на модата, дизайна и изкуството, като Филип Морис България планира да развива партньорство с един български артист всяка година. Пред ЕВА Поли Нинова сподели, че за първи път компанията прави колаборация с локален артист.

Поинтересувахме се какви са конкретните измерими позитиви, които ще донесе IQOS ILUMA Refreshed на всеки потребител. “Първо, даваме по-дълъг живот на самото устройство. Вече знаем, че IQOS ILUMA е с много по-дълъг живот - с по-издръжлива батерия е, няма почистване, възможността за диагностика и поправка при него е много по-голяма. Второ – така, както предавате дрехите си за рециклиране, за да имат те нов живот, така може да върнете и старото си устройство при нас - в нашите контейнери за събиране на устройства за рециклиране. Тези материали ние или рециклираме, или използваме за нещо ново - обновяване на стари устройства. Така може да купите обновено старо устройство на по-ниска цена, с до около 30% в сравнение с ново”, разказа Поли Нинова.

IQOS и KNAPP рециклират

Вдъхването на втори живот е основната идея зад колаборацията на IQOS с дизайнерката Антония Йорданова от KNAPP.

“Решихме да покажем съвременния и модерен избор на младия човек. За целта обединихме усилия с устойчив бранд като KNAPP. Антония създаде мини арт чантаза устройствата IQOS, ползвайки платове от стари колекции на бранда. Така тя им вдъхна нов живот. По този начин ние вдъхваме нов живот и на нашите устройства”, сподели Поли Нинова за колаборацията. “С общи усилия искаме да покажем един нов начин на мислене. Когато големи красиво изглеждащи брандове припознаят този начин на мислене и го демонстрират с работата си, за хората е естествено да ги последват.”

От своя страна Антония Йорданова ни разказа за своя подход в създаването на предмети от рециклирани материали: “Аз се вдъхновявам от артисти, които трансформират стар артикул и му вдъхват нов живот. Често това са колеги, които имат отношение към процеса. Но е изумително какви неща могат да се създадат от една на пръв поглед вече излязла от употреба вещ, или дори нова, но изоставена в гардероба. IQOS ни възложи да изработим мини чанти за обновените устройства. Ние трябваше да решим с какви материали да бъдат изработени и какъв да бъде дизайнът им.” Така се появява колекцията от малки артистични чанти, която е първата от предстоящите селекции с аксесоари и предмети, които Антония ще създаде за следващите поводи в календара на компанията. Мини арт чантата е създадена, за да бъде перфектният аксесоар за летните дни – в компактен размер, който побира устройството IQOS.

С общи усилия

Целта на Филип Морис България е да постигне кръгово използване на материали и да намали въздействие на своите продукти върху околната среда.

Поли Нинова разказа за вдъхновението зад лансирането на IQOS ILUMA Refreshed: “Идеята е да се опитаме да достигнем до мисленето на хората и да го променим. Те си представят старото устройство като нещо морално остаряло, издраскано, загубило актуалния си блясък. Но ние им връщаме едно устройство, което е обновено с голяма любов и внимание към детайла, правим го да изглежда като ново, защото искаме да го възродим за нов живот, да удължим действието му. По този начин човек прави много по-добър избор за себе си и за околната среда. Това е пряка връзка. Като допълнение, даваме същите условия като при покупка на ново устройство - 2 години гаранция, обслужване след закупуване и т.н.”

По темата за устойчивото бъдеще и конкретните проявления в ежедневието на всеки човек за постигането му, Антония Йорданова сподели: “За мен това е много дълъг процес, който изисква много постоянство, старание в хората, които стоят на позиция, даваща им възможност да говорят публично по темата без умора. Това ще отнеме много време. От позиция на творец мога да кажа, че е трудно. Но аз не се уморявам. В малката страна, в която живеем, с малкия избор от хора, марки, творци, които се стараем от много години да правим нещо, което да бъде припознато като качествено, съм приятно изненадана от отношението на IQOS към устойчивостта и че предлагат такава многопластова асоциация.”

Амбициозната цел на компанията е да бъдат обновени най-малко 1 милион устройства до 2025 г. Към момента са събрани към 130 хиляди. Обновените устройства може да намерите от понеделник (22 юли) в магазинната мрежа.

Колаборацията е част и от инициативите, свързани с празнуването на 10-тата годишнина от пускането на IQOS в световен мащаб. Бездимните алтернативи на Филип Морис Интернешънъл се предлагат на 84 пазара по цял свят, като водещ в сегмента е IQOS. Взимайки предвид очакванията на пълнолетните потребители, Филип Морис Интернешънъл непрестанно работи не само за разширяване на портфолиото си от научнообосновани бездимни алтернативи, но и за намаляване на тяхното екологично въздействие.

 

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР