Слънце + C

Люба Вангелова 25 July 2024

Снимка: пресофиси, foreo

Преди няколко години се случи истински козметичен бенефис на витамин С и брандовете започнаха да го включват във формулите на много от продуктите си. Данните за това колко е важен този компонент за здравето и младостта на кожата, стават все повече и повече. Въпреки че витамин С остава една от най-известните съставки в света на козметиката, погрешните схващания около него все още са много. И повечето от тях са свързани с това дали продуктите с витамин С могат да се използват през лятото, или трябва да бъдат забравени, докато небето се покрие с есенна сивота. Примижавайки срещу дългоочакваното слънце, разбираме къде е истината.

Да си спестим интригата – топлият сезон не е причина да спестите аскорбиновата киселина в грижите си. Напълно възможно е да продължавате да осигурявате тази „суперхрана за кожата“, когато слънчевата активност се увеличава, а заедно с нея и различен род неприятности – фотостареене, проблеми с пигментацията, суха кожа и други.
Витамин С има благоприятен ефект върху производството на епидермални липиди – мазнини, които частично изграждат защитната повърхност на кожата, която предотвратява изпаряването на влагата и проникването на всякакви врагове като патогенни бактерии в епидермиса. Ултравиолетовото лъчение насърчава окисляването и разграждането на тези липиди, в резултат на което кожата може да стане суха и да изглежда като пергамент. Обикновено се борите с този проблем, като постоянно нанасяте овлажнител, но ще бъде много по-лесно и по-ефективно да използвате витамин С.

Може или не трябва?

Парадоксално, но витамин С едновременно прави кожата по-уязвима към ултравиолетовото лъчение и ѝ помага да се защити от слънцето.
Витамин С е мощен антиоксидант, който помага на клетките да се противопоставят на вредното въздействие на свободните радикали – бомбардирани сме с тях не само заради замърсената среда и недостатъчния кислород, но и заради слънчевите лъчи. Освен това той увеличава антиоксидантната сила на други съставки в козметичните формули (феруловата киселина например).

И така, къде са притесненията?

Факт е, че витамин С може да повлияе на производството на меланин, което го прави отличен помощник в борбата с възрастовите петна – доста ограничен списък от съставки може да се похвали с такива свойства. Изглежда, че точно това е необходимо през лятото. Меланинът има ключова роля в предпазването на кожата от вредното въздействие на ултравиолетовото лъчение: тенът, луничките и неравномерната пигментация не са нищо повече от резултат от тази борба.

И докато използваме витамин С, за да направим тена си по-еднороден, кожата ни може да започне да моли за милост и отново да допусне петна. С други думи, може да стане фоточувствителна. Това провокира не просто естетически дискомфорт, но крие риск и от здравословни проблеми – по-специално, рискът от среща с рак на кожата в този случай се увеличава значително.

Предпазни мерки

Витамин С е в състояние да изпълнява редица полезни задачи за кожата, включително „поправяне“ на щетите, причинени от ултравиолетовото лъчение (ще стане дума и за това). Относно безопасността на употребата му през пролетта и лятото е важно да се отбележат няколко неща.

Ако използвате продукти с витамин С, със сигурност трябва да превърнете слънцезащитния крем във ваш спътник, независимо как прекарвате деня си: в хамака под дървото, прекосявайки града надлъж и нашир, или пред компютъра. Експертите съветват да избирате продукти, в които SPF e равен или по-висок от 30 (което е препоръчително дори и без включен витамин С в грижата).

Ако кожата ви реагира на витамин С с дразнене и зачервяване (не е много често, но се случва), избирайте продукти с малък процент от този компонент. Най-често производителят поставя не повече от 5% аскорбинова киселина в по-щадящите формули – обозначава се с Ascorbic Acid или L-Ascorbic Acid. И не повече от 10-15% от производните, които имат доста съставни имена, но винаги съдържат дума с корен „аскорб“: Ascorbyl Tetraisopalmitat, Tetrahexyldecyl Ascorbate, Ascorbyl Glucoside и др.

Ако все още не сте сигурни дали да ползвате продукт, съдържащ една или друга форма на витамин С, просто избирайте такъв, съдържащ и някои от съставките, които успокояват и възстановяват защитната бариера на кожата, като сквалан, центела азиатика, серамиди.

Също така обозначението „за чувствителна кожа“ върху продукт с витамин С означава, че формулата е възможно най-нежна и вероятността от дразнене е сведена до минимум. Но това, което трябва да избягвате в продуктите с витамин С, ако кожата ви е реактивна или прекарвате много време на открито, са етеричните масла – особено от цитрусови плодове. Те могат да направят кожата по-фоточувствителна и следователно да увеличат риска от раздразнения или нарушения на пигментацията.

Ако все още се страхувате да излагате лицето си, обгрижено с аскорбинова киселина, на слънце, отложете употребата на продукта с този компонент за през нощта. Няколкото часа, които се надявате да си позволите да спите, ще бъдат достатъчни, за да може кожата ви да се възползва от предимствата на съставката.

Има ли недостатъци витамин С?

По-скоро има слаби места – той е крехък, страхува се от светлина, топлина и кислород, бързо се окислява и разпада. Козметичната индустрия, разбира се, търси и редовно намира все по-надеждни начини да направи този компонент стабилен – въвеждането му във формулата в капсулиран вид или опаковането на съдържащия го продукт в ампули и други миниконтейнери. Ако се притеснявате, че тази устойчивост не е достатъчна и дневното слънце може да намали ефективността на избрания продукт с витамин С до нула, съветът отново е да преместите този етап от грижата за вечерта – до сутринта козметиката ще е свършила работата си, а слънчевите лъчи няма да могат да му попречат.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР