Холивуд започва от Орлов мост

Михаела Петрова 22 December 2006

 

фотография: светослав караджов

Без значение какво го питаш, режисьорът Маги Халваджиян извърта нещата така, че говори единствено за кино и за жена си Кремена. Мечтата му е да прави екшъни с всички екстри - добър сценарий, смислен диалог, супер-каскадьори, монтаж стил Джон Ву и онези "хонг-конгски пинизи в каскадите, които тръгнаха от "Матрицата". Знае, че за това Холивуд е задължителен, но също знае, че не е нито евреин, нито педераст, за да го посрещнат с отворени обятия в Щатите.

Избира България, а не Италия (където живеят родителите му), заради жена си, която казала: "Много обичам и теб, и детето, но аз не мога да живея, без да виждам Орлов мост като се събудя. Ако искаш, ходи в Америка, ще те подкрепя, но аз искам да си виждам Орлов мост". Заради този пусти Орлов мост Маги се опитва да снима в България. И при това е всеяден (колегите му го наричат комерсиален), защото прави клипове на чалга-изпълнители.

Снимал е над 400 музикални клипа. Не че ги харесва, напротив, като му се случи за месец да заснеме десетина, после сънува как влиза с картечница в БИАД. Но арменската му бизнес-логика е желязна - издържам офис с 30 души, трябва да спечеля и пари, за да правя киното, което искам. По всички начини.

Магърдич Халваджиян е продуцент на предаванията "Точка на пресичане", "Скрита камера" и чат-пат реклами. Името му нашумя покрай разправията за филма му "Печалбата". БНТ го излъчи първа, напук на Бояна филм. Става въпрос за онзи филм, в който Сашо Косев, нарочен да играе "смотаняка" още от "Клиника на третия етаж", спечели от Еврофутбол и всички искаха да му пипнат милиончето. "Тотална грешка беше пускането му по БНТ, защото това не е филм, който трябва да се гледа, докато семейството вечеря".

"Единственото ми удоволствие е да снимам и да си монтирам след това. Другото ми удоволствие е да се прибера вечер при семейството си. Не ходя нито по морета, нито по планини. Обичам да се пека някъде на басейн, където няма хора. Намерил съм едно такова кътче в Троянския балкан, на Бели Осъм - гора от борове и в средата един минерален басейн, а около мен - синът ми и жена ми. Това ми е единственият кеф извън снимките. Хората си търсят отдушник в алкохол, в жени, аз съм си го намерил в работата".

Между другото, той умишлено не обикаля България. Не ходи по разни красиви места, за да не вземе да я обикне. Не иска и собственост, за да знае, че когато дойде моментът, ще може да щракне с пръсти, да продаде малкото неща, които има, да си вземе жената и детето и да изчезне. Убеден е, че рано или късно ще се махне. И че Кремена ще го последва въпреки Орлов мост.

неговият личен цирк

Завършил е цирковото училище в Москва, специалност акробатика и актьорско майсторство. За това обожава да снима с каскадьори - каскадьорът знае какво да поиска, знае какъв е пределът на човешките възможности. "Малко хора си дават сметка, че каскадьорите са гръбнакът на екшъните. А нашите каскадьори са страхотни."

Но той никога не се е чувствал много добре в цирка. Работил е 6 месеца за 120 лева заплата, писва му и заминава за Италия, където живеят родителите и брат му. Освен арменец, баща му е куклен актьор, а майка му балерина. И българка с македонска жилка, която готвела по-добре арменските специалитети от всички арменски роднини на артистичното семейство Халваджиян. Първият му опит в изкуството е балета, но после избира цирковото училище. Баща му подготвя номера, а четиригодишният брат му асистира.

Версията на брат му Юлиан, когото всички наричат Джуди: "Заради мен го приеха в цирковото училище. Аз го спъвах, за да пада по едни стълби. На финала съм стъпил с крак върху него и съм казал: "Комисия, изнесете го!" Ние с него сме голяма любов, хората даже ни се чудят - братя, а пък толкова да се обичат. Той ме е отгледал, а когато поотраснахме, ме взимаше с него като гарант, че не пуши."

Но един ден съседката видяла Джуди с цигари и понеже нямало как да каже, че са за него, издал брат си. Сега малкото братче, вече изучен продуцент, живее в Милано и казва: "Той да си снима, аз съм му ковчежникът". Негова е и заслугата, че Маги снима музикални клипове за Уорнър-мюзик, Италия.

Още от детските години единственият порок на Маги са цигарите. Дори в Москва не се е научил да пие, нито пък да ходи по жени. "Живеехме в общежитие, можеш да си представиш - всички жени са на всички мъже. Може би затова много бързо ми минаха мераците за разни работи. Като излязох от казармата, си казах - сега трябва да си намеря жена, за която да се оженя, и да приключа с глупостите, за да мога да работя спокойно".

Версията на приятеля му Дани, с когото са живели в една стая 4 години в общежитието и 2 години в казармата: "Бяхме 15 годишни, заминахме с много пари - имахме към 1000 рубли, при положение, че стипендията беше 60. Само че ги изхарчихме за 3-4 дни в заведенията на скъпите хотели. И после настана глад. С ластици дебнехме едни гълъби, големи като патици. Напълнихме торбата и решихме да ги готвим.

Скубахме ги, чистихме ги, всичко беше в пера и кръв, накрая ги пъхнахме в една тенджера под налягане с ориз. Тя започна да се пени, гръмна, ужас. И котка сме яли, виетнамците ни научиха как да я дерем и как се изкисва в оцет. Дебнахме я тая котка с месеци, после се чудехме как да я убием, пробвахме с ток, после с чук, не умира. Сега ми се повдига, но тогава никакво впечатление не ни правеше. Такъв глад беше. Само кучета не сме яли, на Маги му беше жал за тях."

Другото, което разказва приятелят Дани за него, е, че още от тийнейджър Маги е бил моногамен. "С него изобщо не можеш да говориш за жени, а не можеш и да споделяш, защото те намразва, като разбере, че искаш да мръднеш". "Ами да, - разпалва се Маги - то другото е предателство. Приятелката ти, жена ти е най-близкият ти човек. Ако отидеш при друга, значи си абсолютно гаден предател, лайно.

Щом можеш да предадеш най-близкия си човек, представи си какво можеш да направиш с някой друг. Аз съм прекъсвал контактите си с приятели, които ги правят тези неща. Нещо ми става, не мога да говоря вече с този човек. И в офиса съм им казал - когото видя с чужда жена, го уволнявам. Аз също не съм куц и гърбав, мен също ме заглеждат хубави жени, но щом усетя, че някоя ме е харесала, прекъсвам контакта, докато е време. Казваш край и това е."

Жената без рога - Кремена

Скоро след като Маги излязъл от казармата, приятел му казал: "Трябва да те запозная с една жена - такъв идиот няма, ходи със седем поли една върху друга, има обица на носа, арестуват я полицаите, като я видят така по улиците, фен е на Синди Лоупър, не мога да не те запозная". Като я видял на какво прилича, Маги се представил като режисьор от Холивуд, дошъл за малко от Щатите. Всеки път като се видели, тя била с различен цвят на косата. В началото си казал, това момиче, за да се облича така, сигурно има някакви комплекси, а пък е умно, какво ли крие?

Половин месец след запознанството им разбира, че нищо не крие, такава си е и решава, че ще се ожени за нея и за никоя друга. Битката била тежка, събирали се, разделяли се, но в крайна сметка след 2 години се оженили. Сега след 11 години брак, казва, че пак би минал по този път. "Повечето хора правят избори с цел да живеят спокойно. Няма такова нещо, след две седмици спокойствие, като нямаш чувство и емоция, намразваш човека. Сигурно е късмет, ама късметът ходи при смелите. Аз бях смел и я гоних до дупка. Имахме много кризи, през първата година беше много лесно да се откажа, но в крайна сметка нещата се наместиха."

Той е присъствал и на раждането на сина им, Бедрос, в Италия. "За първи път видях, чисто кинематографично, как излиза пот от челото. Ама виждаш как капката пробива порите и излиза. Уникални неща имаше и накрая, когато бебето изрева, беше голям кеф. Това е феноменално красива емоция. Е, може ли на тоя човек, дето си присъствал на такъв момент, да отидеш и да му изневериш, да си направиш гавра с най-хубавото нещо, което ти се е случвало!"

Кремена е виолончелистка, но в България се преквалифицира на стилистка. В началото е обличала изпълнителите в клиповете, които Маги снима, сега "облича" Гала, била е ангажирана и от Слави Трифонов по време на турнето.

Синът - Бедрос, или Бедо

Той е непрекъснато на снимки с баща си, същински асистент-режисьор.
"Малко късно осъзнах, че имам син. Бащинското ми чувство се появи, когато той започна да разбира, когато започнахме да си говорим и аз осъзнах, че му липсвам, че иска да се навърта около мен. Това, че си необходим на някой, страшно те стимулира." На монтажите 10-годишният Бедо забелязва грешки, които асистентите на Маги пропускат. По негови съвети Маги променил доста неща в "Печалбата". С него се оправдава, когато гледа за 459-ти път трите части на "Индиана Джоунс", "Завръщане в бъдещето" и за 910-ти път "Белязания" с Ал Пачино.

Останалото, но далеч не всичко

Фен е на италианската кухня, нищо че е арменец. В Москва се е научил да яде бързо. Там, ако ядял бавно, другите му изяждали дажбата. Затова не обича да ходи по ресторанти - докато другите са боцнали няколко пъти в салатата, той е изял десерта и иска да си ходи. Нали не пие, предпочита да изгледа някой филм, вместо да гледа как някакви си хора се напиват.
Между другото, той е бил и търговец - внасял е от Италия кафе-машини и кафето "Лазарин" (Армандо Лазарин му бил съсед в Италия), направил и верига магазини за перилни препарати.

Бизнесът вървял страхотно, но той се уплашил, че ще затъпее, закрил фирмата и постъпил в НБУ да учи режисура. Не обича да кара кола - предпочита Кремена да го вози. Не си представя живота без кино, без телевизор, без "DVD-то ми", без добрия долби диджитъл звук.
Лесно му се качват на главата, защото като хареса някого, не го крие.

"Аз адски харесвам всички актьори, с които съм бачкал, защото те някак виждат, че го правя, защото мога да умра за тази работа. Усещам как започват да вярват в мен и това ги кара също да дават 100% от себе си."

Това е в общи линии Маги Халваджиян и въобще няма да се изненадам, ако видя някой ден името му след заставката с рева на лъвчето. И не за друго, а защото той го вярва и не спира да работи за тази своя мечта.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР