Историята на Nike Air Max 95 - как станаха популярни?

Спонсорирана статия

15 July 2024

Nike Air Max 95 са истинска легенда в спортните обувки. Те и до ден-днешен формират модни трендове и са предпочитани от голям брой потребители. Кое ги прави толкова популярни? Нека научим повече за тяхната поява и кое ги прави толкова уникални.

Как започна всичко…

През 1994 г Nike се обръща именно към Серджо Лозано с молба да проектира нов модел маратонки, подходящи за баскетбол, тъй като компанията започнала да губи позиции спрямо конкурентите си. И ето, че младият дизайнер приел предизвикателството и дал ход на въображението си. Той искал да създаде не просто спортна обувка, а такава, зад чийто дизайн да се крие история, и която да накара хората да се замислят.

Докато наблюдавал от прозореца си как дъждът се сипе върху пръстта и причинява ерозия, си представил как би изглеждал ерозирал продукт, който е бил заровен в земята с години и в последствие изкопан. Тази картина го вдъхновила да направи скица на обувка с ивици, напомнящи на ерозия, криещи пластовете на времето. Същевременно дизайнът е вдъхновен и от човешкото тяло, където извивките и празните капсули представяли мускулните влакна и вдлъбнатините на гръбначния стълб.

Изминаха почти 30 години от дебюта на Nike Air Max 95 на световната спортна сцена, но може да се каже, че днес тези обувки с уникален дизайн, които можете да откриете тук: obuvki.bg/c/obuvki/kolektsiia:nike_air_max_95, са все така популярни. Техен дизайнер е Серджо Лозано, който преди това е работил за създаването на тенис обувки за Nike.

Опозицията

Оказало се, че дизайнът е толкова нетрадиционен за онова време, че Лозано срещнал опозиция сред някои от колегите си в Nike. Безпокойството им било свързано със следните детайли:

  • типичният символ на Nike отсъствал от дизайна;
  • наличието на прозрачната предната част на стъпалото;
  • черната външна подметка.

Все пак Лозано надделял над предразсъдъците, след като се съгласил да включи логото на Nike в задната част на обувката. Някои станали големи привърженици на модела, докато други били твърдо против създаването му. Това само окуражило още повече дизайнера, след като проектът му създал такава силна емоционална реакция в наблюдаващите.

Не му било лесно и с избора на цветова гама, тъй като тук отново срещнал противопоставяне. Колегите му съобщили, че сивият цвят не се продава, което той възприел като предизвикателство и използвал черно и тъмносиво за подметката и малко над нея. Според него тези тъмни цветове целяли да маскират мръсотията, която би могла да се натрупа най-близо до основата. По-нагоре Серджо добавил неоново жълто, което придавало състезателен вид на обувката.

Nike Air Max 95 излиза на бял свят

В крайна сметка упоритостта и усърдието на Лозано печелят битката с опозицията и през 1995 г. легендарният впоследствие модел излиза на бял свят. Дързък, предизвикателен и същевременно атрактивен, този дизайн промени индустрията. Дори и до днес – 30 години по-късно – той продължава да вдъхновява създаването на подобни спортни обувки с уникален дизайн.

Най-хубавото е, че обувките Nike Air Max 95 не са предназначени само за мъже. Дамски Nike Air Max 95 позволяват и на жените, които обичат спортния стил, да се докоснат до магията, създадена от Серджо Лозано преди толкова много години. А най-уникалното в обувките е, че техният дизайн е история, чрез която те говорят и до ден-днешен.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР