Екзозомите - научната алтернатива на приказката за вечна младост

Люба Вангелова 24 July 2024

Снимка: Skin Line

На фона на мощния научен прогрес в естетичната медицина, който наблюдаваме през последните 10-ина години, интересът към екзозомите е логичен. За тези важни участници в съдбата на красотата и младостта ни разговаряме с д-р Михаил Михайлов, дерматолог, медицински управител на клиники Skin Line и ключов лидер на мнение (KOL) на Merz Aesthetics. Той е един от пионерите на регенеративните процедури в естетичната медицина у нас, прилагайки процедури с автоложна плазма по собствени протоколи както за лице и тяло, така и в интимните зони (както самостоятелно, така и в комбинация с други инжекционни и апаратни процедури) повече от 8 години. Опитът му в регенеративната медицина позволява и усъвършенстването на възстановяването и на резултатите след други естетични манипулации.

Д-р Михайлов, какво всъщност са екзозомите?

Екзозомите са малки везикули, обгърнати от мембрана, които са създавани от клетките. Съдържат протеини, липиди, нуклеинови киселини и имат множество функции в тялото – улеснение на междуклетъчната комуникация, пренос на вещества между клетките и други. Екзозомите играят важна роля в имунния отговор, клетъчния растеж и възстановяването на тъканите.

Безопасни ли са процедурите, след колко време се вижда ефектът и с каква продължителност е?

Процедурите са максимално безопасни, тъй като активната съставка е от естествен произход. Разбира се, както при всяка медицинска процедура, трябва да обсъдите вашите индивидуални рискове и съображения с лекаря си. Един от големите плюсове на екзозомите е бързото развитие на ефекта – пациентите забелязват подобрение още след няколко седмици. Продължителността на резултатите зависи от третирания проблем и начина на живот на пациента, но като цяло – от няколко месеца до няколко години.

Къде може да бъдат приложени екзозомите и с каква цел?

Обикновено използвам екзозомите като терапия за лице – за да възстановя бляскавия младежки вид на кожата и да стимулирам естествените регенеративни процеси в нея, намалявайки признаците на стареене и фотоувреждане. Третирам с тях и белези – екзозомите успешно възстановяват тъканите.
Любимото ми приложение обаче е при косопад, особено в комбинация с PRP процедури и мезотерапия. Пациентите могат да очакват по-бързо възстановяване на тъканите, намалено възпаление и болка (когато използваме екзозомите за лечение на белези), по-добро функциониране на тъканите при дегенеративни състояния, по-добър козметичен вид и здраве на кожата.

Как протича една процедура с екзозоми?

Има три основни метода, по които прилагаме екзозоми в нашите клиники. Първият е и предпочитан от мен – инжектиране на продукта в зоната с много тънка игла, по техниката на мезотерапията. Така те проникват директно в желаната зона. Процедурата е комфортна, използваме локални обезболяващи средства и е изключително бърза – около 15-20 минути. Вторият метод е топикално приложение на екзозомите след апаратна процедура като СО2 лазер или Morpheus8. В този случай продуктът прониква в кожата чрез микроканалите, създадени от апарата. Така се подобрява ефектът, намалява се шансът от поява на постинфламаторни хиперпигментации и се скъсява значително възстановителният период. Третият метод е предпочитан от колегите ми – специален протокол с Dermapen4 и техния патентован MG-EXO-SKIN бустер, който доставя над 806 милиона екзозоми в минута по време на микронидлинг процедурата за подобряване на цялостния вид и здраве на кожата на лицето. Съобразяваме протокола спрямо индивидуалните нужди и желаните резултати на всеки пациент.

Защо препоръчвате процедурите?

Регенеративните процедури са ключът към концепциите prejuvenation (prevention+rejuvenation, превенция и подмладяване) и longevity (дълголетие) – използват естествените ресурси на тялото ни, за да създадат по-здрава и красива кожа. Екзозомите са още едно оръжие в нашия арсенал от такива процедури. Те изпращат сигнали на клетките, които подсилват лечебните процеси, увеличават потенциала за възстановяване, без да са инвазивни, стимулират синтеза на колаген и еластин – основните „строителни материали“ на кожата, асистират в зарастването на рани, за да минимизират възможността от поява на белези и да подобрят техния вид. Дават и решение на много кожни проблеми, които не са в сферата на антиейджинга – пигментации, розацея, алопеция.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР