Д-р Бранимир Кирилов: Моята вътрешна мотивация е силна и нямам нужда от насърчаване

Люба Вангелова 08 February 2024

Снимка: Костадин Кръстев-Коко

Стоматологът имплантолог е специалист, който възстановява или съхранява основните функции на лицево-челюстната област. И не по-малко важното – естетиката на усмивката. Затова той отчасти е бижутер, отчасти дизайнер, физик, химик, психолог и едновременно с това лекар, винаги готов да помогне. Естествено, зад всичко стои човекът със своите вкусове, хобита и характеристики на личността.

С д-р Бранимир Кирилов, собственик на дентална клиника Medical Dent, се срещаме не за първи път. Но в този разговор поглеждаме в личния му свят, който отчасти дава отговори за успешния му дългогодишен професионален път.

Д-р Кирилов, последния път, когато Ви гостувах, клиниката не изглеждаше така. Сега виждам обновен интериор с много светлина, модерни акценти и предмети на изкуството, а апаратурата е последно поколение.

Беше настъпил естественият момент за обновяване на интериора, имаше също нужда да се разширим. Нямам намерение да правя верига от клиники. Имам капацитет и не държа да го разводнявам. Не мога да си позволя да не успявам да контролирам процеса на работа, а на няколко места това няма как да се случи.

По мои наблюдения за Вас е важно усъвършенстването – не само професионално, но и лично. В професионалния си живот общувате с хора постоянно, и то в деликатни за тях моменти. Промени ли Ви това по някакъв начин?

Не точно професията. Животът променя човека. През годините се учим на толерантност, търпимост, мъдрост, търпение – това са житейски уроци. Животът отвсякъде поднася подобни изпитания. Особено през последните 10 години наблюдавам един особен модел на поведение у хората, който наричам „Аз искам. Имам право“. Например по магистралите 90% от колите карат в лявата лента, която по принцип е предназначена само за изпреварване. Тоест това, че можеш да караш със 140 км в час, не означава, че имаш право да го правиш постоянно, и то в лявата лента. Аргументите за определено поведение според мен трябва да идват от желанието на човек да се учи и да приложи наученото в ежедневието си. За усъвършенстване е необходима себерефлексия. Малко са хората обаче, които могат да имат обективна собствена преценка за самите себе си – при повечето е важна оценката на външен наблюдател, който да им помогне да достигнат до осъзнаване.

Коя е обратната връзка, която за Вас е важна?

От всеки мога да получа такава обратна връзка.

Отворен съм за нея. Но трябва да се има предвид, че обратната връзка малко е като лично преживяване на човека. Затова не е задължително да е вярна и обективна за самите нас. Аз съм готов да получа обратна връзка от абсолютно всеки, без значение кой е и какъв е. Взимам си я, давам си време да проверя дали наистина е така. След което променям нещо в себе си или не.

Имплантологията е сложно направление на стоматологията. Как поддържате енергията, за да сте винаги в професионална форма, да не стигате до изтощаване?

Професията ми никога не ме е изтощавала. От много години изповядвам една философия, която предавам и на учениците си: най-голямото конкурентно предимство, което човек може да създаде пред другите хора, е да можеш да работиш повече от другите. Когато правиш нещо, трябва да го правиш добре. Това не го коментираме. Но трябва да работиш повече от другите. Това включва много неща – психически баланс, функционално тяло.
В началните години на кариерата си съм работил по 12 часа без почивен ден. Но тогава тялото ми е позволявало. С напредването на годините то се променя и грижите за него стават повече. Ако слушаме тялото си, то само казва какво да направим. А ние само трябва да действаме. В годините се наложи да въведа по-добър баланс между почивка и натоварване, който подобрявам постоянно. Спортувам, усвоявам нови спортове и усъвършенствам придобитите си умения в спортовете, които практикувам. Поставянето на предизвикателства пред мозъка – нова книга, създаването на нов навик, научаването на нов език – държи човека в тонус и му дава енергия. Всичко, което правя, го правя, за да е функционално тялото ми и да ми позволява да се справя с всичко. Здрав дух, здраво тяло.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР