Анахид Гълъбова и магията на етеричните масла

Преди да прочетем книгата за етеричните масла на Анахид, се срещнахме с нея. А след срещата ни сме окрилени

Десислава Найденова 07 February 2024

Див портокал и дива мента. Можете да си представите колко свеж би бил ароматът им заедно. А замисляли ли сте се какъв ефект би оказал той на тялото, на настроението, на ума ви?

Етеричните масла са цяла вселена, а да ги познаваш и прилагаш правилно, е умение, опит и знание. Хубавото е, че вече има практичен наръчник, написан на български език от български автор, на когото можем да се доверим, за да разплетем магията.

Срещаме ви с Анахид Гълъбова – съпруга, майка, ароматерапевт, нутриционист, лектор и писател. Анахид е автор на книгата Ароматерапия. Магията на етеричните масла. Подробно ръководство за начинаещи и напреднали, издателство Потайниче. 

Етеричните масла освен че влияят за секунди на физическото ни тяло, изпращат сигнали до един определен център в мозъка, който отговаря за чувствата, спомените, емоциите. От там мозъкът изпраща сигнали към тялото и жлезите с вътрешна секреция да секретират определени хормони. Звучи наистина магично, но всъщност всичко е потвърдено научно и чрез опита. Повдигаме, заедно с Анахид, сертифициран ароматерапевт, завесата към Ароматерапията. Има ли женски етерични масла? Безопасни ли са етеричните масла при деца? Как и защо етеричните масла влияят едновременно на тялото и на психиката, и още интересни акценти ви предлагаме в следващите редове.

Защо избрахте ананим? Дихана е Анахид, прочетено отзад напред.

Защото вярвам в силата на словото и в силата на името. Когато го приемеш, приемаш и силата му, така направих аз и то започна да работи в моя полза. Затова обичам да наричам хората с целите им имена, а не с умалителни, за да работи силата на името им за тяхно добро. Всяко име е заредено с мощен заряд.

Разкажете ни как започна Вашата история с ароматерапията. И как събрахте толкова много информация, за да напишете книгата?

Всичко започна от мои здравословни проблеми с тежка форма на акне, слаба имунна система, респираторни алергии, метаболитни смущения, докато преминавах през чести боледувания на голямата ми дъщеря. Свързани с много безсънни нощи, спешни центрове, болници... Историята продължи с раждането на втората ми дъщеря и тежката форма на атопичен дерматит, хранителни алергии, дълъг списък със състояния, които преборихме заедно с моя съпруг, който ме подкрепя винаги.

Израснала съм в медицинско семейство, от което получих подкрепа също да тръгна по пътя на холистичната терапия и да стигна до мястото, на което съм сега – съпруга, майка, ароматерапевт, нутриционист, лектор и писател. В повечето случаи много жени могат да се припознаят в моята история – викаш неволята в трудна ситуация, тя не идва и започваш да създаваш своя път.

В книгата разказвате задълбочено за етеричните масла, за това как можем да ги използваме. И хубавото е, че е на разбираем език, практично, тоест не е задължително човек да има бекграунд. И все пак – нужна ли ни е някаква по-специална подготовка, преди да започнем да използваме етерични масла?

Много жени могат да се припознаят в моята история – викаш неволята в трудна ситуация, тя не идва и започваш да създаваш своя път
Не, не е нужна никаква предварителна подготовка, именно заради това създадох тази книга. Няма почти никаква информация за маслата и ароматерапията на писмен носител, особено от български автор, който има реален опит. Повечето информация по темата с Ароматерапията е от чуждестранни автори и е превод. Сами разбирате, че книга, написана от българка с 13-годишен професионален опит в сферата, майка на две деца, които са отгледани по този начин, има силно въздействие върху аудиторията, защото грабва със своята автентичност на местно ниво. Всички сме чели книги от чуждестранни автори, например за личностно развитие, които са прекрасни, но нямат приложение на нашите географски ширини. Подходяща е за напълно начинаещи по темата, но и за напреднали, тъй като предлага задълбочена информация. Всеки ще намери нещо за себе си.

Какви са различните начини за използване на етеричните масла?

Eтеричните масла имат множество приложения, но употребата им се свежда до три основни похвата, които са напълно достатъчни да повлияят на ума, емоциите и тялото ни – вдишване през дифузия или директно от бутилката, топично (кожно) нанасяне, задължително разреждане с базово масло носител, и в определени случаи и определени масла могат да се приемат вътрешно (орално), но след консултация със специалист.

Какви са основните лечебни свойства на етеричните масла?

Tе са силно концентрирани билки – около 70 пъти по-мощни от сухия субстрат. Имат широкоспектърно действие на химичните натурални компоненти, които се съдържат в тях, но основните са: антивирусни, антибактериални, болкоуспокояващи, имуностимулиращи, хормонорегулиращи, противовъзпалителни, успокояващи и много други.

Етеричните масла може да инкорпорирате във всеки един аспект от живота си. Както обичам да казвам – има масло за всяка ситуация. Няма значение дали е физически или емоционален казусът.

Има ли етерични масла, които можем да наречем „женски“, т.е. такива, които влияят изключително добре на нас, жените?

О, да, има. Етеричните масла освен че влияят за секунди на физическото ни тяло, изпращат сигнали до един определен център в мозъка (амигдала, това е рептилоиден, първичен мозък), който отговаря за чувствата, спомените, емоциите. От там мозъкът изпраща сигнали към тялото и жлезите с вътрешна секреция да секретират определени хормони. Именно заради това определени масла са мощни афродизиаци, например роза, иланг иланг, пачули и т.н.

Има масло за всяка ситуация. Няма значение дали е физически или емоционален казусът
Освен това изключително бързо регенерират кожата, косата и лигавиците, съответно могат да се използват за разкрасяване и поддържане на кожата – анти акне, анти ейдж и подхранващи свойства. Голяма част от козметичната индустрия използва етерични масла в продуктите си като активни съставки. А вече и доста фармацевтични компанни ги използват за направата на медикаменти. Загатнахме за психосуматиката, моята любима тема като аромаколог (дял от ароматерапията, който изучава ролята на етеричните масла върху психиката на хората).

При деца как се използват етеричните масла и безопасно ли е? При децата според мен са доста често срещани психосоматичните състояния. Как етеричните масла помагат в тези случаи?

Най-свидна на сърцето ми е темата за детско здраве, тъй като самата аз съм майка на две деца и всеки ден консултирам и споделям опита си и като майка, и като терапевт. Да, безопасни са за употреба, ако се спазват основните правила. Има специфика за употреба при деца, препоръчвам задължителна консултация със специалист по темата, ако решите да терапевтирате детето си с етерични масла. Децата не са малки възрастни и имат своите особености. Но както вече казах, ароматерапията е наука за триединство на дух-душа и тяло, която стига до корена на проблема, а не „замита симптомите под килима“. Децата се повлияват изключително бързо и респондират винаги положително, защото не са обременени психически като възрастните. Усещат тази терапия много бързо, защото е естествена и не са им притъпени все още инстинктите.

Можем да ползваме етерични масла както при физически, така и при емоционални състояния, нали така? Ако се чувстваме например нискоенергийни и не в хармония със себе си, какво етерично масло може да помогне?

Психо-ароматерапията прониква надълбоко в емоционални ограничаващи вярвания и блокиращи ни травматични събития – за момента терапията с истински аромати (не синтетични, защото не всяко етерично масло е чисто) дава забележителни резултати, които са клинично проучени и голяма част от лекари и терапевти вече ги прилагат в практиката си за терапия на психо-емоционални състояния.

В зависимост от темперамента и нуждите ни етеричното масло от лайка може да ни успокои, етеричното масло от тамян може да ни заземи и балансира, да ни свърже с корените и да нормализира нивата на стресови хормони в кръвта ни.

Ароматерапията е наука за триединство на дух-душа и тяло, която стига до корена на проблема, а не „замита симптомите под килима“
Всяко етерично масло има измерена честота, а общо етеричните масла са най-високо вибрационните субстанции на нашата планета. Ние, хората, също излъчваме енергия и именно поради тази причина терапията с етерични масла много ни помага както на физическо, така и на психическо ниво.

Етеричните масла са имунната система на растението, която го пази от външни и вътрешни патогени. Добивайки ги, ние, хората, също се възползваме от тези им полезни свойства.

Всяко едно етерично масло има психо-емоционален профил, за който говоря и в книгата. Има положителни и отрицателни качества, с които се свързва. Така определяме кое масло можем да изберем за конкретната ситуация.

А в грижата за кожата?

Освен психо-суматично въздействие, етеричните масла имат въздействие върху физическото ни състояние. Маслата, които регенерират кожата, са: безсмъртниче, роза, тамян, чаено дърво, ниаули, кедър, лавандула, гераниум – имат анти ейдж действие, успокояващо при екземи, дерматит, акне и т.н. Могат да се прилагат в грижата за косата, регулиране на метаболизма и още много.

Комбинация, с която можем да започваме всеки свой ден?

Любимата ми комбинация за започване на деня е див портокал и дива мента – прочиства дихателните пътища и дава енергия.

Можем ли да се пристрастим към етеричните масла?

Да, можем. :) Етеричните масла възвръщат тялото към базовите му настройки, стимулират тялото да се върне към хомеостаза, затова можем да се пристрастим към благотворния им ефект. И тялото, и мозъкът ни ще търсят това усещане на блаженство и баланс.

Какво бихте препоръчали в допълнение към етеричните масла, за да укрепи една жена връзката между своите тяло, душа и дух?

Да поставя себе си на първо място – особено майките. Да напълнят своята чаша първо, здравословна доза егоизъм, за да има какво да дадат на останалите. Защото щастието е в даването на другите, но трябва да има от къде да им дадем. Времето за себе си може да бъде изпълнено с активности, които подхранват женската ви енергия според вашите предпочитания – процедури, спорт, книга, шопинг, креативни занимания, изкуство, правилно хранене, медитация и т.н.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР