Кои бяха пренебрегнати от номинациите за Оскар

eva.bg 24 January 2024

Номинациите за предстоящите награди Оскар са ясни. Филмът „Опенхаймер“ се оказа големият фаворит за статуетка Оскар тази година, след като поведе в надпреварата с цели 13 номинации. Очаквано сред топ претендентите за Оскари тази година са и "Клети създания" на Йоргос Лантимос с 11 номинации, и "Убийците на цветната луна" на Мартин Скорсезе, който получи 10.

Пълният списък с номинираните може да видите в края на статията. В общи линии големи изненади по отношение на номинираните няма, но пък има доста неочаквано пренебрегнати имена.

През годините се убедихме, че членовете на Академията за филмово изкуство не са особено големи фенове на Леонардо ди Каприо, който след толкова много успешни филми и роли има само една статуетка и я получи доста късно, имайки предвид страхотната му кариера.

Е, за пореден път се затвърди усещането, че Лео не е сред любимците на Холивуд, защото сега не получи дори номинация за играта си в "Убийците на цветната луна". Изненадващо пренебрегнат се оказа и Уилям Дефо за поддържаща мъжка роля в "Клети създания".

Най-големите губещи обаче са в екипа на касовия хит тази година „Барби“. Нито Марго Роби, която е в главната роля на Барби, нито режисьорката Грета Геруиг получиха номинация, което определено направи впечатление на всички и се изтълкува като съзнателно пренебрегване.

Затова пък Райън Гослинг бе номиниран за ролята си на Кен в категорията за поддържаща мъжка роля и в коментара си също изрази своето разочарование от пренебрегването на колежките си.

„За мен е огромна чест да бъда номиниран от колегите си и да съм в една категория с толкова невероятни актьори в годината на толкова невероятни филми. Никога не съм си мислел, че ще кажа това, но…. за мен е чест и съм особено горд, че съм номиниран за представянето на една пластмасова кукла на име Кен.

Но без Барби ням Кен. А без Грета Геруиг и Марго Роби няма Барби. Те двете стоят зад този супер успешен филм, който ще остане в историята. Не би било възможно признание за никого във филма, без да се имат предвид техния талант, смелост и гений. Слабо е да се каже, че съм разочарован, че не са номинирани в съответните си категории“, каза Гослинг.

Още няколко дами и прекрасни актриси, които на отличията досега получаваха номинации, сега са пренебрегнати за Оскар. И това са Пенелопе Крус за играта си във „Ферари“, Джулиан Мури и Натали Портман за „Май Декември“

Ето и пълният списък с номинираните

 

НАЙ-ДОБЪР ФИЛМ

"American Fiction"

"Anatomy of a Fall"

"Barbie"

"The Holdovers"

"Killers of the Flower Moon"

"Maestro"

"Oppenheimer"

"Past Lives"

"Poor Things"

"The Zone of Interest"

 

НАЙ-ДОБЪР АКТЬОР

Bradley Cooper, "Maestro"

Colman Domingo, "Rustin"

Paul Giamatti, "The Holdovers"

Cillian Murphy, "Oppenheimer"

Jeffrey Wright, "American Fiction"

 

НАЙ-ДОБРА АКТРИСА

Annette Bening, "Nyad"

Lily Gladstone, "Killers of the Flower Moon"

Sandra Hüller, "Anatomy of a Fall"

Carey Mulligan, "Maestro"

Emma Stone, "Poor Things"

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР