Д-р Радина Денкова: Не възрастта, а нуждата определя избора на филъри и начина на работа с тях!

Люба Вангелова 27 December 2023

На фона на огромната популярност на грижата за красота, все още има въпроси по темата, които търсят категоричния си отговор. Изненадващо, но те са свързани с филърите. Решихме да внесем яснота и да прекратим лутането сред хаотичната информация. С такава цел се допитахме до една от най-добрите – д-р Радина Денкова. От една страна е десетилетният ѝ професионален опит, от друга – безспорно успешната ѝ практика, а от трета е лоялността ѝ към лидера в естетичната медицина Allergan Aesthetics, с когото тя е избрала да работи от самото начало.

Това (и много други фактори, разбира се) я превръща в неоспорим експерт по темата. В разговора ни ясно откроихме спорните моменти и тяхното решение. Ще узнаете и защо работата с филъри граничи с майсторството на гениален художник, познаващ до съвършенство анатомията на лицето и усъвършенствал таланта си с години. Затова е и толкова важна първата стъпка – изборът на професионалист, чиято задача пък ще е да избере най-подходящия за вас филър или комбинация от два и дори три. Това е процес, в който влизате двамата, с отговорност и доверие един към друг. Такава е формулата. А ето и какви са нюансите ѝ.

НУЖДА, А НЕ ВЪЗРАСТ

Като пациенти ние виждаме видимото, а лекарят вижда отвъд. Затова първата стъпка от бюти пътуването, което предприемат заедно лекарят и пациентът, е правилно определяне на нуждите ви, които нямат общо с възрастта. За тази стъпка доверието е ключово, както и по време на целия процес, разбира се. Вие може и да не подозирате, но лекарят знае какви са нуждите ви, защото той вижда в бъдещето. Разчита знаците по лицето ви, които вие дори не забелязвате. Например вие виждате отпуснатата си кожа, но лекарят ще види загубата на обем и къде ще са последствията, за които вие не сте подготвени.

Първото, което направи д-р Денкова, е буквално да ме ощипе. Всъщност тя направи т.нар. Pinch test, за да определи еластозата – изменението в еластичността на кожата ми. „Това например е показание, което не зависи от възрастта – продължи с обясненията тя: – Жени на около 40 може да имат прекрасна генетична структура. А момичета под 30 – проявени признаци на стареене.“ Така започва внимателното и експертно преценяване на нуждите на лицето. Те определят какви филъри, колко, кога и в каква последователност ще ви бъдат поставени.

„Пациентите трябва да осъзнаят, че е необходимо да се доверяват на специалист, който разбира как да ги поведе в това пътуване – допълни д-р Денкова. – Дори продукт с най-добри отзиви, ако е използван не по предназначение, тоест без нужда, може доведе до недобри резултати.“ В основата на холистичния подход, който се прилага в клиниката “DR–DENKOVA DERMATOLOGY”, стои разглеждането на лицето в цялост.

„Зоните зависят една от друга, свързани са. Всичко е свързано. Това е нашата задача като лекари – да оценим състоянието на отделните зони, да преценим от коя да започнем и с какво, да начертаем пътя, който ще следваме поетапно.“

ТИПОВЕ СПОРЕД НУЖДАТА

Правилното определяне на нуждите и отличното познаване на анатомията са водещи в определянето на четири типа пациенти и комбинацията от филъри за всеки един. Това помага за избягване на грешки и за най-добри индивидуални резултати.

Д-р Денкова нагледно и изчерпателно ми обясни какви са тези типове и защо за някои може да се ползва само един продукт. Най-добри резултати при повечето се постигат с комбинация от няколко продукта. Най-важно е да се изгради фундаментът на лицето (както го нарекохме „подложката на скелето“) и след това да се пристъпи към подобряване състоянието на кожата. Такъв е случаят при три от четирите типа.

I

Късметлии сте, ако индивидуалните ви нужди ви причисляват към Тип 1 . Необходими са подобрения за състоянието на кожата ви. При нея се наблюдава само начална еластоза, без загуба на обем или на дефиницията на контура.
Решение за тип 1 е монотерапия с иновативния хибриден филър HarmonyCa, спечелил най-престижни световни награди. Той възстановява структурата на кожата и стимулира производството на колаген в нея, възстановява плътността и еластичността ѝ, придавайки ѝ освежен и младежки вид.

II

При Тип 2 се наблюдават видими признаци на загуба на еластичност на кожата с отпускане и липса на тонус, леки деформации и лека загуба на обем. Решението за този тип включва хидратация, възстановяване на колагена и балансиране на цялото лице чрез изравняване на блясъка. Формулата е комбинация от хибриден филър HarmonyCa (латерално – в страничните части на лицето) и филърът Juvederm Volite, който осигурява дълготрайна хидратация и придава изключителен блясък и сияние на кожата.. Поредността на инжектирането им е важна и е определена от приоритетната за решаване задача. Само така двата продукта се допълват в действието си.

III

Д-р Денкова определя Тип 3 като междинен. При него има лека загуба на обем, забележимо отпускане на кожата и липса на колаген. Решението е комбинирана терапия за осигуряване на деликатен лифтинг и уплътняване на кожата чрез стимулиране синтеза на собствен колаген с HarmonyC. След два-три месеца се прави оценка на състоянието ѝ и възстановяване на загубените обеми, с Juvederm Voluma. Комбинацията може да бъде и в обратен ред – загуба на обем в средната част и леко отпусната кожата. Приоритет е възстановяването на обемите, затова се започ-
ва с фундамента Juvederm  Voluma, а един месец по-късно -  HarmonyCa като вторична терапия.

IV

Показанията при Тип 4 са забележимо отпускане, липса на обеми в средната част на лицето, недобра линия на челюстта и лошо качество на кожата – дехидратирана, отпусната, неравна, с много фини линии. Комбинираното решение е реструктуриране на цялото лице с помощта на филърите  Juvederm Voluma (който ще възстанови загубените обеми) и Juvederm Volux (най-плътният от гамата Juvederm, който ще дефинира много добре долната част на лицето за постигане на хармонични, натурални и дълготрайни резултати. Те гарантират висока удовлетвореност на пациентите.)
Затова за подобряването на кожата се прилага комбинация от HarmonyCa латерално и Juvederm медиално.

ИНСТРУКЦИИ ЗА ИЗБОР НА ФИЛЪРИ

Д-р Денкова ни ориентира ясно за избор на продукти и на специалисти. При избор на филъри първо трябва да се интересуваме от компанията производител. Тя трябва да е фармацевтична – като лидера в естетичната медицина Allergan Aesthetic, фирма с повече от 30 години опит в разработване на иновативни продукти с високо качество и гарантирана безопасност. Д-р Денкова я препоръчва. Тя препоръчва и пациентите да се информират за бранда филъри, които ще им бъдат инжектирани, защото на пазара има много нерегистрирани продукти с неясен произход и качество. Друг критерий за избор е експертизата на лекаря, който най-добре познава продуктите и техните индикации. И не забравяйте, че отговорност и задължение на пациента е да споделя на лекаря истината за текущото си състояние, за да го ориентира правилно кога и как да проведе терапията.

ТРИТЕ СЪСТАВКИ

Подходящ пациент – качествен продукт – професионалист с експертиза: това е триединството, важно за постигането на отличен резултат. Според д-р Денкова трите му съставни части са взаимнозависими. „Осъзнатите пациенти са плод на работата на лекаря, който спрямо способностите и знанията си трябва да обясни нуждите, без да подвежда и да обещава невъзможни неща“, обяснява тя. За да се постигне стабилност в тези взаимоотношения на базата на грижата и реализирания отличен резултат, условие е лекарят да работи с качествен продукт. Allergan предлага не просто филър, а цяла технология. Към четирите необходими компонента за протичането на успешна терапия (консултация, оценка на лице, терапевтичен план и неговото изпълнение) д-р Денкова добавя и много същественото умение за комуникация: „Тя е важно звено в изграждането на отношенията с пациента. С нея се започва, но и през цялото време тя съпътства процеса“.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР